RVA SLAVI 25. GODINA – Direktorica Marija Piper Horvat: Četvrt stoljeća urbanog stava, objektivnosti i pozitivne energije u eteru

Datum objave: 15. 5. 2019. | Kategorija: Razgovori

POŽEGA – Prepoznatljiv po kvaliteti programa i urbanom zvuku Radio Vallis Aurea obilježava 25 godina u eteru i na hrvatskoj medijskoj sceni. Pravi povod za razgovor s direktoricom radija Marijom Piper Horvat, mladom, stručnom i energičnom menadžericom na čelu, kako sama kaže, mlade, stručne i energične radijske ekipe.

Radio Vallis Aurea, sukladno i koncesiji koju ima, s dva odašiljača u Požegi i Pleternici pokriva područje koje obuhvaća oko 70 tisuća stanovnika,a uz ovogodišnju 25. obljetnicu i prošla 2018. godina dala je im rezultate koji su vrijedni slavlja, kaže nam Marija.
“Prošla 2018. godina za nas je bila posebno uspješna jer smo u potpunosti obnovili prostor i opremili ga najsuvremenijom opremom, ali osnažili smo se i novim odašiljačima kako bi našim slušateljima emitirali novi, čisti zvuk bez šumova i pratećih poteškoća kakav i priliči tehnički naprednom, suvremenom dobu u kojem živimo. Aplicirali smo na bespovratna sredstva, ukupna vrijednost projekta je oko 450.000,00 kuna, a od toga su znatna bespovratna sredstava tako da nam je 2018. godina bila doista godina uspješnih investicija i opremanja.

Prepoznatljivost Radia Vallis Aurea je ponajprije u urbanom zvuku. Kako se uspijevate othrvati epidemiji drugih žanrova koji su popularni u širokim slušateljskim krugovima, pa i iskušenjima kada je u pitanju ona tržišna strana priče?
Dosljedni smo našem zvuku jer smatramo da je Požega urbana sredina u kojoj žive urbani ljudi. Niti u jednom trenutku svih ovih godina nismo tu odluku dovodili u pitanje i išli s nekim drugim zvukom, iako bi to možda i bilo isplativo, iako nisam osobno uvjerena u tu isplativost. Da, događa se da nam nerijetko savjetuju – pređite na “narodni” ili “slavonski” zvuk – no ostajemo vjerni svom opredjeljenju i zvuku za urbane, mlade stanovnike kakav i sada pružamo.

U glazbi dakle, RVA ne pravi kompromise. No, vjerni slušatelji složit će se da kompromisa nema ni u informativnom programu. Brzo, korektno i objektivno to je ukratko opis koji vas prati…
Hvala na komplimentu! O brzini i pravovremenoj informaciji neću ni govoriti, to se jednostavno kada je radio u pitanju podrazumijeva – dobar radijski novinar mora biti brz i točan ali prije svega objektivan. O informativnom programu brine urednik Slavenko Čuljak uz potporu svih suradnika i doista se trudimo biti objektivni, plasirati provjerene i istinite informacije kako bi naši građani, kada čuju nešto s autorskim potpisom u našem informativnom programu ili pročitaju na našem portalu s punim povjerenjem znali kako su doista dobili točnu i objektivnu vijest.

Što biste izdvojili kao posebnu zanimljivost u govornom dijelu programa?
Uz informativne sadržaje imamo i brojne emisije koje su prilagođene uzrastu i potrebama slušatelja. Edukativne su, ali slušanost nam govori, vrlo popularne jer govore o ravnopravnosti spolova, o društvenim temama, prirodi, eko-temama, uspjesima stručnih i zanimljivih osoba… Tu su i emisije koje imaju dugogodišnju tradiciju u našem programu – tamburaška emisija i Top-lista. Utorkom i srijedom idu te emisije i to je vrijeme rezervirano i za tambure koje nemamo kroz dan u programu, ali eto i taj tamburaški štih ima kod nas svoje posebno mjesto i vrijeme, a to slušatelji već dobro znaju.

Kakva je danas kadrovska struktura vašeg radija?
Mlada ekipa, uvijek mlada ekipa! Imamo šest trajno zaposlenih, a nadamo se kako će nam se uskoro pridružiti još jedna nova članica u našu malu radijsku obitelj. Vrlo nam je važno da pozitivnu energiju koju imamo prenesemo i u eter našim slušateljima da osjete koliko smo iskreno veseli i spontani, pa ako netko ima loš dan, drago nam je ako mu ga popravimo. Uz mene, tu je Slavenko, Marijana, Robert, Nina i naša Marina koja brine o financijama. Ljudi osjete pozitivnu energiju i svakodnevno imamo komunikaciju s našim slušateljima koji zovu, razgovaraju, potvrđuju da doista širimo pozitivu, a to nam je posebno važno i na to smo vrlo ponosni.

Mlada, pozitivna ekipa, ali i mlada direktorica. Izgleda, to je recept za uspjeh i slušanost koja je veća no ikad. No, kako je izgledalo kada ste došli na čelo RVA ekipe?
Došla sam na radio u proljeće 2013. godine i iskreno, bojala sam se iako to nisam pokazivala. Došla sam iz jednog drugog sustava, radila sam u Zvečevu tri godine, na posao o kojem nisam znala gotovo ništa. Kad sam došla radio je bio u teškoj financijskoj i kadrovskoj situaciji, oprema je bila zastarjela i dočekao me je pravi izazov. Moji roditelji i obitelj čak su u početku bili protiv toga da odem u tako nesigurne poslovne vode i bilo je doista veliko pitanje kako će to izgledati. Ali, po prirodi sam ambiciozna i prilično samouvjerena – jednostavno nisam dopustila da postoji nešto što ne mogu. Osoba sam koja ide glavom kroz zid, a srcem kroz svijet i sebi sam zacrtala kako ću uspjeti. Evo, u ovih šest godina nismo ni trenutka bili financijski nestabilni, ljudima je plaća do 15.tog u mjesecu na računima, plaće su porasle, svake godine ih povećamo, a djelatnici imaju sve uskrsnice, božićnice i regrese i stvarno se nadam da im je ugodno ovdje raditi jer želim imati doista zadovoljne djelatnike.

U tih šest godina profilirali ste se i na sceni hrvatskih elektronskih medija?
Da, članica sam i to jedina žena u Izvršnom odboru HURIN-a (Hrvatske udruge radijskih nakladnika). Novo vodstvo HURIN-a vrlo je vrijedno, objektivno i trudi se svim snagama kako bi udruga opstala jer uvjereni smo da što nas je više, to smo jači. Čast je, lijepo i ugodno raditi s drugim kolegama, lijepo je raditi s mojom malom radijskom ekipom i kada sve zbrojim – svaki dan dolazim na posao s osmijehom na licu i ne bih ovaj posao niti za jedan drugi mijenjala.

Radio Vallis Aurea kako i priliči, ali kako su već i navikli svoje sugrađane, rođendan će proslaviti na spektakularan način. O čemu (ili kome) je riječ?
Mi ćemo 7. lipnja proslaviti naših 25 godina, četvrt stoljeća i zato smo odlučili građane počastiti s odličnim izvođačima. Svake godine je tako, no ove smo godine baš spojili dva vrhunska imena. To je izuzetno težak financijski zalogaj i mi to ne bi nikada mogli bez naših sponzora i pokrovitelja koji su svake godine uz nas. Ulaz na trg je 30 kuna, to smo morali napraviti jer su doista preveliki troškovi organizacije takvog eventa kako bi to sami financirali. Ne radimo to u komercijalne svrhe već da naše slušatelje za relativno mali iznos ulaznice, počastimo s odličnim koncertom. Ove godine očekuje vas Nina Badrić i Toni Cetinski, 7. lipnja od 20,00 sati na našem glavnom gradskom trgu. Nadam se da će, kao i svake godine, biti puno ljudi, lijepo vrijeme i odlična atmosfera. To je ono što će RVA svake godine sigurno raditi, ali nadamo se još nekim vrijednim i lijepim projektima u budućem razdoblju na zadovoljstvo i nas i naših vjernih slušatelja i klijenata.

TEKST: S. Pok    FOTO: RVA

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn