PROMO: ZAVRŠNA KONFERENCIJA – Projekt “Energetska obnova Područne škole Djedina Rijeka, OŠ S. Radića Čaglin”

Datum objave: 19. 10. 2018. | Kategorija: Promo

DJEDINA RIJEKA – U Područnoj školi Djedina Rijeka je održana završna konferencija projekta energetske obnove, čime je završen peti projekt energetske obnove s područja Požeško-slavonske županije u sklopu Poziva 4c1.3 „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.Ukupna vrijednost projekta iznosi do 501.639,67 kn.

Projektom energetske obnove izvedeni su radovi na povećanju toplinske zaštite vanjskih zidova, poda prema tlu i prema negrijanom prostoru, stropa prema negrijanom prostoru, te je zamijenjena sva vanjska stolarija. Uz same radove, projektom su sufinancirane aktivnosti izrade projektne dokumentacije, usluga stručnog nadzora građenja, provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, promidžba i vidljivost, upravljanje projektom i administracija te stručna podrška Partnera.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 501.639,67 kn, od čega bespovratna sredstva iznose do 292.106,76 kn, a dolaze iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost snosi dio troškova za aktivnost partnera na projektu, u iznosu do 4.411,77 kn. Ostatak iznosa se obvezala preuzeti Požeško-slavonska županija kao osnivač Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin, ali se zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je raspisalo Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata, udio financiranja Županije značajno smanjio. Naime, škola se uz pomoć Panore uspješno prijavila na navedeni poziv te tako osigurala do 128.714,61 kn za vlastiti udio sufinanciranja, čime je za Županiju preostalo financirati 76.406,53 kn.

Izvedenim radovima ostvarena je ušteda primarne energije u iznosu od 46,14 posto te ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u iznosu od 59,83%, u odnosu na stanje prije energetske obnove. Zgrada je iz energetskog razreda F prešla u energetski razred C. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava je potpisan 11. prosinca 2017. godine, a kao početak provedbenog razdoblja računa se početak aktivnosti izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu, koja je započela u ožujku 2016. godine, a završetak projekta označila je današnja konferencija za javnost.

Završnoj konferenciji nazočili su pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Amalija Šimunković, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač te Andreja Hajdinger iz Regionalnog koordinatora razvoja agencije Panora, učenici i roditelji. Prigodnim riječima goste je pozdravila ravnateljica Slađana Švajda i načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač.

“Iznimno mi je drago što smo danas ovdje, doista mi je srce puno. Danas smo obišli i radove koji se trenutno rade na području općine Čaglin, ali ovo u školi je prava svečanost za završetak dana. U Općini nastojimo surađivati sa školama kako bi naša djeca dobila slične uvjete ako ne i iste kao u svim krajevima Hrvatske. Na području općine Čaglin ostala je još samo škola u Ruševu, ali uskoro će i ona biti uređena,” rekao je načelnik Bardač koji je učenicima donio i poklon – televizor.

“Čaglin je postao jedno veliko radilište i gradilište, centar općine dobiva novu vizuru, novi izgled i ono što svi želimo, životni standard kao u drugim mjestima. Do kraja godine bit će stavljena pod krov nova ambulanta koju Čaglin i 31 ovdašnje selo zaslužuju. Govorimo o investicijama u milijunskim iznosima – a gotovo šest milijardi kuna u Županiji imamo pripremljenih projekata. Razvitkom građevine razvija se i gospodarstvo i to je jedan od dogovora – koliko smo radnih mjesta otvorili. A duh je u mladima i najsretniji sam kada vidim nasmijana dječja lica,” rekao je župan Alojz Tomašević koji je obećao da će uskoro i asfaltirati školsko dvorište.

Prigodnim riječima obratio se i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Davor Huška.”Ovo je jedan doprinos ljepoti naše županije i stojim na raspolaganju svojim kolegama, načelnicima, gradonačelnicima i županu jer zajedno možemo mnogo toga učiniti. Prenosim pozdrave i ministrice Gabrijele Žalac i vjerujte da je ovo sve samo početak cijelog niza projekata na stvaranju uvjeta za bolji život u Slavoniji i nadam se, povratak onih naših Slavonaca koji su diljem svijeta na privremenom radu,” rekao je Huška.

TEKST: A. Nedela      FOTO: A. Nedela

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn