SUSTAV NAVODNJAVANJA ORUBICA – Radovi na izgradnji kapitalnog projekta Brodsko posavske županije mogu početi

Datum objave: 07. 9. 2018. | Kategorija: Gospodarstvo

or

SLAVONSKI BROD – Prije mjesec dana potpisan je ugovor, a krajem kolovoza svečano označen početak radova na kapitalnom projektu Brodsko posavske županije vrijednom višeod 45 milijuna kuna. Riječ je o sustavu navodnjavanja Orubica, najvećem pojedinačnom projektu u županiji koji se gradi sredstvima fondova Europske unije.

Nakon što su, sredinom srpnja u Općini Davor potpisani ugovori o građenju, krajem kolovoza u Orubici je upriličena svečanost uvođenja izvođača u radove na izgradnji sustava javnog navodnjavanja .Riječ je o kapitalnom, 45,3 milijuna kuna vrijednom projektu za razvoj poljoprivrede i visoko dohodovnih kultura i nakon projekta pročistača otpadnih voda, najvećem pojedinačnom projektu u Brodsko posavskoj županiji koji se gradi sredstvima fondova Europske unije.

Sustav navodnjavanja Orubica prostirat će se na oko 327 hektara i prvi je kapitalni sustav navodnjavanja u županiji, nakon kojeg slijedi i planirano navodnjavanje dijelova općine Sibinj i Bebrina u središnjem dijelu županije, te područje oko Kopanice i Vrpolja na istoku. Izvođače je u posao „uveo“ Marinko Galiot, predstavnik Hrvatskih voda, a kako Brodsko posavska županija partnerski sudjeluje u realizaciji projekta, svečanosti je, uz domaćina, načelnika Općine Davor, Đuru Anđelkovića, nazočio i župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić sa zamjenikom, Stjepanom Bošnjakovićem. Završetak radova vrijednih oko 25 milijuna kuna s PDV-om očekuje se u srpnju 2021.godine.

„Riječ je o projektu koji nam pruža priliku da kontrolirane uvjete u poljoprivredi iskoristimo za povećanje proizvodnje i uz koji bi ,dugoročno, ponovno uz pomoć europskih sredstava, trebali podići i postrojenje u kojem ćemo svu proizvedenu robu, a koje bi, zahvaljujući navodnjavanju, trebalo biti puno više, stavljati na čuvanje do najbolje financijske evaluacije na tržištu“,  upoznao je Željko Burazović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko posavske županije i tajnik Udruge korisnika vode sustava navodnjavanja Orubica. Uz činjenicu kako je riječ o projektu koji bi trebao označiti istinsku renesansu za poljoprivredu kao primarnu djelatnost sela uz Savu, treba naglasiti i kako u realizaciji projekta sudjeluju isključivo hrvatske tvrtke- Vodotehnika iz Zagreba i Brana d.o.o. iz Virovitice. Projekt sustava za navodnjavanje Orubica pripremila je CTR-Razvojna agencija Brodsko posavske županije na čelu s direktorom Damirom Mirkovićem.

TEKST: S. Tarbuk   FOTO BPŽ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn