TRI DESETLJEĆA PREDANOG RADA : Katica Čubela dr.med. – Medicina je poziv, to nije samo posao

Datum objave: 07. 3. 2017. | Kategorija: Razgovori

IMG_8010

POŽEGA –  Doktorica obiteljske medicine Katica Čubela više do tri desetljeća bavi se ovim humanim pozivom. Veličinu njene prednosti i ljubavi prema poslu svjedoči i činjenica da su i njeni mladi članovi obitelji – kćer i sin – za svoj životni poziv odabrali upravo medicinu. Odnedavno doktorica je u novouređenim prostorima gdje, na zadovoljstvo svojih brojnih pacijenata, nastavlja svoj humani poziv.

U vrijeme kada zdravstveni djelatnici sve više odlaze u europske destinacije, ne zbog turističkog uživanja, već zbog egzistencijalne potrebe, kada hrvatske bolnice i domovi zdravlja sve više vape za stručnim kadrom, susresti osobu koja više od tri desetljeća predano služi Hipokratovoj zakletvi, a svojom ljubavi prema medicini zarazila je i mlade članove obitelji – prava je rijetkost. “Medicina je poziv, to nije samo posao ili zanat. Medicinski sam fakultete završila 1985 godine, iste sam godine počela stažirati u Slavonskom Brodu, a potom sam se udala, doselila u Požegu te od 1986 godine počela raditi u tadašnjem školskom dispanzeru koji je nakon 1993 godine i reorganizacije zdravstva prešao u drugi oblik zdravstvene zaštite – obiteljsku medicinu. Ali mogu reći da sam na jednom mjestu, u toj ordinaciji radila do 17. veljače 2017. godine, 31 godinu”, priča doktorica Čubela dodajući da je i ona kao i mnogi liječnic obiteljske medicine do 2000 godine radila u okviru Doma zdravlja, a potom odlazi u “privatnike” odnosno radi kao zakupac da bi 2011 godine postala koncesionar. Novouređena ordinacija nastavak je uspješne priče, iako je, na početku realizacije ovog obiteljskog projekta, namjera bila drugačija.

IMG_8004

“Suprug je liječnik, a kćer je završila medicinski fakultet – radiologiju i sada je na specijalizaciji. Bilo je zamišljeno da upravo njoj osiguramo ordinaciju, no ona nije željela raditi u obiteljskoj medicini. Kako smo već sve uredili do useljenja, odlučila sam sama ući u novouređenu ordinaciju. Puno truda i strpljenja uloženo, potrebno je puno dozvola, suglasnosti i administracije – do suglasnosti županije, Hrvatskog zavoda za zdravstvno osiguranje do Liječničke komore i Ministarstva zdravlja. No, uspjeli smo, a kako i sin studira medicinu te pokazuje afinitete ka obiteljskoj medicini, vjerujem kako se sve višestruko isplatilo,” priča nam doktorica koja sada svoje pacijente u timu sa sestrom Šteficom s kojom radi već 17 godina, dočekuje u suvremenom, ugodnom i adekvtnijem prostoru od prijašnjeg.

IMG_8027

“Pacijenti su zadovoljni, dijele nam lijepe komentare kao da su se i sami “ponovili”. A s pacijentom koji je smiren, koji rado dolazi u prostor svog liječnika lakše je raditi, ostvariti potreban kontak kako bi i zdravstvena usluga bila kvalitetnija,” zaključila je doktorica Čubela dodajući kako mladima koji se odluče za takav poziv može samo poručiti da je obiteljska medicina posao koji se mora voljeti ali i posao koji pruža mogućnost učiniti puno dobrog i ponekad životno značajnog za svog bližnjeg i zajednicu.

TEKST: S. P.     FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn