TAMBURA ZA DUŠU – 47. Zlatni glas Zlatne doline u Kaptolu

Datum objave: 07. 5. 2022. | Kategorija: Scena

KAPTOL – Da su tambura i tamburaška pjesma neraskidivo povezani sa Slavonijom i Slavoncima potvrdio je 47. Festival tamburaških pjesama „Zlatni glas Zlatne doline 2022“. u Kaptolu. Priča s tradicijom dugom gotovo pola stoljeća i međunarodnim karakterom, u organizaciji Općine Kaptol i Turističke zajednice Zlatni Papuk, pod pokroviteljstvom Požeško slavonske županije, publici u dvorani OŠ “Vilima Korajca” predstavila je 23 nove skladbe izvedene uz pratnju festivalskog orkestra pod ravnanjem Antuna Adžića

U okviru “Tambure za dušu”, nove trodnevne manifestacije koja objedinjuje glazbu, folklornu baštinu i slavonsku gostoljubivost, zajedničke organizacijske priče Općine Kaptol i Turističke zajednice Zlatni Papuk, pod pokroviteljstvom Požeško slavonske županije, u dvorani Osnovne škole “Vilima Korajca” uspješno je održan 47. Festival tamburaških pjesama „Zlatni glas Zlatne doline 2022“.

Događaj međunarodnog karaktera, s tradicijom dugom gotovo pola stoljeća, otvorila je županica Antonija Jozić, s pravom ponosna što publiku u dvorani, ali i onu koji su događaj pratili putem malih ekrana, može pozdraviti iz županije koja obiluje brojnim prirodnim i kulturnim bogatstvima. “Krenemo li od zapada do istoka, lipicanaca u Lipiku, prve kovnice novca u Pakracu, preko grada Požege i njegove bogate sakralne baštine, Čaglina i ostataka Panonskog mora, sve do Kaptola, mjesta koje slavi svoj 800. rođendan, čuvajući nalazišta koja dokazuju kako su ljudske zajednice ovdje postajale prije 7 milenija, inatnog i ponosnog mjesta podno Papuka, gdje se njeguje tamburaška glazba i obrađuju plodne ravnice, uistinu možemo biti ponosni na sve ono što Požeško slavonska županija ima. Dodamo li tome široku slavonsku dušu i našu nadaleko poznatu gostoljubivost, sigurna sam kako ćete se kod nas osjećati ugodno i uživati u večeri tambure i tamburaške pjesme.”, rekla je otvarajući Festival županica Jozić.

Mnogobrojnu publiku s dobrodošlicom je, u ime domaćina, Općine Kaptol, pozdravio i načelnik Mile Pavičić zadovoljan što je Festival, svojevrsni brend ovoga kraja, od ove godine, prerastao u novu, puno ozbiljniju, trodnevnu priču koju je, u četvrtak, 5. svibnja, otvorila večer tamburaških orkestara pod nazivom “Tambura bez granica”, a zatvorit će jubilarna 10.smotra folklora “Šokačko se kolo vije”, u subotu, 7.svibnja. “Dobro došli u Kaptol, mjesto koje je upravo zbog Festivala odavno prepoznato na tamburaškoj sceni, ali i mjesto u kojem se, siguran sam, svi dobro osjećaju. Vjerujemo kako ćemo i ovim događajem podići razinu kvalitete kulturnih zbivanja na području naše Općine, što potvrđuje i posjećenost. Uživajte u pjesmi i tamburi “, zaključio je načelnik Pavičić.

U službenom dijelu festivala uz pratnju osmeročlanog festivalskog orkestra pod ravnanjem Antuna Adžića izvedene su 23 nove skladbe.

Odlukom Stručnog žirija pobjednik festivala je TS Žeteoci iz Osijeka s pjesmom Četrdeset jeseni, četrdeset proljeća autora Stjepana Kneževića i Ivana Primana, te će nastupiti na Zlatnim žicama Slavonije u Požegi, drugi je Osječanin Željko Witovski sa skladbom Slavonijo mati, koju su napisali Krunoslav Mihaljević, Sebastijan Kovačević i Mirko Benčić, a treći TS Ambar iz Novske koji je izveo pjesmu Jedno selo u mome srcu autora Sebastijana Kovačevića i Josipa Dabrovića.

Glasovima posjetitelja u punoj dvorani dodijeljene su također tri nagrade. Prvu je dobio TS Čardaš iz Nove Gradiške za izvedbu pjesme Inat slavonski autora Alena Mozera i Gine Peterle, drugu Dragan Kapčević za pjesmu Mi bećari dobro znamo autora Ivice Bumbe i Branka Mikića, a treću Katarina Mihaljević iz Virovitice izvodeći skladbu Berislava Majstora i Jadranke Smiljanec pod nazivom Pjesma nek’ traje.

TEKST: Simonida Tarbuk               FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn