RAZGOVOR S ANTOM BEKIĆEM, DIREKTOROM KOMUNALCA POŽEGA D.O.O: Kad se uspostavi sustav neće biti opravdanja za neodvajanje korisnog otpada

Datum objave: 16. 2. 2018. | Kategorija: Razgovori

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Krajem prošle godine na snagu je stupila nova Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom čiji je cilj postizanje drastičnog smanjenja odlaganja miješanog komunalnog otpada, odnosno građane se obvezuje na razdvajanje otpada u još većoj mjeri. Uredbom se želi dostići zacrtani cilj prema kojem do 2020. godine u Hrvatskoj moramo odvajati čak 50 posto korisnog otpada iz miješanog komunalnog otpada. Što to znači za građane i kakve promijene donosi na financijskom planu, ali ponajprije u životnim navikama, razgovarali smo s direktorom Komunalca Požega d.o.o. Antom Bekićem.

Što ova Uredba znači za tvrtku Komunalac, a što za građane?
Za tvrtku Komunalac Požega d.o.o to znači usklađivanje sustava prikupljanja otpada sa Zakonom i Uredbom, uspostavljanje sustava identifikacije pražnjenja posuda za miješani komunalni otpad i to čipiranjem ili barkodiranjem posuda te opremanje komunalnih vozila čitačima. Velika novina je uspostava sustava prikupljanja biorazgradivog otpada pri čemu će građani imati mogućnost razdvajanja biorazgradivog otpada od miješanog komunalnog otpada ili vrtnog kompostiranja. Potrebno je proširiti i sustav prikupljanja reciklabilnog otpada (staklo, papir, plastika) kojim je trenutačno obuhvaćeno oko 76 posto korisnika, odnosno njih više od 14 tisuća. Podsjetimo na to da je Komunalac Požega d.o.o. još 2014. godine krenuo sa stvaranjem preduvjeta građanima za razdvajanje otpada na mjestima njegova nastanka, tj. “na kućnom pragu” i to podjelom plavih kanti za papir te žutih vreća za plastiku i zelenih za staklo. U ovoj će godini biti izgrađeno reciklažno dvorište u Industrijskoj ulici u Požegi čime će se značajno poboljšati uvjeti razdvajanja otpada te građanima omogućiti odvoz i odlaganje oko 35 različitih vrsta otpada, bez naknade.
Gradsko vijeće grada Požege je u skladu s novom Uredbom na sjednici održanoj 30. siječnja 2018. godine donijelo Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Požege. U skladu s Odlukom, u narednih mjesec dana Grad Požega će donijeti novi cjenik koji će na snagu stupiti u drugoj polovici 2018. godine, a najkasnije do 1. studenog. Prema novom cjeniku, uvodi se minimalna javna usluga, tj. fiksni dio računa i varijabilni dio koji će ovisiti o veličini spremnika i broju pražnjenja spremnika. Bit će propisane i ugovorne kazne za nepropisno odlaganje otpada.

Jeste li već krenuli u  nabavku dodatne potrebne opreme i vozila?
Naravno. Krajem 2017. godine Komunalac je vlastitim sredstvima kupio dva nova vozila za odvoz komunalnog otpada. Riječ je o jednom manjem vozilu nosivosti do 3,5 tone za sakupljanje otpada iz gradskog središta, ponajprije iz pješačke zone i iz brdskih ulica gdje se javlja problem teže pristupačnosti s većim vozilima, te o vozilu zapremine 16 kubika s najmodernijom tehnologijom i video-nadzorom važnim pri učestalijim odvozima korisnog otpada koji kreće od ove godine u mjesečnom intervalu.

kamion 1 kamion 2

Pojasnite nam detaljnije obveze koje se stavljaju pred korisnike. Za određeni broj građana bit će to značajne promijene životnih navika?
Da, ovim promjenama koje stupaju na snagu tijekom 2018. godine uvest će se značajnije obveze samih korisnika usluge odvoza otpada, a posebno treba spomenuti dio vezan uz stambene zgrade. Dosad su kontejneri na javnim površinama nerijetko koristili građani koji nisu stanari zgrada uz koje su postavljeni. Dovozili su otpad iz svojih kućanstava, bacali ih u kontejnere, a nerijetko i oko njih što ostavlja vrlo ružnu i higijenski neprihvatljivu sliku. S obzirom na to da će od ove godine svi kontejneri imati oznaku, cijena će biti formirana na bazi broja pražnjenja pa u interesu stanara neće biti da im netko drugi dovozi svoj otpad. Bit će im u interesu da se kontejneri ograde i postave na propisna mjesta na kojima neće narušavati vizure grada, kao što je bilo u nekim slučajevima. Trebat će ih, u dogovoru s komunalnim redarstvom Grada Požege, postaviti na adekvatna mjesta i ograditi kako bi se onemogućilo drugima da u njih odlažu otpad iz svojih domaćinstava. U postavljanju će sudjelovati i tvrtka Komunalac, a od vlasnika stanova se očekuje  da ograde i stave kontejnere pod ključ te da se savjesno ponašaju kako bi taj prostor bio uredan. Kako bismo svi spremno dočekali nova pravila za građane ćemo organizirati radionice, pojasnit ćemo im da im nije u interesu imati previše bespotrebnih kontejnera oko zgrade jer će naknadu plaćati prema broju zaduženih kontejnera. Cilj je odvajati što više korisnog otpada, a plaćat će samo odvoz komunalnog otpada u zelenoj kanti. Sve drugo, ako je adekvatno odloženo, neće se plaćati. To je smisao Uredbe – da građani plaćaju odvoz samo miješanog komunalnog otpada. Do sada nije bilo važno iznosite li kantu jednom ili četiri puta u mjesecu. Sada će to biti vrlo važno i utjecati na visinu računa. U Uredbi se spominje i biorazgradivi otpad. Građani će imati mogućnost izbora žele li ga vrtno kompostirati na svojoj okućnici ili žele da im mi odvozimo biorazgradivi otpad. Oni koji se odluče za varijantu vrtnog kompostiranja imat će u konačnici znatno nižu cijenu jer su to i niži troškovi za nas. Za one koji to ne budu željeli, uspostavit ćemo sustav tjednog odvoza što će za korisnika biti skuplje. Moram dodati kako  smo lani imali velikih problema s prikupljanjem stare odjeće i obuće. Učestalo se provaljivalo u kontejnere i uništavalo ih se zbog čega smo povukli sve kontejnere sa zelenih otoka u gradu. No, od početka 2018. godine postavljeni su kontejneri za staru odjeću i obuću u dvorištu Komunalca u Vukovarskoj 8 i u dvorištu odlagališta Vinogradine gdje korisnici mogu bez naknade odložiti svoju staru odjeću u radnom vremenu, od 7 do 14 sati.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svojevremeno je bio podijeljen određeni broj kompostera, hoće li ponovo biti takvih akcija?
Do sada smo podijelili 1.200 kompostera građanima. Plan je da se jedinice lokalne samouprave jave na natječaj Fonda za zaštitu okoliša koji izlazi uskoro i kojim će JLS, uz 85-postotno sufinanciranje europskim sredstvima, za svoje građane moći nabaviti plave kante za papir, žute za plastiku i kompostere za vrtno kompostiranje. To je prilika koju se ne smije propustiti. Građani bi tako dobili sve potrebno za odvojeno sakupljanje otpada kako bi što učinkovitije i brže usvojili važne navike.

Što je s metalnim otpadom?
Ideja je da građani u vreće za plastiku odlažu i metalnu ambalažu kao što su konzerve s hranom za ljude, za kućne ljubimce i ostali metalni otpad. Naime, plastiku nakon prikupljanja i dovoza svakako razdvajamo po kategorijama pa će i taj metalni otpad završiti na pravom mjestu. Znači, neće otići u komunalni, već u korisni otpad. O tome će građani biti pravovremeno informirani, a i na samim vrećama za plastiku bit će naznačeno da se u njih mogu odlagati i određene vrste metalnog otpada. Sve to bit će puno jednostavnije provesti dovršetkom reciklažnog dvorišta.

U kojoj je fazi reciklažno dvorište?
Reciklažno dvorište je projekt Grada Požege uz 85-postotno financiranje EU sredstvima, a u fazi je natječaja za izvođača radova. Izgradnjom reciklažnog dvorišta  građani će moći besplatno dovoziti korisni otpad, ali i lišće, grane pa i glomazni otpad koji stoji i čeka na odvoz koji smo kao komunalna tvrtka dužni organizirati jednom godišnje. Za one koji žele pravilno odlagati otpad bit će stvoreni svi preduvjeti. Svjesni smo da će i dalje biti onih koji će otpad bacati u potoke i šume, no i tome će se nastojati stati na kraj.

Očekujete li kako će se podići i svijest građana, jer trenutno nitko baš i ne želi “prokazati” susjeda kako ga je vidio u takvom nedjelu?
U tome je izuzetno važno informiranje i edukacija građana, već od najmlađe životne dobi. Komunalac Požega d.o.o. kontinuirano radi na tome kroz promidžbene materijale, ali i edukacijom u školama i vrtićima. Ovih je dana Fond za zaštitu okoliša objavio natječaj za edukativno-izobrazne aktivnosti koje će se sufinancirati europskim novcem. Nadam se da će Grad Požega sudjelovati u tom natječaju jer bez kontinuiranog informiranja putem letaka, radionica, internetskih stranica i sl. nema kvalitetne uspostave sustava. Zbog toga se posebno veselimo reciklažnom dvorištu u sklopu kojeg ćemo kvalitetnije moći provoditi edukacije i informirati građane. Uložit ćemo maksimalne napore kako bismo građane potaknuli na odgovorno ponašanje s otpadom iz svog domaćinstva jer je to neizbježna civilizacijska norma, a najveću korist u svemu tome imat će upravo oni sami.

TEKST: Sanja Pok      FOTO: S. Pok /komunalac-pozega.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn