PROMO: ZAVRŠNA KONFERENCIJA – Završen projekt “Energetska obnova zgrade PŠ Podgorje”

Datum objave: 14. 10. 2020. | Kategorija: Promo

PODGORJE – U prostorima Područne škole Podgorje 14. listopada 2020. godine održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Podgorje na adresi Podgorje 29, Vetovo, Osnovne škole Vilima Korajca Kaptol“ u sklopu Poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake 4c.1.4.Ukupna vrijednost projekta iznosi do 434.378,65 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 261.782,35 kuna.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 27. veljače 2019. godine, a pomoć u provedenom dijelu projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije Panora. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 434.378,65 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 261.782,35 kuna. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU kroz Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini financira projekt u iznosu do 118.017,41 kuna, dok je preostali iznos na sebe preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač Škole

“Iako je zgrada ove škole među mlađima po godinama na području županije, bila je nekvalitetno napravljena, dotrajala i vapila je za obnovom. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u obnovi, ponajprije Županiji. Zahvaljujem se u ime djece, njih 12-tak, svih djelatnika i roditelja,”naglasio je Nino Diklić, ravnatelj matične OŠ Vilima Korajca iz Kaptolu koja je nositelj projekta.

“Posebno se zahvaljujemo Županiji koja je pomogla da se, uz energetsku obnovu, promijeni i krovište zgrade jer je stari krov bio u vrlo lošem stanju. Stanje je bilo loše, bilo da je riječ o stolariji ili drugim građevinskim parametrima i ovom obnovom dobili smo kvalitetan prostor, kvalitetnu školu koja će ovim mališanima pružiti dobar obrazovni rad,” dodao je ravnatelj Diklić.

Riječ je o četvrtom završenom projektu od ukupno deset projekata s područja Požeško-slavonske županije iz Poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake 4c.1.4, a koje je prijavljivao ili koje provodi Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije, naglasila je ravnateljica Panore Senka Horvat.

“Radi se o jednom od najmanjih projekata, nešto manje od 500 tisuća kuna je njegova vrijednost, ali nama je svaki projekt jednako važan i vrijedan, pogotovo kada se ulaže u ovako mala mjesta gdje će djeca moći na školovanje u svojim sredinama,” naglasila je Horvat uz zahvalu svima koji su sudjelovali na realizaciji projekta.

Nazočne na konferenciji među kojima su bili i načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević s osnovnim detaljima projekata upoznala je voditeljica projekta Marina Perak iz Panore. “Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, građevinsko-obrtnički radovi, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon izvršenih građevinskih radova te aktivnost promidžbe i vidljivosti. Radovima na energetskoj obnovi se toplinski izolirao vanjski zid, pod prema negrijanom prostoru, strop prema negrijanom prostoru te se zamijenila vanjska stolarija. Realizacijom navedenih mjera se ostvarila ušteda od 63,35 posto godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred B.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio načelnik općine Kaptol Mile Pavičić. “Postao sam načelnik 1997. godine kada je ova škola bila u završnoj fazi izgradnje i nažalost ubrzo nakon izgradnje već su se vidjeli nedostatci i u projektu i u samoj izgradnji. Kroz niz godina ovdje smo imali brojne investicije i poboljšanja uvjeta, ali ovo je doista kruna svih naših napora. Ovaj objekt služit će prvenstveno našoj djeci, ali i cijeloj zajednici jer škole su pokretači života u svakom naselju,” rekao je načelnik Pavičić.

Svoje zadovoljstvo uspješno završenim projektom izrazio je i župan Alojz Tomašević. “I mali projekti imaju veliku važnost, kako za svoje područje, tako i za županiju u cijelosti, a svakom projektu pristupamo jednako ozbiljno i dogovorno. Važno je posebno zbog koga to radimo jer želja nam je da mališani ostaju i obrazuju se u svojim matičnim mjestima.”

“Želja nam je i stvoriti uvjete za privlačenje još više europskog novca i upravo smo prije nekoliko potpisali novih 385 milijuna kuna investicija u našoj županiji, a do sada je realizirano i redefinirano oko milijardu i pol kuna – to nije palo s neba, nije olako došlo već je rezultat upravo dobrog rada i sposobnosti ljudi okupljenih u našoj Panori,” naglasio je župan Tomašević. U skladu s epidemiološkim mjerama, učenici obnovljene škole zahvalili su svima snimkom prigodnog programa.

 

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn