RAZGOVOR – Robert Brkljač, tenski trener: Vrhunski rezultati dolaze samo uz odricanje i puno treninga

Datum objave: 02. 9. 2018. | Kategorija: Razgovori

nas

POŽEGA – Robert Brkljač rođeni Požežanin tenis je počeo igrati sa 9 godina, on je jedan od tenisača prve generacija škole tenisa, odnosno teniskog kluba Požega koji su  počeli igrati tenis na betonskom igralištu požeške „rekreacije“. Od tada do danas, Robert je kao tenski trener ostvario vrhunske rezultate, a zadnji uspjeh je bio u Moskvi na pojedinačnom prvenstvu Europe za juniore i juniorke.

Što je uslijedilo nakon osnivanja teniskog kluba Požega?
Tenis sam igrao do 16.-te godine a paralelno sam se bavio skijanjem, rukometom i plivanjem gdje sam ostvario dobre rezultate.Nakon toga je uslijedila pauza , sturdiranje, povremeni poslovi a natrag sam se vratio 1996. godine.Počeo sam ’96 kao trener u TK Požega sve do 2010.god.Nakon toga želja mi je bila otići u Zagreb kao trener i to se realiziralo 2011. godine.

A u međuvremenu?
Od 2001. godine  pri Hrvatskoj olimpijskoj akademiji radim kao trener tenisa gdje sam prošao tečaj, uz opće predmete, stručne i specijalističke predmete ali tu moja izobrazba nije stala.Zatim 2005-te prolazim stručno osposobljavanje pri HTS-u za trenere nacionalnih selekcija u Zagrebu koje su popratili izuzetni svjetski predavači.2006.-te sam upisao odjel za izobrazbu trenera na kineziološkom fakultetu.Od 2005/06 aktivno sudjelujem na trenerskim kongresima u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji a zadnjih pet godina sudjelujem na pozivnim kongresima svjetskih trenera u Turskoj,Bugarskoj i ostalim europskim zemljama koji su pozivnog karaktera što znači da Hrvatski teniski savez  kandidira svoje trenere koji idu na te kongrese.Uskoro idem u Nicu na Mouratoglou tenisku akademiju koju vodi trener Serene Williams.
2010. godine  sam bio u Zagrebu te surađivao i radio sa klubovima, a fizički prelaz je bio 2011-te zbog nekih drugih zahtjeva.Radio sam u zagrebačkom teniskom klubu Iteam koji je jedan od najboljih ili prva tri kluba u Hrvatskoj po rezultatima teniskog saveza.
Nakon Zagreba, dobio sam angažman kao osobni trener djeteta koji je bio perspektivan igrač, kandidat za reprezentaciju , tada je bio 12-godišnjak , a bilo je usklađeno sa nekakvim mojim idejama, željama što bi želio raditi u tom trenerskom poslu, otišao sam u Dalmaciju,točnije za Split-Solin i tamo sam počeo trenirati tog natjecatelja Roka Savina koji je bio odličan.Sa Rokom sam u narednih godinu dana postigao dobre rezultate , te je postao dvoranski državni prvak i postao standardni reprezentativac,  uspješno smo nastavili suradnju narednih 4-5 godina, intenzivno 3 godine, onda su nam se putevi razdvojili.

nn

Što je uslijedilo nakon toga, okušao si se i izvan granica?
Poslije toga, po potrebi, periodično sam radio u Njemačkoj, Izraelu, Sloveniji gdje sam trenirao juniore i juniorke.Ipak prevladao je interes da ostanem u Hrvatskoj te sam zajedno sa više kolega, moram napomenuti svog prijatelja Maria Tudora koji je naš najpoznatiji trener koji je osvojio Wimbledon sa Goranom Ivaniševićem, osnovao teniski klub Neo.

Koja je tvoja trenutna pozicija u Hrvatskom teniskom savezu?
U službenoj hijerarhiji ja sam zamjenik izbornika za juniorke od 16-18 godina.Vodim brigu odnosno vodim ih na natjecanja, pripreme, radimo na razvojnom programu za juniorke.U ovih pet godina koliko obavljam tu dužnost najveći uspjeh je bio u Moskvi na pojedinačnom prvenstvu Europe za juniore i juniorke, juniorka iz Zagreba Tara Vurt je osvojila u pojedinačnoj konkurenciji treće mjesto što je izuzetan uspjeh, tim više što nije bila među favoritima , ovo je bio izuzetan uspjeh, druga je bila Antonija Ružić koja je došla do 1/8 finala.

Nedavno si sa obitelji preselio iz Solina u Požegu? Što trenutno radiš?
Trenutno sam ovdje , radim u svojem klubu, radim na povećanju broja djece, jer iz brojnosti djece, kvalitetnim radom s vremenom će se pokazati talent, nekakvo dijete koje želi više, koje teži ka izvrsnosti .Organiziramo turnire, klupske lige  tako da možemo izaći i početi sudjelovati u prijateljskim i službenim natjecanjima sa gradovima iz regije a onda ćemo vidjeti kako dalje.

TEKST: Alan Nedela   FOTO: A.Nedela/ R.B.

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn