RAZGOVOR S UMJETNIKOM NIKOLOM RADMIROVIĆEM – Zlato za Kockasto srce koje kuca u ritmu ljubavi

Datum objave: 13. 11. 2017. | Kategorija: Razgovori

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Svestrani umjetnik, Požežanin Nikola Radmirović na izložbi inovacija “Budi uzor/ Inova 2017” održanoj u Osijeku osvojio je za svoj rad, jedinstveni suvenir “Hrvatsko srce” čak dvije prestižne nagrade – zlatnu medalju za suvenir cijele Hrvatske te priznanje “Najbolja inovacija u turizmu”.

Uvijek dječački razbarušen baš kao stripovska verzija “genija -izumitelja”, Nikola sve što radi, oduvijek radi s ljubavlju, sa srcem. Punim srcem radio je i radi brojne svoje projekte uvijek oslonjen na jedno polazište – ljubav prema Požegi, Zlatnoj dolini. Iako ta ljubav nije uvijek bila obostrana, iz nje je rođena i “Hrvatska kockica”koja svojim grafičkim rješenjem sugerira ljubav i srce iz i prema domovini, a koja je svojom briljantnom jednostavnošću, svojom zaigranošću što mami na interakciju osvojila srca publike i stručnog suda najveće izložbe inovacija u Jugoistočnoj Europi koja je ove godine okupila više od 500 sudionika iz 15 država.

Koja je priča u pozadini ovog uspjeha?
Vječiti problem Hrvatske je da imamo suvenire, ali nedostaju oni prepoznatljivi, multifunkcionalni koji se mogu koristiti za sve turističke zajednice, županije, gradove i područja. Imamo male, lokalne suvenire u kojima se ne odražava cijela Hrvatska. Uz to, razmišljao sam i o činjenici kako doista imamo licitarsko srce. Srce je srce, ima svoju oblu verziju i to je to – ništa posebno. Tu je i ta sveprisutna kockica koja se nerijetko nesretno uklapala u puno stvari, nekada previše, s dozom kiča, nekada premalo i nezamjetno. I jednostavno sam od te kockice došao do ideje da od nje – napravim kockasto srce! Srce je s dva polja, osnovica polja je crvena, tu je i bijela kocka koja je detalj na kojem može pisati ime grada, županije i slično. Kad sam napravio taj predmet, bilo je potrebno riješiti da on bude funkcionalan, da stabilno stoji u prostoru kako bi doista izgledao kao kocka u formi srca. I tu sam došao do te bijele kockice koja se naprosto prirodno uklopila kao stabilna podloga. E sad, uvijek su mi bili pomalo glupi suveniri koji se kupe i jednostavno skupljaju prašinu, uvijek težim funkcionalnosti. Stoga atraktivnost ovom suveniru daje i njegova praktičnost – može poslužiti kao držač za penkala, a kako smo zemlja poznatog  Slavoljuba Penkale ovaj bi poklon u toj inačici dolazio s penkalom. Naravno, za uredske stolove može poslužiti i kao stalak za posjetnice, državne zastavice i slično – jednostavno poziva na interakciju i personalizaciju od strane korisnika te uz dragi podsjetnik predstavlja i bijeg od klasičnih šabloniziranih, nerijetko uvoznih suvenira. A, srce je simbol ljubavi, simbol života, ono što želimo svojoj domovini, zar ne?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kakva su iskustva iz Osijeka, nova poznanstva, kontakti?
Uz dobar osjećaj zbog nagrada, bilo je to vrlo vrijedno iskustvo, doista. Riječ je naime o velikoj izložbi, velikom projektu koji predstavlja pobjednika na nacionalnoj razini za natjecanje Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2017. (European Enterprise Promotion awards – EEPA 2017), priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje projekte i inicijative s ciljem promicanja poduzetništva. Dakle, jedno renomirano zbivanje gdje sam susreo puno ljudi, puno dobrih i kreativnih ideja, inovacija i već sam dolazak za mene je bio dragocjen. Nagrade,  iskreno, nisam očekivao pored tako jake konkurencije.

Što je u tvom radu najviše impresioniralo stručni sud?
Rekli su mi – Jednostavnost! Ta jednostavna verzija srca, kockica,  koje je stvarno jednostavno implementirati i za potrebe turističkih zajednica i malih i velikih sredina, bilo ruralnih bilo urbanih. A iz tog vizualno jednostavnog, a opet tako upečatljivog simbola Hrvatske došlo se do šestodijelnog suvenira, prave didaktičke igre. Materijal je prirodni – slavonski hrast, no nije isključivo, može to biti i kamen, mramor, staklo, keramika. Može se uklopiti i licitarsko srce, te kroz ostale grafičke inačice – majice, šalice i slično razraditi priča u širem kontekstu. Jedna posebnost je i to da, kada se kocke slože, mogu tvoriti riječ “Love”, internacionalno prepoznatljivu kao “Ljubav”. I to se članovima stručnog suda svidjelo – vrlo jednostavna, a opet živopisna stvar.

PRIZNANJA

Što dalje, kakvi su planovi?
Već sam dobio pozivnice sa sljedeće sajmove. Imam još projekata, neki su javnosti i poznati iz mog dosadašnjeg rada, imam neke nove, neke u pripremi jer radim konstantno. Volio bih najviše kada mi moja kocka zainteresirala Hrvatsku turističku zajednicu te da Lijepa naša dobije prepoznatljivost i tako. Bilo je već i na sajmu nekoliko konkretnih ponuda, no vrijeme će pokazati. Volio bih kada bi i moja Požega bila na kocki jer Požega je grad koji ima srce i koji zaslužuje našu ljubav. Požegu ne čine samo negativnosti i ovaj dojam koji se sada stvara u široj javnosti. Požega je grad u kojem sam odnjegovao svoju ljubav prema životu, grad iz kojeg dolazi moja životna ljubav, a ovo je  kockasto srce izraslo iz moje ljubavi prema Zlatnoj dolini i volio bih kada bi se ponajprije njoj vratilo.

TEKST: Sanja Pok      FOTO: S. Pok/ N. R.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn