RCGO ŠAGULJE – Potpisan Ugovor za izradu studijsko-projektne dokumentacije

Datum objave: 02. 10. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

SLAVONSKI BROD – RCGO „Šagulje” zajednički je projekt Brodsko-posavske, Sisačko moslavačke i Požeško-slavonske županije, svih jedinica lokalne samouprave na njihovom području i naposljetku svih stanovnika ovog dijela Regije koji za cilj ima uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području ove tri županije. Slijedom ranijih aktivnosti, danas je u Velikoj vijećnici županijske uprave  potpisan Ugovor za usluge izrade studijsko-projektne dokumentacije za potrebe provedbe izgradnje cjelovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom.

U srpnju prošle godine, nakon uspješnog apliciranja na Javni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao posredničkog tijela razine 2, a u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine za izradu studijsko-projektne dokumentacije za centre za gospodarenje otpadom, Odlukom Ministarstva projektu „Šagulje” su dodijeljena sredstva u iznosu od 12.750.000,00 HRK.
Nedugo zatim, također u srpnju iste godine,  župani ovih triju županija zajedno sa Josipom Grgićem predsjednikom Uprave Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje d.o.o. potpisali su i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine za izradu studijsko-projektne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom u Brodsko-posavskoj županiji. Ugovor je vrijedan 15 milijuna kuna od kojih je 12.750.000,00 kuna ranije spomenutih europskih sredstava, a 750.000 kuna  osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Slijedom ranijih aktivnosti, danas je u Velikoj vijećnici županijske uprave  potpisan Ugovor za usluge izrade studijsko-projektne dokumentacije za potrebe provedbe izgradnje cjelovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i dijela Sisačko-moslavačke županije kroz projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom „Šagulje” u svrhu sufinanciranja sredstvima Europske unije. U ime naručitelja, RCGO „Šagulje” direktor Josip Grgić s predstavnicima tvrtki potpisao je tri grupe ugovora za ovu namjenu: u prvoj grupi s tvrtkama EKONERG.d.o.o., IPZ UNIPROJEKT TERRA d.o.o., HIDROING d.o.o. i SL CONSULT d.o.o.U drugoj grupi s INSTITUTOM IGH d.d., tvrtkom HIDROPLAN d.o.o. i ELEKTROPROJEKT i u trećoj grupi s SL CONSULT d.o.o. i tvrtkom HIDROING d.o.o.

Uz predstavnike tvrtki koje će sudjelovati u izradi projektne dokumentacije te direktora regionalnog centra, današnjoj svečanosti nazočili su i župan Danijel Marušić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, zamjenik župana Požeško-slavonske županije Željko Jakopović te Maja Feketić u ime Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


„Centar za gospodarenje otpadom  strateški je projekt ne samo Brodsko-posavske županije nego sigurno i Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije. Danas su potpisani ugovori vrijedni 7,7 milijuna kuna, a cjelokupan projekt je vrijedan blizu 200 milijuna kuna s tim da bi Centar za gospodarenje otpadom, ukoliko sve bude išlo svojim tijekom, trebao profunkcionirati, 2023. odnosno 2024. godine Danas je gospodarenje otpadom izazov no ja smatram da će izgradnjom ovog Centra županije dobiti jedan zaista moderan sustav.” rekao je brodsko-posavski župan Marušić.

Nastavkom aktivnosti koje naznačuju i skori početak izgradnje zadovoljan je i sisačkomoslavački župan Žinić, a o budućnosti centra, njegovoj funkciji i ulozi u zbrinjavanju otpada nešto više rekao je direktor Centra Josip Grgić: „ Naše društvo je osnovano 2010 godine, a ja sam direktor od 2013. godine. Proces gospodarenja otpadom u Hrvatskoj je izuzetno zahtjevan i dugotrajan, zbog eventualne političke nestabilnosti i donošenja svih zakonskih dokumenata koji su nužni da bi mi mogli aplicirati, prijaviti se na EU fondove i povući ovaj iznos novaca. Današnje potpisivanje je rezultat rada ovih 5 godina i vidite da pojedine aktivnosti u realizaciji projekta nisu do županija ni do društava koje su županije osnovale, nego je bitna i politička klima. Dvije godine bili smo stopirani od strane tadašnjeg ministra kada nisu bili usklađeni planovi za gospodarenje otpadom jer nisu doneseni na vrijeme i nisu usklađeni s direktivama europske unije.  Najbitnija stvar od dokumentacije nam je studija izvedivosti koja će definirati tehnologiju i količine otpada. Radit ćemo morfologiju otpada na razini cijelog Centra u koji su uključene 3 županije i kojem će gravitirati 400.000 stanovnika. Ono što je bitnonaglasiti u Centru će biti obrađivan samo ostatni dio otpada. Gradovi i općine biti će dužni kroz sortirnice i kompostane smanjiti količinu otpada za 50% dok će drugih 50% biti obrađeno u Centru. Kojom tehnologijom i kojom cijenom po toni reći će Studija. Dokumentacija je izuzetno zahtjevna i kompleksna i u njenoj izradi trebat će sudjelovati brojni stručnjaci,” kazao je Grgić.

O značaju Centra za Požeško-slavonsku županiju zamjenik župana Željko Jakopović je rekao:„Mi smo jedna od najmanjih hrvatskih županija, stoga da taj projekt radimo sami bilo bi iracionalno i teško bi postigli neku ekonomsku opravdanost. Ovakav primjer rješavanja ovog problema mislim da je dobar za rješavanje drugih stvari kvalitetnije, učinkovitije i jeftinije za naše građane. Nama je u interesu i fokusu poljoprivreda i turizam tako da ovakvo rješenje zbrinjavanja otpada ide svima u prilog.”

Centri za gospodarenje otpadom najefikasnije su rješenje za potpunog zbrinjavanje otpada, posebice onog koji nije moguće preraditi u nove sirovine. Realizacijom ovog projekta uspostavit će se cjeloviti sustav gospodarenja otpadom u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i dijelu Sisačko-moslavačke županije, smanjenje štetnih utjecaja na okoliš i uspostava samoodrživog financiranja sustava gospodarenja komunalnim otpadom.

IZVOR: bpz.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn