SAJAM SLAVONSKI BANOVAC U PAKRACU – Oživljavanje srednjevjekovnog doba uz vitezove i kovanje Slavonskog banovca

Datum objave: 14. 10. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

Jumbo_1-1

PAKRAC – Tradicionalni deveti po redu Sajam Slavonski banovac – ruralni razvoj kroz turizam, ove će godine u Pakracu biti održan 21. listopada, a uz uobičajene sadržaje, ove godine posjetitelje čekaju i neki noviteti.

Pakrac će u subotu, 21. listopada ponovno disati u srednjovjekovnom duhu, zahvaljujući članovima „Reda vitezova Ružice grada“ iz Orahovice koji će biti posebni gosti tradicionalnog devetog po redu „Sajma Slavonski banovac“. Središnji događaj biti će Bitka za kovnicu novca koju će vitezovi iz Orahovice upriličiti od 18 sati, ali prije sam bitke, posjetitelji će imati prilike uživati u brojnim srednjovjekovnim sadržajima. Biti će organiziran prikaz srednjovjekovnog oružja kao i mala škola mačevanja, zatim streličarski turnir te predstava za djecu „Princeza i razbojnici“. Neizostavno je i kovanje banovca, prvog hrvatskog novca koji je u Pakracu kovan od 1256. do 1260. godine, a koji će, u povodu održavanja Sajma, ponovno biti kovan u Pakracu.

22426378_1463176137102143_1196051645728069605_o

Sajam slavonski banovac organizira Grad Pakrac, u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakrac – Lipik, Poduzetničkim centrom Pakrac i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, a uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede. Partneri sajma su Hrvatska gospodarska komora i LAG „Zeleni trokut“, a program započinje već od 10 sati stručnim predavanjima u Gradskoj vijećnici u kompleksu Janković. Svečano otvorenje Sajma koji će biti održan na prošlogodišnjoj lokaciji; Trgu bana Josipa Jelačića i Ulici hrvatskih velikana, predviđeno je u 13 sati, a potom će u kulturno – umjetničkom programu nastupiti Tamburaški orkestar Pakrac, Osnovna glazbena škola Pakrac, Dječji vrtić “Maslačak” Pakrac, učenici Osnovne škole braće Radića Pakrac i  “Češka beseda” Prekopakra. Posebno u ovoj prigodi predstaviti će se i gosti iz inozemstva, prijatelji iz Slovačke te iz Dobretića u Bosni i Hercegovini.

1-Sajam_A2_plakat-001

Gurmani i gastronomi sigurno se najviše vesele Grahfestu – natjecanju u kuhanju graha kojeg treću godinu u nizu organizira Udruženje obrtnika Pakrac – Lipik. Grahfest počinje u 15 sati, a tijekom trajanja ovog natjecanja, kroz „Eno-gastro prezentaciju“ predstaviti  će se i udruženja obrtnika i obrtničke komore iz drugih dijelova Hrvatske. Proglašenje pobjednika planirano je za 19:30 sati. Uz bogatu gastronomsku i ugostiteljsku ponudu, kutak za djecu i mlade te zabavni park, u vrijeme trajanja Sajma od 13 do 18 sati posjetitelji će se imati prigode besplatno provozati turističkim vlakićem, a zahvaljujući OPG-u Mađo iz Rešetara, moći će se gradskim ulicama provozati i kočijom.

Na svoje će doći i ljubitelji društvenih mreža koji će na za ovu prigodu postavljenom foto-pointu, moći snimiti i objaviti svoju virtualnu razglednicu iz Pakraca. Ovogodišnji Sajam Slavonski banovac trebao bi biti i u središtu medijske pozornosti zahvaljujući brojnim novinarima koji će ciljano za ovu prigodu, kroz studijsko putovanje posjetiti Pakrac i ovaj tradicionalni Sajam čije će posjetitelje od 21 sat svojim koncertom zabavljati „Učiteljice“.

TEKST: S. P.          FOTO: plakat

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn