ŽUPANIJSKA GOSPODARSKA KOMORA PSŽ – „Zlatne kune“ za trgovačka društva Plamen, Lipik Glas i COR

Datum objave: 06. 12. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Najuspješnije poslovanje u prošloj godini u Požeško-slavonskoj županiji imala su trgovačka društva COR, d.o.o Požega, Glas Lipik i Plamen d. o.o. Požega. Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Požega uručena su im priznanja „Zlatna kuna“. Čestitke za postignute rezultate uputili su im Darko Puljašić, gradonačelnik Požege i župan Alojz Tomašević.

Tvrtka COR, d.o.o. Požega nastala je 2010. godine na temelju dugogodišnjeg iskustva u operativnom vođenju poslova razminiranja s pet zaposlenih, kako bi bez kune subvencije i poticaja povećali prihod za 54 posto, a dobit gotovo tri puta, danas s 22 zaposlena. „Zlatnu kunu dobilo je u kategoriji malih trgovačkih društava.

„Zlatnu kunu“ kao srednje veliko trgovačko društavo dobio je Lipik Glas, d.o.o. koji ima dugu tradiciju, osnovan je 1963. godine. Njihova je najvažnija djelatnost je proizvodnja automobilskih stakala visokih performansi za niskoserijska, visokobudžetna vozila kao što su Mclaren, Lamborghini, Bentley, Aston Martin i drugi, te proizvodnja stakala za vlakove, brodove i jahte. Trenutno zapošljava 274 zaposlenika, što je oko stotinu više nego prije dvije godine, kada su također dobili „Zlatnu kunu“.

U kategoriji velikih trgovačkih društava „Zlatnu kunu“ dobio je „Plamen“, d.d. Požega, ljevaonica s više od 90 godina tradicije i jedan od najvećih proizvođača kućanskih aparata, 86 posto izvozi. Posljednje tri godine imali su velike investicije od 130 milijuna kuna. Zapošljava preko četiri stotine zaposlenika, 16 posto bruto dobiti isplaćuje im u obliku 13. plaće. Do sada su primili šest nagrada za najuspješnije trgovačko društvo u Požeško-slavonskoj županiji. U ime „Plamena“ i svih nagrađenih na priznanjima je zahvalio Vinko Matijević.

Svečana sjednica bila je prigoda za rezimiranje gospodarskih rezultata. Požeško-slavonska županija povećavala je udjel prerađivačke industrije, povećala je broj zaposlenih, a porasle su i njihove plaće, što je znak da se gospodarstvo pokreće naprijed. Broj nezaposlenih se smanjio, a među pozitivnim podacima je i pomak u turizmu, koji bilježi veći broj posjeta i noćenja. Dio je to podataka koje je iznio Luka Balenović, predsjednik Gradskog vijeća Županijske gospodarske komore, naglašavajući da se u usporedbi sa prosjecima Hrvatske Požeško-slavonska županija ima pozitivan pomak u posljednje dvije godine. Prezentaciju na temu: „Razvojna raznolikost hrvatske s posebnim osvrtom na požeško-slavonsku županiju“ održao je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK i posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za ekonomska pitanja. Kako je rekao, „Razvojni potencijali dobru podršku investicijama prepoznali su strani investitori koji su u 2018. godini povećali izravna ulaganja u Požeško-slavonsku županiju za 2,4 puta i to mahom u prerađivačku industriju.

TEKST: BST         FOTO: BST

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn