PROMO: Završen projekt energetske obnove matične škole OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu

Datum objave: 08. 12. 2016. | Kategorija: 034, Promo

n

BRESTOVAC – Završnom konferencijom uz prigodni program u  osnovnoj školi “Dragutin Lerman” u Brestovcu danas je obilježen završetak energetske obnove matične škole.

Osnovna škola Dragutina Lermana Brestovac je u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i Regionalnom razvojnom agencijom Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o., pripremila dokumentaciju i uspješno prijavila projekt na Pilot projekt: energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja te je dana 21. prosinca 2015. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Ukupna odobrena vrijednost projekta iznosi 1.441.935,74 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj (posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja) sudjeluje s iznosom od 429.664,86 kn, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s iznosom od 859.329,73 kn, a iznos od 152.941,15 kn financira Požeško-slavonska županija. U tom iznosu je obuhvaćeno 10% ukupnih prihvatljivih troškova, ali i neprihvatljivi troškovi koje je bilo nužno izvesti kako bi se u potpunosti ostvario projekt energetske obnove. Realizacijom ovoga projekta ostvarena je trajna ušteda koja se očituje i u financijskom segmentu te će Škola u budućnosti imati više sredstava za poboljšanje odgojno obrazovnih djelatnosti te stvaranje boljih uvjeta za učenike.

Elementi projekta energetske obnove su: energetska obnova matične škole (u koju su uključeni građevinski radovi), tehnička pomoć (provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata te stručni nadzor građenja), promidžba i vidljivost te upravljanje projektom i administracija.  Građevinski radovi uključuju tri građevinske mjere: izmjenu krovnih prozora, izolaciju vanjskoga zida te izolaciju stropne konstrukcije, koje su izvedene kroz pripremne, zidarske, izolaterske, gipskartonske, krovopokrivačke i limarske radove te kroz radove vezane uz krovne prozore.

1

Projekti temeljem kojih je brestovačka škola ostvarila sufinanciranje bili su raspisani sredinom 2015 godine, a u konačnici je potpisano 105 ugovora od čega 77 ugovora za izradu projektne dokumentacije, 33 za same radove energetske obnove, a bit će utrošeno gotovo 60 milijuna kuna hrvatskih i europskih sredstava, naglasila je Andreja Horvat Friščić iz Sektora za programe i projekte EU Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

nnn

“Škola u Brestovcu jedan je od najvećih projekta u Požeško-slavonskoj županiji koju moram istaknuti i pohvaliti. Ona je jedna od najboljih županija u Hrvatskoj po broju projekata, ima ih 14 od čega je šest u izradi projektne dokumentacije a osam projekata je samih radova  energetske obnove. Sufinanciranje bespovratnim sredstvima je u iznosu od gotovo 6 milijuna kuna. Ono što je kuriozitet i što vrijedi samo za ovu županiju jest to što je od ukupno šest projekata izrade projektne dokumentacije njih četiri s područja županije uspjeli su aplicirati i ostvariti i sufinanciranje i za radove energetske obnove,tako da je to veliki uspjeh i svi koji su radili na tome zaslužuju pohvale,” rekla je Andreja Horvat Friščić.  “Napravljeni su radovi kompletne energetske obnove. Time su se postigle energetske uštede preko 20 posto, a naravno i stekli uvjeti za ugodniji radi i boravak učenicima i nastavnicima,” rekla je Senka Horvat direktorica županijske Razvojne agencije Panora. Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević  izrazio je svoje zadovoljstvo  postignutim rezultatima.

nnnn

“Sretan sam ponajprije zbog učenika i nastavnika ove škole. Županija je investirala deset posto ali i dijelove radove koje smo morali učiniti kako bi sve bilo funkcionalno. Dokazali smo da smo spremni privući europska sredstva i na krjau je psotignut cilj – energetska ušteda kako bi sredstva mogli usmjeriti na neke druge segmente razvoja u školi. Županija neće stati, mi nastavljamo sa svim planiranim projektima, ovo je dobar model, dobra postupak i dobar način, a onda dolaze i rezultati,” naglasio je župan Tomašević.
Sve nazočne u ime općine Brestovac pozdravio je načelnik općine Zdravko Mandić koji je istaknuo kako je sretan da je jedan tako vrijedan projekt završen na području općine.

euro-1 euro-2  koheuro-4    slika_eu5

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn