STIPENDIRANJE POLJOPRIVREDNIH ZANIMANJA – Cilj je zadržati mlade na selu i modernizirati poljoprivrednu proizvodnju

Datum objave: 30. 11. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Ministarstvo poljoprivrede treću godinu zaredom dodjeljuje bespovratna sredstva studentima viših godina preddiplomskih i diplomskih studija u iznosu od 10 tisuća kuna po studentu za akademsku godinu. Treću godinu zaredom i Požeško-slavonska županija stipendira učenike prvog razreda Poljoprivredno-prehrambene škole. Ove potpore imaju za cilj zadržati mlade na selu te tako promijeniti strukturu poljoprivrednih gospodarstava i modernizirati poljoprivredu, rečeno je na konferenciji za novinare.

Stipendije koje se dodjeljuju studentima visokih učilišta iz područja biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema, te stipendije koje se dodjeljuju učenicima koji se obrazuju za poljoprivredno-prehrambena zanimanja – ciljevi i očekivanja – bili su tema konferencije za novinare koju su u Veleučilištu u Požegi održali županica Antonija Jozić, dekan Veleučilišta u Požegi Borislav Miličević, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Marija Mršo Rajić uz prodekanicu za nastavu Brankicu Svitlicu te stipendistu iz  Imotskog s preddiplomskog stručnog studija Vinarstvo-vinogradarstvo-voćarstvo Bože Đuzela.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni poziv kojim su pozvana visoka učilišta biotehničkih znanosti s područja Slavonije, Baranje i Srijema da dostave podatke o iskazanom interesu studenata za korištenje sredstava stipendija za akademsku godinu 2021./2022. Stipendiranje studenata visokih učilišta iz područja biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema dio je Razvojnog sporazuma „Slavonija, Baranja i Srijem“ koji objedinjava aktivnosti na području pet slavonskih županija. Na području Slavonije, Baranje i Srijema četiri visoka učilišta upisuju i obrazuju studente iz područja biotehničkih znanosti: Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Sveučilište u Slavonskom Brodu i Veleučilište u Požegi.

Ministarstvo poljoprivrede treću godinu zaredom dodjeljuje bespovratna sredstva studentima viših godina preddiplomskih i diplomskih studija u poljima agronomije, biotehnologije, prehrambene tehnologije i nutricionizma u iznosu od 10 tisuća kuna po studentu za akademsku godinu. “Ova potpora studentima ima za cilj zadržati mlade na selu te na taj način promijeniti strukturu poljoprivrednih gospodarstava i modernizirati poljoprivrednu proizvodnju koja predstavlja jednu od strateških grana hrvatskog gospodarstva,” naglasila je županica Jozić uz zahvalu Vladi RH i ministarstvu.

“Za razvoj gospodarstva bilo industrije, bilo poljoprivrede, potrebni su visoko obrazovani ljudi koji će modernizirati proizvodnju, posebice u poljoprivredi. Jer, poljoprivreda je i danas kod nas još uvijek nije postala toliko snažna koliko želimo. Stoga je vrlo značajno promovirati poljoprivredu, ulagati u obrazovanje mladih koji su u poljoprivredi. To su rezultati koji će doći tek za nekoliko godina kada doista možemo, ako stvari ovako postavimo, očekivati velike promijene.Time što su ove stipendije uvrštene u Razvojni sporazum šalje se poruka slavonskim županijama, poruka i Vlade RH, ali poruka da treba i vrijedi ulagati u poljoprivrednu proizvodnju i kroz sustav školovanja.”

Treću godinu zaredom i Požeško-slavonska županija stipendira učenike prvog razreda. “Nedavno smo raspisali natječaj koji je još uvijek u tijeku. Očekujemo da se svi učenici koi su upisani u prvi razred Poljoprivredno-prehrambene škole jave na taj natječaj. Dodatna snažna poruka Požeško-slavonskoj županiji je i činjenica da su nam odobrena sredstava za Centar kompetencije u poljoprivrednoj proizvodnji na Poljoprivredno-prehrambenoj školi. Očekujemo da će iduće godine krenuti i dogradnja škole sa svim potrebnim učionicama i radnim prostorima kako bi se srednjoškolsko obrazovanje podiglo na još višu razinu, a onda da iz naše srednje škole izlaze srednjoškolci koji će se upisati na Veleučilište u Požegi, odnosno, budući Fakultet turizma i ruralnog razvoja,” zaključila je županica Jozić.

Dekan Veleučilišta u Požegi dr.sc. Borislav Miličević naglasio je da je u protekle dvije akademske godine 120 redovitih i izvanrednih studenata koristilo stipendiju. Ove godine prijavljeno je 46 studenata koji ostvaruju pravo. “Natječaj se odnosi na drugu i treću godinu naših biotehničkih studija – Studija VVV te Studija Prehrambene tehnologije, a od iduće godine će na tom natječaju moći sudjelovati i studenti našeg novog Studija enogastronomije budući da smo od ove godine proveli upis u prvu godinu tog studijskog programa.” rekao je dekan.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice Poljoprivredno-prehrambene škole Marija Mršo Rajić zahvalila je Požeško-slavonskoj županiji na stipendiji. “Ove godine u školu je upisano 37 učenika prvih razreda. Nadamo se da će se ovom stipendijom i novim projektima potaknuti mlade da u narednim godinama u većem broju, i u školama i na fakultetima, upišu poljoprivredna zanimanja.” rekla je ravnateljica.

TEKST: Sanja Pok              FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn