TOMISLAV GALIĆ, DIREKTOR TZ OPĆINE VELIKA – Naše manifestacije imaju prepoznatljivost koju ćemo i dalje njegovati i obogaćivati

Datum objave: 03. 2. 2017. | Kategorija: Razgovori

tg

VELIKA – Prepoznatljiva po prirodnim resursima Velika se ponosi i svojim velikim manifestacijama za koje su zaslužni tamošnji entuzijasti okupljeni pod “logističkim krovom” Turističkog ureda Turističke zajednice općina Velika na čijem čelu je Tomislav Galić. Veselo Vinkovo je iza nas, pred nama su druge turističke manifestacije, a o njima i “receptu za uspjeh” više nam je rekao direktor Galić.

Godina 2016. je iza nas, što nas očekuje u ovoj godini u veličkoj turističkoj ponudi?
U financijskom smislu prošla godina bila je teška ali manifestacije su opravdale svoje postojanje. Poznato je kako u Velikoj imamo dvije značajne manifestacije – to su Vinkovo početkom godine te Najduži stol u Hrvata i smotra folklora u svibnju, manifestacija koja traje već 25 godina. Upravo ta manifestacija se iz godine u godinu razvija i u kvantiteti i u kvaliteti. Tako ćemo i u ovoj godini raditi da Najduži stol bude što raznovrsniji, a to nam jamče čvrsta prijateljstva s brojnim udrugama i društvima iz cijele Hrvatske kojih će i ove godine biti oko 15 na toj manifestaciji. Radit ćemo u tri dana i manifestacija će opet imati svoju prepoznatljivost jer uvjeren sam kako je to jedna od najboljih smotri folklora u našoj županiji. Vinkovo smo odradili ove godine 24.-ti put s 20 vinara iz veličkog kraja, s veselom atmosferom. To je manifestacija koja se održava na sam dan Vinkova i mi smo turistička zajednica i općina koja je spremna s tom manifestacijom uklopiti se u sve kalendare zbivanja jer naše Vinkovo je uvijek na sam dan Svetog Vinka i može se spajati sa svim drugim sličnim proslavama.

N2

Osim ove dvije manifestacije koje su zbog dugovječnosti i prepoznatljivosti postale veličkim brendom, koje su još manifestacije u kalendaru zbivanja?
Kada govorimo o manifestacijama, tu su i Papučki jaglaci, planinarska manifestacija koju radimo s HPD Sokolovac iz Požege. I ove godine očekujemo na toj manifestaciji nekoliko tisuća planinara. I naše domicilno planinarsko društvo Mališćak iz Velike organizira Strimušijadu početkom ožujka, ali i Pohod na Anđinu baraku što je također tradicija koju održavamo u počast poginulim hrvatskim braniteljima. U suradnji s Parkom prirode Papuk i drugim udrugama održavamo i Treking, Papučki cener, veliki broj biciklističkih utrka koje se još nisu toliko medijski atraktivne ali radi se na tome da imamo bar dvije do tri biciklističke manifestacije u samom parku. Obilježavanje Dana općine u Velikoj se proteže na 15-ak dana s programom koji je ispunjen raznim zabavnim i sportskim aktivnostima. Ove godine planiramo održati dječji nogometni turnir na stadionu u Velikoj, imat ćemo odbojkaški turnir, turnir u starim sportovima, a kako je najavljeno i ove godine održat će se utakmica “Mršavi – Debeli” koju smo mi u Velikoj praktički patentirali, tako da nas očekuje doista bogat program, naravno uz sve ono što Velika i okolica s Parkom prirode Papuk nude tijekom cijele godine, a to je zagarantirana dobrodošlica svim gostima za koje su naši ugostitelji i udruge spremni u svakom trenutku nešto organizirati kako bi se dobro proveli i to kroz više dana.Broj noćenja koji imamo želimo povećati kako bi Velika zasjala u onom sjaju u kojem je bila nekada te da domaći ljudi mogu živjeti od turizma.

DSCN4642

Velika još uvijek ima neiskorištenih potencijala, ali čini se i tu su naznake ka boljem?
Potencijali ovog kraja su ogromni ali ništa ne možemo učiniti bez velikih investicija koje se ipak u zadnje vrijeme ozbiljnije najavljuju i za koje se nadamo kako će biti ostvarene. Najavljena je rekonstrukcija Veličkih bazena i nadamo se kako će bazeni u narednih godinu dana biti privedeni funkciji te postati adekvatni za primanje gostiju jer na temelju tih bazena mi dalje možemo razvijati sve ostale aktivnosti važne za razvoj turizma. Proteklih godina imali smo puno organiziranih grupa i sportskih aktivnosti, naši ugostitelji i udruge odradile su veliki dio posla, ali bazeni su ipak bili simbol Velike u ljetnim mjesecima za dobar provod.

Imate niz manifestacija na kojima vam mogu pozavidjeti i mnogi gradovi i puno veća područja s većim proračunima, u čemu je tajna?
Puno toga radimo na volonterskoj bazi, imamo niz udruga koje aktivno sudjeluju, rade same svoje manifestacije koje mi onda pratimo i podržavamo logistički ili financijski. Tu je Automoto klub s autocross utrkama, planinarska društva, nogometne klubove koji rade turnire, ribiče koji su aktivni na ribnjacima, lovačko društvo koji su vrlo dobri organizatori, naše kulturno-umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić, sve to su entuzijasti koji svojim radom doprinose turističkoj ponudi ovog područja. Naša vizija za buduće razdoblje temeljena je na Parku prirode Papuk, skijaškoj stazi i Veličkim bazenima, a u sklopu toga cikloturizam, sportska rekreacija, planinarenje, a tu su još i resursi u vidu nogometnog stadiona i sportske dvorane koji se mogu povezati u jednu cjelinu aktivnog turizma i aktivnog boravka u veličkoj prekrasnoj prirodi.

TEKST: S. Pok       FOTO: D. P/ D. M.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn