SJEDNICA IZVRŠNOG ODBORA HRVATSKE ZAJEDNICE ŽUPANIJA – Novi Zakon o turizmu na snazi od slijedeće godine

Datum objave: 02. 6. 2023. | Kategorija: Gospodarstvo

OSIJEK – Prvog dana lipnja u Gospodarskom centru Osječko baranjske županije održana je  Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija.Uz domaćina župana Ivana Anušića, predsjednika HZŽ i župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića te mnogobrojne  župane, sjednici je nazočila i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, a raspravljalo se o održivom turizmu te odgoju i obrazovanju, s naglaskom na županije kao osnivače većine škola

Novootvoreni gospodarski centar Osječko baranjske županije ugostio je prvog dana lipnja Sjednicu Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija kojoj je, uz mnogobrojne župane, nazočila i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Sjednicu je,u ime domaćina otvorio osječko-baranjski župan Ivan Anušić, a raspravljalo se o održivom turizmu te odgoju i obrazovanju, s naglaskom na županije kao osnivače većine škola.

Novi Zakon o turizmu predstavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, podsjećajući kako je riječ o dokumentu važnom za turizam u jadranskim, ali i županijama na kontinentu, jer novim će Zakonom, kako je rekla, svaka županija moći održivo upravljati svojim destinacijama. Zakonom su, osim toga, definirane  i uloge župana obzirom da su oni predsjednici regionalnih turističkih zajednica, te predstavljeni alati koji su, unutar novog Zakona, na raspolaganju županijama. Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine naglasak stavlja i na razvoj kontinentalnog turizma, odnosno cjelogodišnjeg ravnomjerno razvijenog turizma. Kroz planove upravljanja županije će sastavljati listu strateških projekata za razvoj županija prema kriterijima održivosti te zelene i digitalne tranzicije. Oni će biti povezani uz Fond za turizam, odnosno izvor financiranja te će biti važni za razvoj cjelokupnog turizma. Vesele podaci prema kojima je vidljivo da kontinentalni dio Hrvatske bilježi povećanje broja turista. „U prvih 5 mjeseci u Osječko-baranjskoj županiji ostvareno je 17 posto više noćenja u odnosu na prošlogodišnju rekordnu godinu. Broj dolazaka porastao je za 20 posto,  posebno  treba istaknuti porast stranih gostiju (čak 46 posto više noćenja i 40 posto više dolazaka), a bilježimo i rekordan broj kreveta na području županije. Stoga nam je razvoj kontinentalnog turizma iznimno važan i drago mi je da ministarstvo turizma prepoznaje potencijal kontinentalnih destinacija Hrvatske“, poručio je Anušić.

Osvrćući se na sjednicu, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić istaknuo je kako su župani s ministricom Brnjac razmijenili dojmove o novome zakonu te ga ocijenili pozitivnim. „Kontinentalnim županijama ovaj zakon ostavlja održive resurse i ono što je bitno, u punom zamahu se na nacionalnoj razini promovira i kontinentalni turizam kao vrlo važna grana gospodarstva.“, rekao je Marušić.

TEKST: S. Tarbuk                 FOTO: BPŽ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn