RONILAČKI KLUB POŽEGA -Zdenko Oroz: „Dopustite nam da očistimo Orljavu“

Datum objave: 06. 9. 2017. | Kategorija: Sport

B65A494B-0593-42B8-A6A9-FFD785BA35FD

POŽEGA – Ronilački klub Požega sudjelovao je u podvodnoj ekološkoj priči čišćenja rijeke Save koju je i ove godine pod sloganom “Bilo mutno ili bistro nama uvijek isto 2017” organizirao Klub podvodnih aktivnosti Marsonia iz Slavonskog Broda, uz sudjelovanje ronilačkih klubova iz Bosne i Hercegovine, Srbije te  Hrvatske.Požeški ronioci spremni su očistiti i rijeke u svojoj županiji, uz malu pomoć lokalne samouprave.

“Mi već par godina idemo u Eko kamp Poloj, ovakve akcije čišćenja nama su prilika za trening i usavršavanje”, izjavio je za Slavonski.hr dugogodišnji član Ronilačkog kluba Požega, Zdenko Oroz te dodao: “Imali smo nekoliko inicijativa kako bi se organiziralo čišćenje Orljave, Pakre i Londže. Naime, mi već sad imamo izrađenu kartu mjesta na kojima se nalaze divlja odlagališta i na njoj označene brane te njima prilazne puteve kako bi u slučaju potrage imali lakšu i pregledniju situaciju. Prije 5-6 godina tražili smo od tadašnje gradske vlasti da se brane ograde i obilježe po broju. Nismo naišli na razumijevanje,” ispričao je Oroz.

oroz

Dodaje kako bi se uskoro trebao sastati s novim gradonačelnikom Darkom Puljašićem te mu prezentirati plan projekta.”Mi kao klub ne tražimo ni kune, a nudimo mnogo toga. Plan je organizirati akcije čišćenja divljih deponija, kao i prije sljedeće sezone kupanja provjeriti sigurnost svih ljudskom rukom napravljenih kupališta na Veličanki. Primjer prvog je smetlište uz Orljavu u Vidovcima, a drugog divlje kupalište malo iznad Gradskih bazena Požega. Bili bi tu uključeni i drugi klubovi, kao Karate klub Požega, Aikido klub, itd. Svi klubovi Požeškog sportskog saveza bi mogli pomoći. Potpora Grada nam treba samo u smislu logističke potpore, npr. odvoza i zbrinjavanja nakupljenog smeća, a naravno da bi trošak ograđivanja i označavanja brana radi sigurnosti svih građana trebao biti namiren iz gradskog proračuna”, ispričao je Oroz.

TEKST: B. Miščević    FOTO: RK Požega

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn