VODNOKOMUNALNA INFRASTRUKTURA – EU ugovor vrijedan 18,8 milijuna eura za projekt aglomeracije Nova Gradiška – Cernik – Rešetari

Datum objave: 27. 7. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

aglomeracija

ZAGREB/ REŠETARI – U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike potpisani su ugovori za projekte sufinancirane sredstvima strukturnih fondova, a koji se provode u 2 faze kroz dva programska razdoblja – prva faza u okviru Operativnog programa Zaštita okoliša 2007. – 2013., a druga faza u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Među projektima se nalazi i “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Nova Gradiška” koji obuhvaća aglomeraciju na području Grada Nova Gradiška te Općine Cernik i Općine Rešetari.

Projekti, za koje su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava kao i ugovori o sufinanciranju, a to su Poreč, Osijek, Vukovar, Županja, Nova Gradiška, RVS Osijek i Vodice, važni su projekti vodno-komunalne infrastrukture kojima će se unaprijediti javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, kao i javni sustav vodoopskrbe na područjima Istarske, Osječko – baranjske, Brodsko – posavske, Vukovarsko – srijemske i Šibensko – kninske županije. Ukupna vrijednost faziranih projekata kroz prvu i drugu fazu, iznosi 2,3 mlrd kuna, od čega je iznos ukupnih prihvatljivih troškova 1,85 mlrd kuna, dok EU bespovratna sredstva iznose 1,3 mlrd kuna.

1_9

Projekt „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Nova Gradiška” ukupne je procijenjene vrijednosti 143.169.477 kuna (18,8 mil. eura) bez PDV-a, od čega sufinanciranje od strane Europske unije iznosi 70,3 %. U nacionalnoj komponenti financiranja projekta Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode sudjeluju sa po 43,33 % dok jedinice lokalne samouprave na sebe preuzimaju preostalih 13,34 % nacionalnog financiranja, odnosno nešto manje od 4 % ukupnog iznosa projekta.
Projekt obuhvaća aglomeraciju na području Grada Nova Gradiška te Općine Cernik i Općine Rešetari. Uz doprinos poboljšanju uvjeta života i rada ljudi na cijelom području obuhvata projekta, projekt će omogućiti pročišćavanje otpadnih voda u skladu s hrvatskim i europskim propisima. Uz načelnika Općine Rešetari Zlatka Agu ugovor su potpisali  zamjenica gradonačelnika grada Nova Gradiška Ivana Trupina, načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić i direktor komunalnog poduzeća Slavča d.o.o. Ivan Mikić.

TEKST: S. P. / resetari. hr     FOTO: www.resetari.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn