PROMO: ZAVRŠNA KONFERENCIJA – Projekt “Energetska obnova zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Požega”

Datum objave: 19. 2. 2021. | Kategorija: Promo

POŽEGA – U prostorima Doma za starije i nemoćne osobe Požega 19. veljače održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Požega na adresi Dr. Filipa Potrebice 2a, Požega“ iz Poziva 4c.1.4, „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 10.819.306,25 kuna, od čega su bespovratna EU sredstva u iznosu do 6.287.188,12 kuna.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava je potpisan 17. siječnja 2019. godine, a pomoć u provedenom dijelu projekta je pružio Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije- Panora. Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon izvršenih građevinskih radova te aktivnosti promidžbe i vidljivosti.

“Sretni smo i izuzetno zadovoljni što je naš Dom nakon 30 godina dobio novo lice, novo ruho. Naša zgrada izgrađena je 1990. godine i zaista smo imali visoke troškove energenata koji su iznosili oko milijun i pol kuna godišnje. Ovaj projekt je tako bila vrhunska opcija da se smanje visoki troškovi, a uštede koje očekujemo ovog energetskom obnovom usmjerit ćemo na kvalitetniju uslugu našim korisnicima čiji kapacitet doma je trenutno 188, a 70 zaposlenika će imati bolje i kvalitetnije uvjete rada,” naglasila je ravnateljica Doma Ružica Alaber.

Uz domaćine, na završnoj konferenciji projekta nazočili su ravnateljica Panore – Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ Senka Horvat sa suradnicima, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega Ivan Vukoja, ravnatelj Doma zdravlja PSŽ Marijan Višaticki, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mate Matijević i ravnatelj Centra za socijalnu skrb i predsjednik Upravnog vijeća požeškog Doma za starije Vjekoslav Potočanac te predstavnici izvođača radova i stručnog nadzora.

“U ovom natječaju imali smo 16 projekata kojima smo energetski obnavljali ustanove diljem naše županije. Danas završavamo sedmi projekt u nizu,” naglasila je ravnateljica Panore Senka Horvat. “Zaista mogu izraziti zadovoljstvo i zahvalu prema svima koji su sudjelovali u provedbi ovog projekta, a svakako moramo zahvaliti i Ministarstvu regionalnog razvoja i pomoćniku ministrice Davoru Huški. Osim što provede cijelu ovu priču vezano uz EU fondove, također su i sufinancirali ovaj projekt s gotovo tri milijuna kuna,” rekla je Horvat.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 10.819.306,25 kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj osigurava bespovratna sredstva u iznosu do 6.287.188,12 kuna. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU financira projekt u iznosu do 2.870.857,07 kuna, a ostatak je na sebe preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač.

Projekt je predstavio Anto Baltić iz Panore”Izvođenjem građevinsko-obrtničkih, elektrotehničkih i strojarskih radova poboljšala se toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita poda prema vanjskom i negrijanom prostoru, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, zamijenila se postojeća vanjska stolarija grijanog dijela zgrade, poboljšala se postojeći sustav grijanja, zamijenio se postojeći sustav pripreme potrošne tople vode sustavom koji koristi obnovljive izvore energije te se unutarnja rasvjeta zamijenila energetski učinkovitijom. Realizacijom navedenih mjera se ostvarila ušteda od 54,20% godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u odnosu na stanje prije energetske obnove, dok je zgrada iz energetskog razreda E prešla u energetski razred C,” pojasnio je Baltić.

Zadovoljstvo projektom izrazio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Kada pogledamo koliko je sredstava Europske unije privučeno u našu županiju, uz energetsku obnovu ali i niz drugih aktivnosti, a govorimo i nekoliko stotina milijuna kuna, doista možemo biti zadovoljni i ponosni. Ovo je jedan od tih vrhunskih rezultata. Obnova zgrade Doma pokrenuta je još prije nekoliko godina, tražili smo modele i evo uspjeli danas, s više od deset milijuna kuna investicije pri čemu je velik udio bespovratnih sredstva. Ostvarili smo višu razinu kvalitete, velike uštede na energiji, a ušteđeni novac bit će usmjeren u daljnja ulaganja na dobrobit korisnika zbog kojih ovaj Dom i postoji. To je doista puno razloga za ponos i zadovoljstvo,” naglasio je župan Tomašević.

Završetak cijelog projekta se očekuje do kraja travnja 2021. godine.

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn