PROMO: ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA “ZAŽELI, OSTVARI, DJELUJ” – Još jedan pleternički projekt uspješno priveden kraju

Datum objave: 31. 3. 2021. | Kategorija: Promo

PLETERNICA – Održana je završna konferencija projekta “Zaželi, ostvari, djeluj” čiji je nositelj Hrvatsko žensko društvo Pleternica, a glavni partner Grad Pleternica. Zahvaljujući ovom projektu vrijednom 4.038.178,82 kuna i financiranom iz Europskog socijalnog fonda, zaposleno je 28 žena kako bi na 24 mjeseca pružile potporu i pomoć starijim i nemoćnim sugrađanima.

Jedan od ključnih projekata Grada Pleternice u segmentu socijalnog programa je svakako projekt pomoći u kući starijima i nemoćnima koji se pod nazivom “Zaželi, ostvari, djeluj” provodi od početka listopada 2018. godine. Hrvatsko žensko društvo Pleternica kao nositelj projekta s partnerima Hrvatskim zavodom za zapošljavanje PU Požega, Centrom za socijalnu skrb Požega i Gradom Pleternica priveo je kraju projekt koji je postigao svoj cilj i omogućio pristup zapošljavanju i tržištu rada teže zapošljivoj skupini žena u ruralnom području. Projektnim aktivnostima se povećala razina znanja i vještina ciljne skupine kako bi bila konkurentnija na tržištu rada u lokalnoj zajednici nakon završetka projekta. Potaknuta je socijalna uključenost i povećana razina kvalitete života krajnjih korisnika. Projekt u ukupnom iznosu financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

“Ovaj projekt je tijekom proteklih 30 mjeseci za našu zajednicu imao veliko značenje. Kroz njega je potaknuto zapošljavanje teže zapošljivih žena, pomoglo najugroženijim skupinama, potaklo partnerstvo na lokalnoj razini te je grad postao kvalitetnije mjesto za život. Svaka od zaposlenih žena pružila je potporu i podršku za najmanje četiri krajnja korisnika, kako u gradu Pleternici tako i u 37 pripadajućih naselja, pri čemu smo uključili 112 novih korisnika. Pomoć su žene pružale u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima, održavanju stambenog prostora, brigu o higijeni, socijalnoj integraciji i slično, te su svojim radom i aktivnostima poboljšale vlastite prilike, ali i kvalitetu života starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Projekt je uspješno priveden kraju uz postignute mnogo brojne rezultate,” naglasila je voditeljica Odjela za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda Barbara Rudež.

Dodala je kako su uključene žene prošle i različite edukacije – 24 žene osposobile su se za gerontodomaćice, četiri su završile autoškolu, a ukupno 28 žena postalo je konkurentnije na tržištu rada. Uz gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić, na završnoj konferenciji bili su i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega Vjekoslav Potočanac te iz Zavoda za zapošljavanje PU Požega stručna suradnica Ana Petrić koje je prigodnim riječima pozdravila predsjednica Hrvatskog ženskog društva Pleternica Dorotea Valenta. Svoje zadovoljstvo još jednim hvale vrijednim projektom koji je podigao kvalitetu života u gradu i prigradskim naseljima izrazila je i gradonačelnica Antonija Jozić.

“Došao je trenutak da završava i ovaj prekrasan projekt iz programa “Zaželi”. To je drugi projekt kojeg smo iz tog programa provodili na području našeg grada. U ovom trenutku provodi se još jedan projekt iz programa “Zaželi” kojeg je nositelj Grad Pleternica. Naime, uvijek kada se ovakvi projekti završe ostaje pitanje tko će nastaviti projektne aktivnosti. Evo, mi smo se pobrinuli da naših preko 300 starih i nemoćnih korisnika i dalje ima skrb kakvu su zaslužili.Naša moralna i generacijska odgovornost je brinuti o našim starijima i nemoćnima, onima koji su utkali sebe u temelje našeg grada, odgajali svoje obitelji, odradili svoje poslove, stvarali naš grad. Mi smo to činili i kroz ovaj projekt kojem je nositelj bilo Hrvatsko žensko društvo, naša najbolja i najuspješnija udruga na području našeg grada kada je riječ o EU projektima,”rekla je gradonačelnica Jozić.

“Nadam se kako ćemo u budućnosti raditi i na nekim novim projektima, program “Zaželi” uvjerena sam potpuno, ide dalje, jer tako je najavio i naš resorni ministar, naš Pleterničanin Josip Aladrović, da će program “Zaželi” ići dalje i u novom operativnom razdoblju 2021-2027 godina,” zaključila je gradonačelnica.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn