SARA TOLIĆ, DIPLOMANTKINJA VELEUČILIŠTA U POŽEGI: “Nadam se da neću morati trbuhom za kruhom u inozemstvo”

Datum objave: 18. 2. 2018. | Kategorija: Razgovori

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Veleučilište u Požegi  održalo je nedavno 25. promociju diplomanata na kojoj je u stručna zvanja promovirano 193 studenta. Do danas je na požeškom Veleučilištu diplomiralo ukupno 3.335 studenata, a trenutno studira 994 studenta. Popričali smo sa Požežankom Sarom Tolić, jednom od diplomantkinja, o njenim planovima i ambicijama te o vječnom pitanju hrvatske stvarnosti, hoće li ostati u Hrvatskoj.

“Diplomirala sam prošle godine u devetom mjesecu preddiplomski stručni studij, smjer računovodstvo. Studij sam završila u roku, a tijekom sam radila poslove preko student-servisa, najviše u jednoj kladionici. Trenutačno sam izvanredna studentica specijalističkog studija Trgovinsko poslovanje, također na Veleučilištu u Požegi. Mogu reći da su profesori i Veleučilište u cjelini kvalitetan studij jer sam se već uvjerila u znanja stečena tijekom studija na nekoliko razgovora za posao. Nažalost, u Požegi, pa i u Hrvatskoj je situacija takva da je bez političke veze gotovo nemoguće naći posao”, ispričala nam je Sara.

Nakon završene srednje škole, a prije upisa studija, odradila je godinu dana stručnog osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u Kaznionici u Požegi, a požeško Veleučilište bilo je njena ulaznica u akademski svijet. U onaj poslovni svijet, tek treba pronaći pravu ulaznicu.”Da nije bilo požeškog Veleučilišta, ne bih se mogla školovati jer roditelji nisu bili u mogućnosti financirati studij izvan Požege. Nakon obranjenog diplomskog rada na temu Socio-ekonomski utjecaj židovske zajednice na gospodarski razvoj grada Požege te stjecanja diplome, gotovo šest mjeseci šaljem prijave na natječaje za posao, otvorene molbe u tvrtke, a bila sam i na nekoliko razgovora za posao u privatnim tvrtkama. Nameće se problem neiskustva, a iskustvo stečeno u Kaznionici je više vezano za proračunsko računovodstvo nego za realni sektor. Opet, zbog situacije u gospodarstvu, privatnim tvrtkama je imperativ naći nekoga tko može odmah početi raditi na razini onoga tko je, iz ovog ili onog razloga, s tog mjesta otišao. I tu se onda vrtimo u krug, posao ne mogu dobiti jer nemam iskustva, a kako ću steći iskustvo kad nitko nema hrabrosti ni volje zaposliti nekoga svježeg s faksa”, pita se.

Dodaje da je u ozbiljnoj vezi više od tri godine.”Nas dvoje bi stvarno htjeli ostati u Hrvatskoj, zasnovati obitelj te se svim silama borimo se za ostanak. Iskreno, jako je teško i polako gubimo nadu. Nadam se da nećemo morati trbuhom za kruhom u inozemstvo. Hrvatska je naša domovina u kojoj nam je lijepo, ali sustav podobnih, a ne sposobnih će nas, izgleda, natjerati da svoju sreću potražimo van granica Hrvatske”, zaključila je Sara.

TEKST: S. Pok    FOTO: B. M.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn