PRVO HRVATSKO ROKERSKO PIVO – Rocker je pivo bez kompromisa baš kao i glazba Opće opasnosti

Datum objave: 25. 9. 2014. | Kategorija: Razgovori

pero

Ni nakon dva desetljeća Opća opasnost ne prestaje oduševljavati svoje brojne obožavatelje. U novom albumu legendarne grupe “Rocker, to sam ja” oni će od sada moći uživati pijući pivo koje su njihovi idoli za baš njih osmislili – od imena do okusa. Prvo rockersko pivo u Hrvatskoj prikladno se i zove – “Rocker”, a da ne bi bilo neke zabune tu je i slogan “pola litre rock’n’rolla”. Kad može u svijetu, zašto ne i kod nas – kaže u razgovoru za Slavonski.hr frontmen Opće opasnosti Pero Galić.  

Pivo i rock’n’roll odlično se slažu, a rock-piva nisu novost u svijetu. Opća opasnost ipak prva u Hrvatskoj ima svoje pivo. Znam da kod nas ništa nije jednostavno, pa kako ste uspjeli?  
Spominješ neke svjetske priče, ali zašto ne i kod nas? Pivo i rock imaju tu neku poveznicu i u svijetu je to normalno – AC/DC, Iron Maiden, Motorhead, nema tko nema. Ideja je pala, pričali smo, godinu dana je trajala borba i došli smo do toga da imamo pivo Rocker – pola litre rock’n’rolla natočeno – nadam se da će poslije svakog čepa izaći i neki riff usput ( smijeh). Uglavnom, nije i bilo lako i doista nije to jednostavno kao što se čini, ali prevlada je želja da se nešto napravi i došli smo do rezultata – pivo je na policama.

Nakon više od dva desetljeća rokenrolerskog sviranja ( što u Hrvatskoj isto nije jednostavno) Opća opasnost opet ide s novim svježim projektima. Ovim ste pokazali da se može ići u korak sa svjetskim trendovima što je vrlo ohrabrujuće i za rockere koji tek dolaze…
Može se, zašto ne? Na kraju što je tu drugačije, samo su govorna područja različita  – glazba, žica i melodija su uvijek  ista stvar. A to može biti poticaj mladim ljudima i dapače, bilo bi nam drago da oni kažu- zbog Opće smo počeli svirati, zbog Opće smo došli do svog piva ili ne znam- napravili svoj avion! Tko zna što će biti sutra, ne staje to ovdje, treba biti realan ali i kreativan, kad se nešto želi, proba, kad se ljudi angažiraju – sve se može realizirati bez obzira gdje se nalaziš.

S kim u suradnji je nastao Rocker tko proizvodi i gdje se pivo može kupiti?
Pivo proizvodi i puni Osječka pivovara. Slavonija, cijelo vrijeme pričamo o Slavoniji i logično je da sve resurse koje imamo ovdje probamo iskoristi na najbolji način. Uglavnom, Osječka pivovara je pristala na tu suradnju, s njima u dogovoru i razgovoru smo pronašli recept koji nam dogovara. Trenutno se pivo može kupiti u Superkonzumima i Velprocentrima, to je prva varijanta. Sada se već radi druga tura i  za nekoliko dana bit će u prodajnim centrima, ostalim prodavaonicama, kafićima, lokalima i sl. U svim prostorima gdje se može točiti i piti pivo.

rock

Koliko je bilo teško pronaći pravo ime?
Jako teško!  Kažem ti, koliko god smo godinu dana razmišljali o tom nekom proizvodu koji treba imati poveznicu s nama i onim što radimo, toliko smo razmišljali o imenu. Šest mjeseci prije izlaska, znači prije samog tiskanja etikete, bila je prava borba dali Opća opasnost, da li postaviti vezu s ovim ili onim, ovako ili onako… Pa gledamo što su drugi radili – Iron Maiden ima Trooper po svom albumu, AC/DC je AC/DC – tu ne treba izmišljati, tako da je nama stvarno bilo teško. Ali, “vijeće staraca” je sjedilo, dugo prebiralo i slagalo i došli smo do toga da se pivo zove “Rocker” , a “uvalili” smo u tu priču pod etiketu i “pola litre rokenrola” natočeno u bocu ( od onog “pola tone rokenrola” koje već mi imamo uz nas u varijanti ). Sad je to već prošlo, razmišljanja su bila duga i kreativna, ali došli smo do proizvoda koji se nama jako svidio- i sadržaj i izgled , a nadam se da će se svidjeti i svim onima koji posegnu za “Rockerom”.

Koliko ste kao znalci mogli utjecati na okus, koliko ima alkohola?
Klasično je to pivo, nije presnažno, alkohola je 4,7 posto, ali to nije najvažnije. Okus je drugačiji, mi smo ga odredili (poznavajući dobro tematiku) i to na način da je nama dobar, da je potpuno OK. Mogli smo utjecati i jesmo. Evo, koliko je nekome interesantno, jedan podatak – to nije pivo koje u sebi sadrži kukuruznu krupicu. Zašto? Kukuruzna krupica se dodaje ostalim pivima zbog količine i cijene jer ječam i hmelj su puno skuplji, a naše pivo sadrži samo ječam i hmelj, znači nema drugih primjesa. Zbog toga će možda biti “zericu” skuplje u trgovini nego ostala domaća piva ali mora i bit malo skuplje, ipak je to specijalno pivo.

Možemo li onda reći da je “Rocker” pivo bez kompromisa, baš kao i glazba Opće opasnosti?
Apsolutno, bez kompromisa, totalno! Nadam se da ćemo uskoro svi zajedno nazdraviti Rockerom.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: T.Milanović/Opća opasnost

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn