TAMBURA ZA DUŠU – 48. Festival tamburaških pjesama “Zlatni glas Zlatne doline 2023.”

Datum objave: 05. 5. 2023. | Kategorija: Scena

KAPTOL – 48. Festival tamburaških pjesama „Zlatni glas Zlatne doline 2023“ u Kaptolu, u organizaciji Općine Kaptol i TZ Zlatni Papuk, pod pokroviteljstvom Požeško slavonske županije, publici u dvorani OŠ “Vilima Korajca” predstavio je 24 nove skladbe. Pobjednik festivala je Tamburaški orkestar Hrvoja Harkanovca iz Osijeka s pjesmom “Zbogom”.

U okviru “Tambure za dušu”, manifestacije koja objedinjuje glazbu, folklornu baštinu i slavonsku gostoljubivost, zajedničke organizacijske priče Općine Kaptol i Turističke zajednice Zlatni Papuk, pod pokroviteljstvom Požeško slavonske županije, u dvorani Osnovne škole “Vilima Korajca” uspješno je održan 48. Festival tamburaških pjesama „Zlatni glas Zlatne doline 2023“. Trodnevna je to manifestacija koju je 4. svibnja otvorila večer tamburaških orkestara pod nazivom “Tambura bez granica”, a zatvorit će 6. svibnja tradicionalna smotra folklora “Šokačko se kolo vije”

Mnogobrojnu publiku pozdravio je načelnik Mile Pavičić zadovoljan što se Festival, svojevrsni brend ovoga kraja, ukorijenio tradicijom i kvalitetom u kontinentalnu Hrvatsku.

“Pozdravljam vas u našem osamstoljetnom Kaptolu i želim da se ugodno osjećate, da uživate u ovoj prekrasnoj tamburaškoj glazbi i skladbama naših pjevača. Neki od njih možda i prvi put nastupaju, neki su veterani, ali sve ih podržite snažnim pljeskom. Kao što je rečeno, ove smo godine zajedno 48. puta, samo je jednom bila pauza u pandemijskoj godini. Za dvije godine obilježit ćemo pola stoljeća i ponosni smo da imamo jedan od starijih festivala tamburaške glazbe,” rekao je načelnik Pavičić uz zahvalu posjetiteljima, ali i autorima skladbi te sponzorima koji su omogućili realizaciju manifestacije.

Festival je prigodnim riječima otvorila požeško-slavonska županica Antonija Jozić. “Čast mi je i zadovoljstvo pozdraviti vas sve u našem Kaptolu, na 48. Festivalu Zlatni glas Zlatne doline. Veliki pozdrav upućujem iz ponosne i prekrasne Požeško-slavonske županije, županije vrijednih i marljivih ljudi, županije u kojoj žive ljudi širokog slavonskog srca i duše, a to ćete, evo, na najbolji mogući način doživjeti u izvedbi preko 20 novih pjesama tamburaške glazbe.” rekla je županica.

U službenom dijelu festivala izvedene su 24 nove skladbe. Tri skladbe po odluci  stručnoga žirija i isto toliko po glasovima posjetitelja dobile su festivalske nagrade. Posebna plaketa za dugogodišnje sudjelovanje na festivalu i očuvanje tamburaške glazbe uručena je Stjepanu Japariću. Publika je najviše glasova dala Ivanu Petraviću koji je izveo skladbu “Škrlet”, drugi je Požežanin Luka Samardžić sa skladbom “Ostavljam tebe”, a treći Dragan Kapčević iz Tekića sa skladbom “Knjiga života”.  Pobjednika festivala odredio je stručni žiri. Odlukom Stručnog žirija trećeplasirani je Tamburaški sastav Biseri iz Subotice s pjesmom “Ne gledaj na ure” za koju glazbu potpisuje Josip Francišković, a tekst Đurđa Habel.

Drugi po odluci žirija je Vinkovčanin Josip Paulić s pjesmom “Pao mrak” za koju tekst i glazbu potpisuje Boban Dževerdanović, a pobjednik festivala “Zlatni glas Zlatne doline” je Tamburaški orkestar Hrvoja Harkanovca s pjesmom “Zbogom” autora Luke Senčića i Karla Lukačevića. Ove dvije skladbe bit će izvedene i na Zlatnim žicama Slavonije početkom rujna u Požegi.

TEKST: Sanja Pok               FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn