PROMO: ZAVRŠNA KONFERENCIJA – Završena energetska obnova Društvenog doma Zarilac

Datum objave: 15. 7. 2021. | Kategorija: Promo

PLETERNICA/ ZARILAC – U sklopu sveobuhvatne energetske obnove zgrada javnog sektora na području Grada Pleternice, završen je projekt „Energetska obnova zgrade Društvenog doma Zarilac na adresi Zarilac br. 104, Pleternica”. Ukupna vrijednost projekta je 427.520,56 kuna, a sufinancirala ga je Europska unija.

U sklopu Poziva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”, Grad Pleternica prijavio je i obnovio devet zgrada sa svoga područja. Među navedenim zgradama nalazi se i obnovljena zgrada Društvenog doma Zarilac, u čijem je novouređenom prostoru danas održana i završna konferencija projekta. Projekt energetske obnove zgrade Društvenog doma Zarilac čiji je nositelj Grad Pleternica, izravno doprinosi smanjenju potrošnje energije u zgradi društvene namjene te oslobađanju sredstava za kvalitetniji sustav društvenog djelovanja.

Vrijednost projekta je 427.520,56 kuna, a europsko sufinanciranje iznosi 270.723,83 kune, sredstva pristigla iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Projekt je počeo krajem srpnja 2019. godine i trajao je 24 mjeseca.
“Korisnici zgrade dobili su ugodnije mjesto za boravak, a istovremeno, porast će i svijest o važnosti korištenja ENU, racionalnijem gospodarenju energijom te smanjenju emisije C02 u okoliš. Prije energetske obnove nisu se koristili obnovljivi izvori, a provedbom mjera energetske obnove, između ostalog, ugrađen je i novi sustav grijanja – peć na pelete. Provedba svih mjera energetske obnove rezultirala je smanjenjem od 57,87 posto prema potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje u odnosu na stanje prije provedbe mjera. Dom je doživio svoju rekonstrukciju i mještani će uskoro imati priliku organizirati druženja, radionice i razne događaje u kvalitetnom i modernom uređenom prostoru, ugodnom i sigurnom za boravak, ” naglasila je direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Barbara Rudež.

Zadovoljstvom još jednim uspješno završenim projektom na području Grada Pleternice izrazila je gradonačelnica Marija Šarić. “Ovo je prva faza radova koje radimo ovdje u Društvenom domu Zarilac. Primarno smo odradili energetsku obnovu i pokušali iz europskih sredstava dobiti što više europskih novaca za obnovu ovakvih domova, a onda ulazi Grad Pleternica gdje se radi druga faza radova kao što je primjerice ovdje sanitarni čvor, uređenje kuhinje i ostali radovi potrebni za potpuno uređenje. Vrlo sam zadovoljna da smo pomoću europskih sredstva uspjeli obnoviti i fasadu i stolariju, te staviti peć na pelete. To je uloženih gotovo pola milijuna kuna od kojih veći dio bespovratnih sredstava. Napravili smo jedan lijepi okvir u kojem ćemo mi dalje uređivati te s manjim aktivnostima dovesti ovaj dom u punu funkciju,” rekla je gradonačelnica Šarić.

“Ako ubrojimo i OŠ Fra Kaje Adžića, ovo je jedna od deset zgrada koje obnavljamo novcem projekata energetske obnove, a uskoro očekujemo i nove natječaje te očekujemo da ćemo obnoviti još nekoliko zgrada koje su ostale na području našeg grada i prigradskih naselja, ” rekla je gradonačelnica Šarić.

Ovaj dom vrlo je važan za malu ruralnu sredinu kao što je Zarilac, potvrdio je i zamjenik predsjednice MO Zarilac Željko Bajt.”Zahvaljujem na ovako vrijednom projektu za naše mjesto. Nismo imali ovako lijepo uređen prostor da se možemo okupljati u posebnim prigodama i ovo će zasigurno obogatiti društveni život u našoj zajednici.” rekao je Bajt.

“Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”

TEKST: Sanja Pok                FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn