RAZVOJ CIKLOTURIZMA – Požeško-slavonska županija prva će u Slavoniji imati standardizirana ciklo odmorišta

Datum objave: 24. 7. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – U Maloj vijećnici Požeško – slavonske županije požeško-slavonski župan Alojz Tomašević danas je s izvođačem radova predstavnikom tvrtke KS Invest d.o.o. iz Jaguplija, potpisao ugovor za provedbu projekta „Razvoj cikloturizma Požeško-slavonske županije, III. faza“. Riječ je o postavljanju deset standardiziranih ciklo odmorišta, a potpisivanju su nazočili i direktorica TZ Požeško-slavonske županije Maja Jakobović te pročelnik Upravnog odjela za proračun i financije Damir Jakoubek.

Potpisani ugovor vezan je uz jedan od brojnih projekata koji su u provedbi, a sve u cilju podizanja kvalitete i uvjeta razvoja turizma u cijelosti. Projekt je vrijedan oko 550 tisuća kuna, a odnosi se na izgradnji deset odmorišta s punionicama za jednostavnnije uređaje poput mobitela na različitim lokacijama duž biciklističkih ruta u županiji.

“Želja nam je na turističkoj karti Hrvatske, a i šire imati izvrsne pozicije i stoga već nekoliko godine, u kontekstu razvoja turizma, cikloturizam zauzima posebno mjesto. Imamo mapiranih i upisanih preko 800 kilometara biciklističkih staza, prostora icesta na našpoj županiji koje su poveznica i sa susjednim županijama, a kroz ovaj ugovor uz već postojeću mogućnost servisiranja bicikala, želimo ponuditi i mogućnosti odmora, te druge usluge. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva turizma 65 posto, a ostatak će osigurati Županija,” rekao je župan.

“Program razvoja cikloturizma definiran je Strategijom razvoja RH do 2020 godine i Ministarstvo turizma ima mjeru posebno za cikloturizam za 14 kontinentalnih županija. Naša županija od početka, 2017. godine prednjači s onim što ostvaruje kroz taj projekt i mjeru ministarstva,” naglasila je direktorica TZ Požeško-slavonske županije Maja Jakobović.

“Do sada smo izradili Operativni plan razvoja, prometni elaborat te glavni projekt obilježavanja uz trasiranje i obilježavanje ruta. Provedena je i edukacija za 23 osobe s područja županije i šire za specijalizirane ciklo vodiče, izrađene su ciklo karte u nakladi pet tisuća primjeraka te brošure u nakladi sedam tisuća primjeraka, postavljeno je šest servisnih stanica, a sve rute koje su digitalizirane nalaze se i na nacionalnoj aplikaciji Croatia Bike Routes . Ove godine slijedi nam postavljanje deset ciklo odmorišta. Riječ je o jednostavnim objektima površine devet kvadratnih metara, sadržavaju elemente za odmor i solarne panele kako bi se mogli napuniti jednostavni uređaji, a stalno su osvjetljeni. To su standardizirna ciklo odmorišta, a u Slavoniji smo prva županija koja će ih postaviti,” rekla je direktorica Jakobović. Rok za završetak radova je 60 dana.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn