SARA’S PAINTINGS PRIČA – Sara Karalić: Od ljubavi prema crtanju do ostvarenog sna i prepoznatljivog brenda

Datum objave: 24. 3. 2021. | Kategorija: Razgovori

SLAVONSKI BROD – Sara Karalić mlada je umjetnica iz Slavonskog Broda, a svoju ljubav prema crtanju podigla je na višu razinu i vezala uz svoju egzistencijalnu priču. U 25-oj godini života postala je vlasnica obrta, a brend SARA’S PAINTINGS bavi se ponajviše portretnim karikaturama. Ovo je, kaže nam Sara, priča jedne obične djevojke koja je krenula u samostalni posao. No, ostvariti san vođen ljubavlju i voljom, sve je samo ne – obično.

“Moja ljubav prema crtanju prvi puta se izrodila dok sam kao mala gledala crtane filmove koji su ostavili najveći utisak u povijesti crtanog filma, Walta Disneya. Tu su počeli prvi koraci, kada sam kao mala željela imati istu mogućnost crtanja likova iza kojih stoje prekrasne priče. Kako sam odrastala, držala sam se te ideje i upisala Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Osijeku. Srednja škola mi je omogućila osnovna znanja o profesionalnom crtanju te još više potaknula želju da postanem prepoznatljiva umjetnica i steknem naziv 2D slikarskog dizajnera. Svoje obrazovanje sam okrunila upisom Akademija Likovnih Umjetnosti u Osijeku i Zagrebu, po završetku kojih sam stekla naziv magistra edukacije likovne kulture. Tijekom svoga studija, željela sam van akademije definirati svoj stil crtanja karikatura te sam već tada počela ljudima nuditi izradu personaliziranih portretnih karikatura. Moji početci su bili skromni, kao što je bilo očekivano, ali s vremenom i radom moja vještina je rasla i razvijala se,” počinje nam svoju priču Sara. U razdoblju od šest godina mlada umjetnica postala je prepoznatljiva po svome stilu, ljudima se svidio njen rad što je rezultiralo velikim brojem narudžbi, poslovnih suradnji i ponuda. I tu se rodila ideja za nešto više.

“Sve to otvorilo mi je mogućnost da započnem svoj posao i otvorim umjetnički obrt, nazvan SARA’S PAINTINGS, kao i istoimena stranica na Facebooku kreirana 2013. godine, na kojoj se može naći moj kreativni put. Personalizirane portretne karikature koje izrađujem u jednoj noći, posebne su po tome što su lako dostupne svakom čovjeku i što je kupac uključen u cjelokupnu izradu za koju je potrebno samo 24 sata!” kaže Sara.

A kao nastaje karikatura? Uz puno vještine i malu pomoć tehnologije. “Kako bih karikaturu nacrtala što točnije, potrebna je fotografija lica osobe i opis detalja koji će biti na slici ( poput toga što osoba voli, čime se bavi, kakvu odjeću nosi isl.) Potom gotovu sliku šaljem na e-mail u velikoj rezoluciji, spremnu za printanje. Brend je zamišljen kao posebna linija certificiranih slika, crteža, portreta, portretnih karikatura i drugih usluga s originalnim potpisom koje kasnije kupac može reproducirati na razne formate i oblike po vlastitom izboru. Budući da se radi o slikama napravljenim pomoću grafičkog tableta za crtanje, kupci mogu biti u Hrvatskoj, ali i van nje, bez ograničavanja. Bavljenje karikaturom zahtijeva i prostor da ona bude objavljena, pa tako ja svoje radove (za koje imam dozvolu od prijašnjih klijenata), objavljujem online na istoimenoj stranici Sara’s Paintings. Stranicu sama uređujem i vodim, kao i obrt, te sve administrativne poslove koji idu uz to. Kvaliteta karikature nastaje i temeljem široke obrazovanosti autora, no, škola me nije naučila svemu što znam i radim trenutno.Naravno da karikature u početku nisu bile niti slične ovima kakve su sada, jer se prirodni talent vremenom i iskustvom stalno unapređuje i mijenja. Uvijek težim biti što bolja i pružiti svojim kupcima samo najbolje.” pojašnjava nam Sara.

Kvalitetu su prepoznali i njeni klijenti pa obrt koji ima od srpnja 2019, dobro plovi poslovnim vodama, a broj posjetitelja na stranici trenutno broji oko 1700 ljudi. Velika je to motivacija mladoj umjetnici .”Ponosna sam zbog toga, jer ne samo da sam ostvarila jako lijepe suradnje i kontakte, zapravo imam osjećaj da sam uspjela podići svijest kod mladih i starih za ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti u Hrvatskoj. Kod nas ilustracije, napravljene digitalnim putem odnosno uz pomoć grafičkog tableta za crtanje, umjesto papira i olovke, nisu pretjerano cijenjene. No imam osjećaj da se to polako ali sigurno mijenja. I to je nešto što me jako raduje.Ovim putem, želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali i pomogli na putu u ostvarenju jednog dječjeg sna. Da nije bilo Vas, koji ste prepoznali moj potencijal, vjerovali u mene i podržavali me, ne bi bilo ovog obrta.” zaključila je Sara.

TEKST: S. Pok     FOTO: Sara’s paintings

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn