PROMO: ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA – Energetska obnova zgrade Područne škole Trapari, OŠ Mladost Jakšić

Datum objave: 15. 6. 2018. | Kategorija: Promo

naslovna

TRAPARI – U Područnoj školi Trapari, Osnovne škole „Mladost“ Jakšić danas je održana završna konferencija projekta energetske obnove zgrade škole. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 482.258,72 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 257.742,88 kn, dok ostatak preuzima Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole.

Osnovna škola „Mladost“ Jakšić je u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i njezinom Razvojnom agencijom PANORA u veljači 2017. godine aplicirala projektni prijedlog na Poziv: „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, referentne oznake 4c1.3, te je dana 11. prosinca 2017. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ovome projektu ima dvojaku ulogu. Jedna je uloga Posredničkog tijela razine 2 koja kontrolira provedbu projekta, dok je druga uloga Stručna podrška Partnera koju pružaju korisnicima prilikom provedbe projekata.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 482.258,72 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 257.742,88 kn, dok ostatak preuzima Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole. Uspješnom prijavom na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, osigurano je do 110.709,05 kn vlastitog iznosa, čime se uvelike smanjio iznos koji je korisnik dužan osigurati.

hajdinger

Projekt je predstavila Andreja Hajdinger iz Razvojne agencije PANORA. “Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, građevinsko-obrtnički radovi, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon provedene energetske obnove, promidžba i vidljivost, upravljanje projektom i administracija te stručna podrška Partnera. Sami radovi na energetskoj obnovi uključivali su toplinsku izolaciju vanjskoga zida, toplinsku izolaciju poda prema tlu i toplinsku izolaciju stropa prema negrijanom prostoru. Na ovome Pozivu također je ostvarena prilika za sufinanciranje izvedbe nagibne rampe za olakšani pristup i kretanje osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću,” pojasnila je Hajdinger. Izvedenim radovima ostvarena je ušteda primarne energije u iznosu od 47,07 posto te ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u iznosu od 57,92%, u odnosu na stanje prije energetske obnove. Zgrada je iz energetskog razreda F prešla u energetski razred C.

senka

“Ovo je drugi krug natječaja na kojem smo sudjelovali. Na prvom pilotu kada smo obnavljali škole, bilo je šest škola i utrošili smo oko 6 milijuna kuna na obnovu tih škola, U drugom natječaju iz kojeg je obnovljena i ova škola, bilo je 12 projekata koji su odobreni, od tih škola neke su već završene, a jedna od njih je ova škola,” rekla je između ostalog direktorica Panore Senka Horvat dodajući kako obnovljene škole nisu samo u svrhu obrazovanja, one su često mjesto gdje se okuplja i cijela zajednica.

bosko

“OŠ Mladost Jakšić ima pet područnih škola i posebno smo ponosni jer je ovo zadnja škola od svih pet koje smo obnovili. Sve područne škole obnovljene su u zadnje tri godine i sada nam je idući plan da obnovimo i matičnu zgradu u Jakšiću, vjerujem kako će to biti 2019. godine,” naglasio je ravnatelj škole “Mladost” Jakšić Boško Obradović. Na završnoj konferenciji uz mještane i učenike, nazočili su i zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i njen zamjenik Domagoj Katić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević te ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Tomislav Ilić

elementi

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn