SAT EKOLOGIJE I ODRŽIVOG RAZVOJA – Uprava šuma Nova Gradiška zbog interesa javnosti organizirala zanimljivu prezentaciju

Datum objave: 11. 3. 2018. | Kategorija: Gospodarstvo

n

NOVA GRADIŠKA – Usvajajući trendove transparentnog, ekološki osviještenog  i društveno odgovornog poslovanja, u respektabilnoj, 170.-toj godini djelovanja, Hrvatske šume, podružnica Nova Gradiška, otvorile su vrata novinarima. predstavnicima lokalne samouprave, članovima Gorske službe za spašavanje, planinarskih društava, ekolozima, lovcima i svima zainteresiranim za njihov rad i predstavile sve svoje djelatnosti.

Što, zapravo, radi šumarska struka i kakve ih sve aktivnosti očekuju u narednom periodu, na javnoj su tribini, organiziranoj zbog interesa i učestalih pitanja javnosti, odgovorili predstavnici Hrvatskih šuma podružnica Nova Gradiška. Riječ je o jednoj od najuspješnijih podružnica u Hrvatskoj s iskustvom, stručnošću i tradicijom dugom 170 godina, te certifikatom FSC -najvećom potvrdom koja se dodjeljuje državnim i ekološkim šumama, kao reprezentativnom dijelu šuma Republike Hrvatske.

Podružnica je to i koja djeluje na prostoru dvije županije-Brodsko posavskoj i dijelu Sisačko moslavačke, s dvije velike Šumarije-Novska i Jasenovac. „Ono što šumari rade i čim gospodare, velika je površina, više od 70 tisuća hektara rasprostranjenih na dvije županije.“ upoznao je Hrvoje Žakić, voditelj podružnice u kojoj je, zajedno s ispostavama, zaposleno 507 djelatnika, ali i posebno važnih 57 novozaposlenih. Ekipu čini 90 inžinjera šumarstva, 109 šumskih tehničara, 223 radnika u proizvodnji i administrativno osoblje, svi zaslužni i za respektabilnih 10 milijuna kuna dobiti. „ Podaci su to i rezultati s kojima se, s punim pravom, možemo hvaliti, iako je osnovni cilj tribine bio predstaviti javnosti sve što radimo i zašto i na koji način posljednih stoljeće i 70 godina upravljamo Hrvatskim šumama. Novogradiška je podružnica u čitavoj svojoj povijesti poslovala stabilno. Trend je to koji nastavljamo i koji će pratiti i veći broj ljudi i povećane investicije. U ovoj godini govorimo o iznosu većem od 14 milijuna kuna koje ćemo uložiti u mehanizaciju i nova zapošljavanja radnika.“, istaknuo je voditelj podružnice, Hrvoje Žakić.

nn

Uređivanje šuma kompleksna je i odgovorna djelatnost koja se obavlja u skladu s proisanim zakonima i pravilnicima, značajan gospodarski i razvojni čimbenik Grada. Novogradiška ekipa šumarskih stručnjaka trenutno radi dovršne sijekove, glavne prihode sječe šuma koje su tek dio uzgojnih radova. Tu je i proizvodnja značajnog broja sadnica u Rasadniku Cernik, pa milijun onih godišnje izvađenih tamo gdje prirodno pošumljavanje, zbog vremenskih prilika i globalne promjene klime, nije moguće, a gdje, sjemenom i sadnicama, „ulaze“ upravo šumari. Uz osobne podatke podružnice s kojima je upoznao voditelj, Hrvoje Žakić, na javnoj su tribini kroz izlaganja rukovoditelja proizvodnog odjela Zorana Ferkovića, sručne suradnice za uzgajanje šuma Katice Nuspahić, Vesne Vinković i upravitelja Šumarije Nova Gradiška, Davorina Pečnjaka, predstavljene i pojedinosti u procesu proizvodnje, radovi na njezi, obnovi i zaštiti šuma, detalji izrade osnova gospodarenja, kao i aktivnosti u nadležnosti ove ustanove.

m1 m2

„Misija Hrvatskih šuma i Uprave Nova Gradiška je osigurati integralno održivo gospodarenje šumama, na ekološki osjetljiv, ekonomski učinkovit i socijalno odgovoran način prema društvu i prema našim zaposlenicima. Vizija Hrvatskih šuma, kao jednog od najbolje ustrojenih poduzeća je biti vodeće trgovačko društvo za gospodarenje šumama u cijeloj regiji. Podizat ćemo svijest građana o šumama kao nacionalnom bogatstvu i promicati načela održivog razvoja, što je, na kraju krajeva, i jedan od povoda tematskoj tribini“, zaključio je neslužbeni Dan otvorenih vrata, voditelj novogradiške podružnice Uprave Hrvatskih šuma. Zanimljiva prezentacija završena je u rasadniku Cernik i gospodarskoj jedinici Gradiška brda gdje će se obaviti plodna sječa.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: F.S.

 

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn