RAZGOVOR – Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške : Nova snaga za Novu Gradišku

Datum objave: 12. 10. 2016. | Kategorija: Razgovori

dscf0335

NOVA GRADIŠKA – I dok Slavoniju, tradicionalnu političku utvrdu HDZ-a, posljednjih 20-ak godina demokracije uglavnom vode ista, više ili manje uspješna, više ili manje stara lica, Novogradiščani su nedavno odlučili promijeniti trendove. Doduše, u nešto izmijenjenim pravilima igre, na izvanrednim izborima, birajući promjenu. SDP-ov Vinko Grgić, mladi uspješni diplomirani inženjer arhitekture, poduzetnik s 20 godišnjim iskustvom, posljednjih je mjeseci na čelu grada Nova Gradiška.

I mada je politika relativno nova životna strast Vinka Grgića, i mada ga u rodnom gradu neko vrijeme nije bilo, ovog mladog Novogradiščanina sugrađani znaju i kao uspješnog sportaša, ali i kao autora niza uspješnih, domaćih i međunarodnih poslovnih projekata. Spomen obilježje Toši Proeskom, idejna rješenja riječkog stadiona za potrebe Mediteranskih igara ,ali i splitskog Poljuda,stadion Tešanj u Tuzli, projekt stadiona  NK Croatie iz Sesveta, vrijedan projekt za njemačkog investitora-osam objekata uz bob stazu za Olimpijske igre u Torinu, zgrada Planeta obuće na ulazu u Zagreb, crkva u Korlatu kod Benkovca, Brod tower, kao i zgrada shopping centra City colosseum u Slavonskom Brodu, nekolicina stambenih naselja diljem Hrvatske-samo je dio realiziranih projekata u bogatom arhitektonskom životopisu Vinka Grgića, ali i dokaz  dragocjenog poduzetničkog iskustva koje će mu, itekako, dobro doći i na novoj poziciji, jer, tvrtku koja ovih dana proslavlja 20.rođendan, novogradiški je gradonačelnik osnovao još kao student.

Dok svjedočimo egzodusu Slavonaca iz nekada bogate regije, vi ste odlučili napraviti suprotno i glavni grad, ali i uspješnu arhitektonsku karijeru, zamijeniti životom u maloj sredini. Što je bio glavni okidač za takvu odluku, ali i za ulazak u političku arenu?
Rekao bih kako iza obje odluke stoji „čušpajz“događanja, kao i nekolicina životnih okolnosti.S druge strane, čini mi se kako iz Nove Gradiške nikada, zapravo i nisam otišao, jer odavno sam, još kao student, odlučio da ću se vratiti. Osim toga, suvremene tehnologije i mogućnosti komunikacije omogućuju vam da svoj posao jednako uspješno radite iz bilo kog dijela svijeta. Ipak, glavni razlog službenog povratka bila je osobna potraga za što boljom kvalitetom života, koju je, uvjeren sam, moguće realizirati upravo u malim gradovima. Politika je u sve to ušla, nekako, slučajno, dijelom na nagovor prijatelja koji su prepoznali moje osobne i profesionalne kvalitete, dijelom kao mogući novi životni izazov. Zašto baš SDP? Kad dođete u malu sredinu ne možete navijati za vinkovačku Cibaliju, nego ili za Hajduk ili za Dinamo. U politici je to uvijek izbor ili između HDZ-a ili SDP-a. I, mada ljude i ideje nikada nisam dijelio prema „bojama“, uostalom, kao arhitekt uspješno sam surađivao s različitim ljudima iz različitih dijelova svijeta, većina prijatelja u to je vrijeme bila u SDP-u, pa je, čini mi se, to nekako presudilo. I tako, step by step, vrlo brzo sam postao kandidat za gradonačelnika koji je u prvoj političkoj utakmici izgubio, ali onu drugu dobio i odlučio iz svega toga izvući najbolje.Prihvaćajući kandidaturu za gradonačelnika grada Nova Gradiška shvatio sam kako je to najbolja prilika da se odužim gradu koji volim, ali i da mu kroz osobni angažman i značajno ,ranije stečeno ,profesionalno iskustvo, vratim sve ono što mi je dao i u mene ulagao kroz prekrasno djetinjstvo i godine mladosti. Želja da grad nastavi tamo gdje je davno stao, a čini mi se kako je Nova Gradiška zatečena i u vremenu i u prostoru, što je vidljivo čim se odmaknete od željezničkog kolodvora,trenutno je moj najveći „drive“. Osim toga, uvjeren sam kako možemo i moramo bolje i počašćen što sam dobio priliku to i učiniti.

Svaki je posao, pristupite li mu na pravi način, odgovoran i ozbiljan. Ipak, posao gradonačelnika, značajno se razlikuje od onih uobičajenih, jer riječ je o pozivu, a ne poslu s osmosatnim radnim vremenom. I koliko god funkcija imponirala, jer itekako je čast biti prvi čovjek grada, hajmo stvari malo demistificirati i opisati radni dan Vinka Grgića ?
U pravu ste, posao je to bez radnog vremena, posao koji vas traži cijelog. S druge strane, svaki novi radni dan me raduje, jer predstavlja i novi izazov, ali i nudi toliko novih mogućnosti.Malo lošiji dio priče je što, ponekad, trpi obiteljski život, obzirom da ima dana u kojima ne stignem vidjeti djecu, ali i to se, pravom organizacijom, može izbjeći. Na poslu sam uglavnom cijeli dan.Evo, sinoć sam kući stigao u ponoć. Dan ranije sam s predsjednikom Gradskog vijeća, dr.Zoranom Jukićem  bio na poslovnom putu u Rijeci radi dogovora o mogućem dovođenju još dva fakulteta u Novu Gradišku, jednog dodiplomskog i jednog diplomskog. Kući uglavnom dolazim prilično kasno, s već jasno razrađenim planom što bi valjalo uraditi sutra, ali i spreman da sve ono naučeno u arhitekturi, koliko je to s pozicije gradonačelnika moguće, iskoristimo za urbanistička poboljšanja sredine. I koliko god zvučalo kao floksula, volite li ono što radite, ništa vam nije teško. Stvari mi olakšava i činjenica kako iskreno vjerujem da grad zaslužuje bolje i to svaki dan nastojim i pokazati.

n5

Izvanredni izbori, a potom i višemjesečno nepotrebno „natezanje“ oko sastavljanja Gradskog vijeća, puno je toga usporilo i grad je praktično službeno počeo funkcionirati tek u mjesecu srpnju.  Što je do sada učinjeno?
Iako nismo mogli gotovo ništa prije nego li je konstituirano Gradsko vijeće, taj smo period iskoristili za pomno planiranje, zbog čega smo, uvjeren sam, nakon što smo u srpnju usvojili proračun, vrlo brzo, doslovno preko noći, „pokrenuli“ grad u niz aspekata. Jer, ponekad i sitnice čine značajnu razliku. Krenuli smo od sporta i sportskih udruga kojima smo povećali sredstva za 30 posto, ali i prekinuli dotadašnju praksu kompenzacija. Sada je to čist posao vrijedan milijun i 200 tiusća kuna o kojem brigu vodi grad, ali i Savez sportova. Stvari smo značajno promijenili i u području kulture, objavivši prvi puta natječaj na koji su se pod istim uvjetima mogle javiti sve gradske udruge u kulturi, ponuditi kvalitetne programe i projekte i zasluženo povući sredstva. Zahvaljujući takvom pristupu, 46 udruga naredna će tri mjeseca gradu, ali i svim njegovim sugrađanima, ponuditi niz zanimljivih sadržaja koji će, na prvom mjestu, podići kvalitetu života, ali i vratiti ljude na gradske ulice, dajući im potpuno drugačiju sliku od  dosadašnje.  Potvrdilo je to već i NG glazbeno ljeto, po mnogima najbolje i najkvalitetnije do sada, a potom i rasprodana sportska dvorana za snimanje emisije „Lijepom našom“. Kao Novogradiščanina koji je imao čast i povlasticu odrastati u nekim boljim, drugačijim vremenima, posebno me raduje revitalizacija „Ljetne pozornice“, nekada kultnog prostora i moje mladosti, prostora koji su kao svoj počeli prepoznavati i doživljavati i neki novi klinci.

n17

Ljetna pozornica se i ovaj puta, nakon dugo godina tišine, pokazala kao idelan prostor za koncerte, druženja, ali i kreiranje urbane slike grada. Osim toga, prostor je to koji je po prvi puta ugostio i maturante, ali i prostor koji će, dugoročno, po uzoru na brojne velike gradove, biti prostor „Norijade“. Koncerti „Leta 3“ i „Psihomodo pop-a“, ali i brojnih drugih lokalnih, kao i bendova iz susjednih slavonskih gradova, dječje radionice, aktivnosti Gradske knjižnice, promocije i glazbene slušaonice-samo je dio iznimno bogatih sadržaja koje smo tijekom  ljeta uspješno organizirali na „Ljetnoj pozornici“. Raduje me da mogu reći kako je sve ovo bio tek uvod i priprema za brojne sadržaje koji nas tek čekaju. Na tom tragu, do kraja godine planiramo osmisliti, a potom i javnosti predstaviti sve kulturne aktivnosti i sadržaje za slijedeću 2017.godinu. U novogradiški dio kulturno-zabavne priče uklopit ćemo i Moto susrete na Strmcu, ali i Rock Starce, kao i brojne druge događaje koji će zasigurno promijeniti sliku sredine.I mada sam svjestan kako „Ljetna pozornica“ neće preko noći postati ono dobro, staro nikad prežaljeno mjesto za izlaske i tulumarenja, raduje činjenica kako su je prihvatile i nove generacije. S dobrim PR-om, ali i kontinuiranim pozicioniranjem ovog prostora kao mjesta urbane kulture, uvjeren sam da ćemo stvoriti i drugačiju klimu, ali i razbiti dugogodišnju letargiju Novogradiščana.

I sport i kultura su područja bez kojih bi grad zasigurno imao puno manje duše i puno manje života, stoga svako ulaganje treba pozdraviti. Ipak, prioritet je gospodarstvo?
Slažem se.Česti koncerti i brojna kulturna događanja svakako oplemenjuju sredinu, ali zasigurno nisu razlog zbog kojih će mladi ljudi ostati u Novoj Gradiški. Razmišljajući u tom smjeru, grad je nedavno, po prvi puta u svojoj povijesti, zaposlio savjetnike za gospodarstvo i EU fondove, relevante, dokazane stručnjake koji vlastitim znanjem i iskustvom sigurno mogu napraviti puno toga. Osim toga, u posljednjih je mjesec dana otvoreno 10 gradilišta na kojima rade isključivo i jedino novogradiške tvrtke, a na gradskom Zavodu za zapošljavanje u ovom trenutku nema niti jednog raspoloživog građevinara. Takve stvari pokreću sustav, ali se i reflektiraju na sve ostalo. Gotovo svakodnevno smo u dogovorima, razgovorima i pregovorima s brojnim poslovnim partnerima i potencijalnim investitorima zainteresiranima za ulaganje u novogradiški Inudstrijski park. Ovih samo dana ugostili Billa Gatesa u sferi energetike, kanadskog poduzetnika Johna Bannacha, čovjeka koji upravlja resorom teškim dva hrvatska proračuna, zainteresiranog za ulaganje upravo na području Nove Gradiške. Moram priznati kako u potrazi za investitorima vrlo često koristim i vlastita, kao i poznanstva prijatelja stečena tijekom 20 godišnjeg poduzetničkog iskustva. Uspijemo li realizirati sve dogovoreno i sve započeto,a znat ćemo to kroz pola godine, onda sa sigurnošću mogu reći kako će ovaj grad krenuti naprijed.

Osim po činjenici da smo jedan od najnerazvijenijih i najsiromašnijih gradova u Hrvatskoj, o Novoj Gradiški se vrlo često pisalo kao i o gradu iznimno živopisne medijske scene. I u tom ste području, od prvog dana, napravili značajne promjene.
Otvorenost, dostupnost, transparentnost rada ureda gradonačelnika ono je čime se vodim svakoga dana u svom poslu, kao i kreiranje prostora medijskog pluralizma. Ne želim mistificirati funkciju i ulogu gradonačelnika kao što je to bilo dosadašnjih godina. Jer, građani moraju biti svjesni kako je riječ o poslu kao što je i svaki drugi, i mada sa sobom nosi ogromnu odgovornost, ali i interes medija, posao je to koji netko mora raditi.Istovremeno, s onim što radim moraju biti upoznati svi. Zbog toga sam, čim sam preuzeo funkciju, uveo praksu redovnih mjesečnih press konferencija. Puno je još planova koji će biti realizirani narednih mjeseci. Osvježavanje i podizanje kvalitete službene stranice grada, prijenos sjednica Gradskog vijeća, svakodnevna mogućnost komunikacije na relaciji grad-sugrađani, slanje upita, ali i uvid u svakodnevne aktivnosti svih gradskih službi, što je, također, novost, skraćene verzije redovnih tjednih koordinacija koje održavam s pročelnicima, a koje znaju potrajati i nekoliko sati, odnedavno su dostupne na gradskom portalu. Tu je i nedavno objavljen katalog gradske imovine u koji uvid imaju svi, kao i mogućnost ulaganja u uglavnom derutne prostore do kojih se ranijih godina, iz tko zna kojih razloga, vrlo teško dolazilo, plaćanje svih računa u roku od 15 dana.Sve su to, možda, sitnice, ali sitnice koje, itekako, čine, razliku.

Što čini  dobrog gradonačelnika?
Zanimljivo pitanje….Mislim da svaki gradonačelnik, prije svega mora biti dostupan, pristupačan, svjestan okolnosti u kojima živi i prostora u kojemu radi.Prednost je, svakako, biti gradonačelnik grada koji volite. I mada sam na ovoj poziciji relativno kratko, čini mi se kako znanja, vještine i iskustva stečena u primarnom zanimanju, dakle arhitekturi, puno pomažu, jer kroz profesiju sam dosta toga već apsolvirao. Tu je, svakako i 20.godišnje poduzetničko iskustvo, jer sam u tvrtki koju sam osnovao još kao student, i menadžer i direktor. Znam upravljati i malim i velikim poslovima i malim i velikim sustavima, jer okušao sam se i u projektima vrijednima 350 milijuna kuna, poput slavonskobrodskog „Colosseuma“, ali u u onima vrijednim 500 tisuća kuna, poput male obiteljske kuće. Osim toga, jako dobro znam raspolagati sredstvima, što mi daje određenu lakoću, itekako potrebnu na radnom mjestu gradonačelnika. Tu je i poznavanje stvarne vrijednosti većine poslova, zbog čega ne dozvoljavam nikome da me ucjenjuje. Svi oni koje grad angažira za određeni posao mogu biti sigurni kako će raditi za korektnu cijenu, a ne za „kikiriki“, jer itekako cijenim rad. Komunalna infrastruktura mi je, tako reći u malom prstu, što je područje u kojima bi se svatko drugi , bez ranijeg sličnog  profesionalnog iskustva, daleko teže snalazio. Okružen sam pravim timom, otvoren za svaku novu dobru ideju i konstruktivne prijedloge, spreman saslušati i pružiti priliku svakome, znam što je, a što nije dobra odluka. I prije svega, ali i nakon svega, volim ovaj grad i uvjeren sam kako zaslužuje i može i bolje i više.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB     FOTO: Dorian Pok/NGB

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn