RAZGOVOR – Akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice Hrvatske: Nikada ne možete previše voljeti svoj narod

Datum objave: 21. 3. 2015. | Kategorija: Razgovori

mh

NOVA GRADIŠKA – Akademik Stjepan Damjanović, profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta i jedan od najvećih nacionalnih stručnjaka za staroslavenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo, od prošle je godine čelni čovjek Matice Hrvatske, najstarije i najuglednije naše kulturno-znanstvene institucije. Nedavni dolazak u Novu Gradišku, prvi puta u novoj ulozi i funkciji,bila je i jedinstvena prilika za razgovor.

Na čelnoj poziciji Matice Hrvatske zamijenili ste, nakon dugih 12 godina, povjesničara umjetnosti, Igora Zidića. Svaki novi čelnik instituciji donese i ponešto svoje, osobni pečat. Koliko će se, u tom smislu, Matica mijenjati i koja će biti  njena uloga narednih godina?
Uloga onih koji vode institucije na prvom je mjestu sagledavanje cjeline,ali i vođenje računa o onome o čemu nikada ranije niste vodili računa. Ipak, iza Matice je dugih i iznimno respektabilnih 173 godine povijesti u kojima se, puno toga dobroga ustalilo. ( 2017. Matica će brojnim sadržajima sveečano obilježiti veliku 175.godišnjicu )U tom smislu, sve dobro svakako ću nastojati zadržati, iako je problema puno i svjestan sam teškoća na koje ću nailaziti. U prvom redu, tu je pitanje novca, jer sve slabosti države se prelamaju i na rad i djelovanje institucije kojoj sam na čelu. Uz činjenicu kako je sredstava sve manje, brine me i pasivizacija ljudi. Ipak, uzdam se u one koji Maticu poštuju, dugogodišnje ugledne članove, kao i sve veći broj mladih ljudi koji nam se, svakodnevno pridružuju. Upravo su oni najveća naša snaga gotovo dva stoljeća. U tom sam si smislu, dao u zadatak osnažiti ogranke koji su naš krvotok, ali ih i povezati s odborima. Jer, jedino kroz rad ogranaka i zajedničku suradnju, možemo, na pravi način, prenijeti i svima donijeti, istinski duh i ulogu Matice. Na tom je tragu niz aktivosti koje ne koštaju gotovo ništa, a svakodnevno ih je moguće organizirati i realizirati u gotovo svakom malom ili velikom mjestu Hrvatske. Poput, recimo, promocija knjiga, ili vrijednih druženja i predavanja kakva se u Zagrebu zahvaljujući Matici, događaju skoro svakodnevno. Od ustaljenih i odavno uhodanih stvari, svakako ću nastojati zadržati iznimno vrijednu izdavačku djelatnost institucije. Jer, imamo se čime pohvaliti. U tijeku je višegodišnji rad na djelu „Povijest Hrvata“ koje će biti predstavljeno kroz ukupno 7 knjiga. Tu su i „Stoljeća hrvatske književnosti“ planirana s više od 300 knjiga. Koliko god vremena nisu naklonjena kulturi, Matica ima svoje mjesto u društvu, kao i svoje zadatke koje mora nastaviti ispunjavati.

Živimo u vremenu u kojemu se, s jedne strane, granice među nacijama, sve jednostavnije brišu,a društvo postaje kozmopolitskije, dok istovremeno  jačaju pokreti za zaštitu nacionalnog identiteta. Koja je, u tom smislu, uloga Matice kao čuvarice hrvatskog identiteta i koliko se kao takva institucija, na pravi način, može predstaviti ostatku Europe?
Sve u životu možemo shvatiti kao prednost, ali i kao manu. Važno je da to o čemu govorimo, na pravi način i razumijemo.Ono što moramo ovdje razumijeti je da u Europu trebamo kročiti s vlastitim imenom i prezimenom, a ne kao nepoznata i anonimna masa . U tom smislu, Matica ima svoje ozbiljno mjesto. S druge strane, jedno istraživanje o tome kako se pripadnici pojedinih nacija odnose prema vlastitom identitetu i naciji pokazalo je kako nigdje nije viđen narod koji toliko kritički doživljava samoga sebe i „kljuca“ se međusobno kao Hrvati. Obzirom da je to posljedica naše povijesti, dužnost i zadaća Matice je širiti istinu i reći glasno kako nikada ne možete previše voljeti svoj narod, jer ljubav nikada ne može biti pretjerana. Ono što, pak, moramo naučiti je, da pri tome, koliko god bili jasni i glasni, u iskazivanju ljubavi prema naciji, nikada i ni na koji način ne smijemo povrijediti one druge ili drugačije. Jer, samo tolerancijom i uvažavanjem različitosti, kroz kulturno djelovanje, izgrađujemo i osvješćujemo nacionalni identitet na pravi način.

Iako za budućnost Matice ne treba strahovati, spomenuta i sve prisutna pasivizacija društva, ipak  stvara određene probleme. Kako namjeravate aktivirati članove i stvoriti novi, potrebni entuzijazam?
Mislim da je krajnje vrijeme da svijet oko sebe počnemo promatrati na drugačiji način i od njega ne očekivati ništa, ukoliko mu nešto i sami ne ponudimo. Došlo je vrijeme da se upitamo-što mi, ali i što ja kao pojedinac mogu učiniti. Zanimljivo je, kako je vrlo često za pravu akciju potrebno iznimno malo. Dovoljno je biti poput Cesarićeve kapi koja pomaže tkati slap boljeg svijeta.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: MH

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn