STRUKOVNA MANIFESTACIJA – Sve je spremno za 19. Poljoprivredno podzetničke ideje

Datum objave: 19. 1. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

05

NOVA GRADIŠKA – Grad Nova Gradiška u suradnji sa Županijom Brodsko posavskom, Savjetodavnom službom i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, užurbano se priprema za tradicionalne, 19.po redu, Poljoprivredno poduzetničke ideje, 20.i 21.siječnja. Manifestaciju bi, prema najavi, uz čelnika grada domaćina, gradonačelnika Vinka Grgića, trebao otvoriti novi čelni čovjek resornog ministarstva, Tomislav Tolušić.

Zemlja je Slavoncima oduvijek bila najveće bogatstvo.. Strast, ali i pokora. Njoj su se molili, zahvaljivali nebu na kiši i suncu, ali i trpjeli kada je godina podbacila. Zemljom su se hranili, udavali i ženili, školovali djecu, zemlju su, kao najveću vrijednost u amanet ostavljali sinovima. I mada je zemlja i dalje tu, jednako bogata, jednako plodna, zaraditi njome kruh, odavno više nije moguće. Na sreću, i pored višegodišnjeg sustavnog zanemarivanja, Slavonci od nje ne žele dići ruke, baš kao ni od domaće proizvodnje. Jer, samo je tako moguće poljoprivredu pretvoriti u nacionalnu gospodarsku granu broj jedan, ali se i pozicionirati na europskom tržištu, vraćajući istovremeno regiji status žitnice kojim se oduvijek ponosila.

Da domaća poljoprivreda ipak ima budućnost nastojat će potvrditi 19.te Poljoprivredno poduzetničke ideje. Riječ je o tradicionalnoj strukovno-savjetodavno- edukativno-izložbenoj manifestaciji pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, iza čije organizacije stoje grad Nova Gradiška, Brodsko posavska županija, poljoprivredno savjetodavna služba i Lag Zapadna Slavonija, ali i brojni suorganizatori-Hrvatska gospodarska komora-Županijska komora Slavonski Brod, novogradiško Udruženje obrtnika, županijska Razvojna agencija, Turističke zajednice grada i županije, industrijsko obrtnička i elektrotehnička srednja škola, te Gimnazija Nova Gradiška. Kada je, sada već davne 1998.godine priča zvana Poljoprivredno poduzetičke ideje pokrenuta, zamišljena je kao svojevrsni servis, ali i pomoć poljoprivrednicima, malim poduzetnicima, te, tad još uvijek malobrojnim, vlasnicima obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava u prilagodbi zahtjevnim uvjetima na domaćem i stranom tržištu, kao model kako na što bolji način predstaviti i poboljšati proizvod. Od tada je prošlo 19 godina, mijenjale su se vlasti i politike, prolazili manje i više kompetentni ministri koji su se  (uglavnom) zaklinjali u strateški značaj hrvatskog agrara i vraćanje poljoprivredi, posebno onoj slavonskoj, mjesta koje joj je oduvijek na nacionalnoj gospodarstvenoj karti pripadalo, a manifestacija je izrasla u respektabilnu savjetodavno-izložbenu pripredbu poznatu i izvan granica županije. Potvrdit će to osobnim dolaskom i novi čelni čovjek resornog ministarstva, Tomislav Tolušić, čovjek od kojeg poljoprivrednici puno očekuju i koji će manifestaciju službeno i otvoriti.

Dvodnevna će manifestacija i ove godine u prostoru novogradiškog Društvenog doma okupiti brojne izlagače iz više hrvatskih županija, ponuditi priliku za razmjenu iskustava, educirati i upoznati s najnovijim trendovima u poljoprivredi i pčelarstvu, kao i nacionalnom programu ruralnog razvoja do 2020.godine.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB       FOTO: NGB

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn