TOMISLAV GALIĆ, DIREKTOR TZ OPĆINE VELIKA: Uz prepoznatljive manifestacije, cilj nam je gosta zadržati što dulje

Datum objave: 31. 3. 2019. | Kategorija: Razgovori

VELIKA – Nakon što su, 26.put za redom godinu počeli s Vinkovom, u Velikoj se pripremaju i za ostatak turističke sezone. Jer, valja opravdati titulu sjajnih domaćina i kvalitetu manifestacija poznatih po zajedništvu i dobrim vibracijama, pa i dočekati goste. O idejama i planovima razgovaramo s Tomislavom Galićem, direktorom Turističke zajednice Velika.

Početak proljeća za turizam je najvažniji dio godine, jer početak je to i sezone, vrijeme priprema i planova?
Upravo tako, iako mi u Velikoj sa sadržajima „krećemo“ već početkom godine, proslavom Vinkova, najbolje i najposjećenije manifestacije koja slavi vinare, vinogradare i njihovog zaštitnika. Da je tome tako potvrđeno je i u siječnju, na 26.izdanju manifestacije u kojoj smo tradiciji, ove godine, želeći podići kvalitetu, dodali i po koji novi element. Plan je učiniti to i s ostalim manifestacijama po kojima smo, sve više prepoznati i izvan lokalnih okvira, svakodnevno se prilagođavati zahtjevima gostiju i biti uvijek spremni na izazove. Nadamo se i kako će uskoro biti realizirana i višegodišnja priča s bazenima, što će, dugoročno, povećati i obujam aktivnosti i broj dolazaka.

Uz Vinkovo, najpoznatija lokalna manifestacija svakako je i Najduži stol u Hrvata, jedinstvena etno-gastro priča koja krajem svibnja u Veliku privuče značajan broj domaćih i stranih gastronomada, vinoljubaca i poklonika zlatne Požeško-slavonske ravni. Kako će Najduži stol izgedati ove godine i kako teku pripreme?
Kako je riječ o najvećoj i najzahtjevnijoj našoj manifestaciji, s pripremama treba krenuti na vrijeme. Osim toga, ove godine Najduži stol organiziramo po 10.puta, pa je riječ i o svojevrsnom jubileju koji će, od 24.do 26.svibnja, u Velikoj okupiti brojne zaljubljenike u hranu i vino iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Zbog toga smo već neko vrijeme u stalnom kontaktu s izlagačima koje želimo dovesti. Uz dobro poznato gostoprimstvo, svima koji navrate ove godine, možemo obećati jednako dug i popunjen stol kao i prethodnih godina. Kako nitko ne bi ostao gladan, uz izlagače, „uskočit“ će i Općina, a uz eno i gastro užitke i druženje uz punu trpezu, manifestaciju će pratiti i niz drugih sadržaja. Ove godine „priču“ otvara koncert Mate Bulića, tu je i nogometna utakmice između veterana Vatrenih i ekipe NK“ Papuk“, a onda, posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju, i tradicionalna međunarodna smotra folklora koja će okupiti 14 KUD-ova. Sve su to razlozi za zadnjeg punog vikedna u svibnju navratite u Veliku na manifestaciju Njaduži stol u Hrvata i uživate u tri dana dobrih vibracije i zabave.

Uz manifestacije s tradicijom i bazene koji bi, završi li priča sa sretnim krajem, u Veliku, kao prije 20-ak godina, trebali dovesti značajniji broj gostiju, što su još pokretači turizma ovog dijela Slavonije?
Glavni adut svakako predstavlja Park prirode Papuk, uz koji, u turističkom smislu, vežemo puno toga. Riječ je o destinaciji koja, iz godine u godinu, bilježi sve veći broj posjetitelja, području koje značajno doprinosi razvoju turizma, ali i razvoju lokalne zajednice. Tu je i kamp Duboka, uvršten na popis 38 malih kampova Hrvatske, kao stvoren za sve željne aktivnog odmora, pješačenja, sportskog penjanja, bicikliranja ili jogginga. Uz netaknutu prirodu, adut je zasigurno i sportska infrastruktura Općine, prije svega-stadion i dvorana, sa svim što je potrebno za kvalitetne pripreme. Prepoznaju to profesionalci i rekreativci, članovi nogometne, košarkaške reprezentacije, kao i brojne druge sportske ekipe koje nam dolaze i kojima „popunjavamo“ nedostatak bazena. Kroz suradnju i stalni kontakt, doduše, još uvijek bez financijske pomoći, s Hrvatskim nogometnim savezom, nadamo se i ekipama mlađeg uzrasta, reprezentativkama, uvjereni kako kao domaćini, kvalitetno možemo organizirati i iznijeti svaki pravi sportski događaj, poput kampova kakvih će biti već i ove godine.

S povratkom stadiona u vlasništvo Općine, u pratećem sportskom kompleksu svoje su mjesto pronašli i općinski uredi i Turistička zajednica. Kako to funkcionira na dnevnoj bazi?
Svi smo se vrlo brzo navikli na novu lokaciju, jer ovdje imamo jako dobre radne uvjete, a profitirao je i nogometni klub. I mada stadion i prateći sportski kompleks zahtijevaju stalnu brigu, na sreću imamo ljude koji znaju svoj posao i nastoje prostor održavati na najvišem nivou kvalitete. Uz brojne planove koje imamo, prije svega one s atletskom stazom a onda i poslovnim prostorima, stadion i sve oko njega, dugoročno bi se trebali profilirati kao dodatni centar mjesta.

Kontinentalni i ruralni turizam grana je turizma koji privlači sve više gostiju, važna i Hrvatskoj turističkoj zajednici. Prilika je to za jedinice lokalne samouprave, obrtnike, obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva. Koliko toga postaju svjesni Veličani?
Čini mi se sve više, iako je potrebno još puno toga napraviti. Na sreću, tu su gastronomija i enologija, aduti kojima se možemo ponositi, živa i prisutna tradicija, domaći proizvodi i rukotvorine. Primjećujem i sve veći interes za otvaranje smještajnih kapaciteta, jer svi se nadaju kako na ponovno otvorenje bazena nećemo još dugo čekati i na neki način, „hvataju posljednji vlak“ prije nego li turisti krenu stizati u značajnijem broju.

Što je po vašem mišljenju glavni problem turizma Slavonije, a onda i Velike i kako situaciju poboljšati?
Vjerujem kako bi stvari izgledale puno bolje i drugačije kada bi se Slavonija gostima predstavljala kao jedinstvena destinacija, poput Baranje. Mislim i kako bi, u lokalnim, županijskim okvirima, zajednička ponuda, suradnja s kolegama iz drugih turističkih zajednica i kvalitetno osmišljen turistički program, dali značajnije rezultate nego li je to sada, jer pojedinačno smo suviše mali i nedovoljno sadržajni. Tek zajedno, kao Zlatna dolina, imamo što ponuditi, posebno uspijemo li izniman geografski položaj i netaknutu prirodu, spojiti sa tradicijom i znamenitostima. Slična situacija je i sa Velikom koja može i mora bolje, jer turistički potecijali su veliki, iako je višegodišnja dubioza oko bazena stvari malo usporila. Na sreću, Općina je sada na zdravim nogama, najavljene investicije su realne i zdrave, zbog čega bi bilo dobro da se što prije krene s poslom. Završi li sve onako kako planiramo i nadamo se, uz bazene, za koje vjerujem da će se pronaći rješenje, hotelski kompleks, priču sa skijaškom stazom Nevoljaš, uz već spomenuti Park prirode Papuk, postojeće planinarske i biciklističke rute, eno i gastro adute, turistička ponuda bi bila zaokružena, što bi značilo kvalitetan pomak i izlazak na tržište. Dodajmo tome organizirane izlete u Požegu, prekrasan barokni grad, Kutjevo, grad vina, nevjerojatnu rutu s južne strane Papuka, Pakrac, Lipik, Pleternicu i siguran sam kako bi, uz Općinu Velika, u turističkom smislu, profitirala i cijela županija. Osim toga, način je to na koji bi posjetitelje, trenutno uglavnom jednodnevne, mogli zadržati na dulje vrijeme, što nam je u konačnici i cilj, jer značilo bi to i popunjene smještajne kapacitete i veća sredstva. Uspijemo li bogatstvo koje nas okružuje pretvoriti u poželjan proizvod, turizam bi nas mogao i prehraniti.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: D.Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn