PROMO: “ZAŽELI I OSTVARI” U PLETERNICI – Zaposlene 22 žene koje će pomagati starijima i osobama u nepovoljnom položaju

Datum objave: 08. 5. 2018. | Kategorija: Promo

naslovna

PLETERNICA – Gradu Pleternici odobreno je financiranje projekta „Zaželi i ostvari“ te je tom prilikom održana početna konferencija na kojoj su predstavljene aktivnosti samog projekta. Na konferenciji su bile prisutne i 22 zaposlene žene koje će kroz 24 mjeseca pružati pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima, održavanju stambenog prostora, brigu o higijeni, socijalnoj integraciji i slično, te će svojim radom i aktivnostima poboljšati vlastite prilike, ali i kvalitetu života starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

Cilj projekta je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada teže zapošljivoj skupini žena u ruralnom području. Projektnim aktivnostima želi se povećati razina znanja i vještina ciljne skupine kako bi bila konkurentnija na tržištu rada u lokalnoj zajednici nakon završetka projekta te poticanje socijalne uključenosti i povećanje razine kvalitete života krajnjih korisnika. Nositelj projekta je Grad Pleternica a partneri su Centar za socijalnu skrb Požega i HZZ Područni ured Požega.

Na početnoj konferenciji prigodnim riječima nazočne je pozdravila gradonačelnica Grada Pleternice Antonija Jozić. Tom je prilikom iskazala veliko zadovoljstvo jer je program nakon 4 godine ponovno aktiviran te će starije i nemoćne osobe nakon dugog prekida ponovno imati sustavnu podršku i pomoć kakvu su imale i prije.

n1

“Posebno mi je drago vidjeti ovdje danas 22 žene zaposlene u okviru projekta koje će se kroz projekt osnažiti, educirati, ali i kroz 24 mjeseca pružati pomoć u kući našim starijim i nemoćnim sugrađanima. Prošlo je nekoliko godina otkako je ovaj prekrasni projekt ugašen na području našeg grada. Rekli su da nemaju novaca za žene koje su radile te da nema prostora da se taj program nastavi.Tada smo se teška srca rastali jedni od drugih, a posebice su se žene teško oprostile od korisnika kojima je takva pomoć i podrška u svakom smislu puno značila. Ministarstvo rada u okviru Europskog socijalnog fonda osmislilo je ovaj program, u prvom krugu stiglo je 450 milijuna kuna bespovratnih sredstava za uspostavu timova za pomoć u kući na području cijele Republike Hrvatske, a evo u novom natječaju još dodatnih 550 milijuna kuna. Dakle, milijardu kuna na razini Hrvatske koja će osigurati upravo za pomoć u kući i upravo za vaše osnaživanje i edukacije, kako bi, kad ovaj program završi, osnažene i ohrabrene za zapošljavanje, svoje radno mjesto pronašle i negdje dalje,” rekla je gradonačelnica Jozić.

nn

Zaposlenim ženama kao partneri na projektu obratili su se i Vjekoslav Potočanac, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega koji će pomoći u odabiru korisnika i Martina Keller, rukovoditeljica Odjela za provođenje projekata Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji će osigurati dokaze o pripadnosti ciljnim skupinama. O komponentama projekta nazočne je upoznala Barbara Rudež. Jedna od 22 zaposlene osobe je i Angelika Kuzmanović iz Bzenice kojoj ovaj posao, kao i njenim korisnicima puno znači. “Korisnici programa su jedva dočekali ponovno pokretanje, radila sam i prije i znam koliko im je teško palo kada je program ukinut. Svakako su se snalazili, plaćali su i bilo im je teško. Drago mi je da ponovno imam priliku biti s njima. Porazgovarati, otići u trgovinu, pomoći im u osobnoj higijeni, donijeti im lijekove,”rekla je Angelika i dodala kako se nada da će program i nakon 2 godine biti nastavljen.

nnn

Marija je jedna od korisnica programa koja je bila u programu i prije nego je ugašen. “Što da vam kažem osim da sam presretna. Divno je bilo imati nekoga tko je skrbio o nama koji smo ostali sami i nemoćni. Onda su nam to uzeli, plakala sam danima i bilo je teško, obilazili su nas i nakon toga, ali ne toliko često, kad su stigle. Hvala Bogu i onome tko se sjetio da nam ovo vrati. Nemam što reći osim da sam presretna,”kaže baka Marija.

Projekt u ukupnom iznosu od 3.067.873,91 kn financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Otvorenog poziva Zaželi – program zapošljavanja, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.
vizual

„Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Grada Pleternice.“

TEKST: S. P./PLINK Pleternica       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn