PROMO: ZAVRŠEN PROJEKT – Energetska obnova zgrade đačkog doma

Datum objave: 31. 10. 2017. | Kategorija: Promo

n

POŽEGA – Završna konferencija povodom završetka projekta Energetske obnove zgrade Đačkog doma u Požegi održana je danas u prostorijama doma. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 1.476.300,00 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj (posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja) sudjeluje sa do 440.302,50 kn, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje s do 587.070,00 kn, dok Požeško-slavonska županija sudjeluje s preostalim iznosom do 448.927,50 kn.

Đački dom Požega je u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i Regionalnom razvojnom agencijom Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o., nakon velikih izazova u formiranju i prilikom same prijave projektnog prijedloga, uspješno prijavio projektni prijedlog te je dana 21. lipnja 2016. godine ravnatelj Đačkog doma zajedno s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.
Prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava ukupna vrijednost projekta iznosi do 1.476.300,00 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja sudjeluje sa 30% prihvatljivih troškova, odnosno do 440.302,50 kn, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje sa 40% prihvatljivih troškova, odnosno do 587.070,00 kn, dok ostatak financira Požeško-slavonska županija, kao osnivač Đačkog doma, u ukupnom iznosu do 448.927,50 kn. Prijavom na natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, osigurana su sredstva vlastitog dijela financiranja u iznosu do: 352.242,00 kn.

nn

Projekt je podijeljen na 4 logička elementa: element Energetska obnova zgrade Đačkog doma u Požegi, kojim su obuhvaćeni građevinski radovi na povećanju energetske učinkovitosti, element tehničke pomoći u kojem su uključeni stručni nadzor građenja te provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata, element promidžbe i vidljivosti te element upravljanja projektom i administracije. Nakon izvedbe građevinskih radova proveden je energetski pregled zgrade i izgrađen je energetski certifikat te su dobivena ušteda od 66,32% prosječne energije za grijanje/hlađenje u obnovljenoj zgradi te 66,33% doprinosa smanjenju potrošnje energije, što je za 5,5% bolji rezultat nego što je bilo planirano na početku projekta. Zgrada je iz energetskog razreda „D“ prešla u energetski razred „B“.
“Drago mi je da veliki dio sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj završava upravo u mojoj Požeško-slavonskoj županiji. Danas svjedočimo završetku projekta, čestitam svima, počevši od ravnatelja Đačkog doma, preko osnivača, Požeško-slavonske županije do razvojne agencije Panora. Ovo je jedan u nizu uspješno provedenih projekta. U ovom trenutku projekti se financiraju iz EU fondova što je interesantnije jer ne opterećuju državna sredstva i proračun. Ovo je školski primjer provedbe ovakvih projekata koji mogu slijediti i drugi. Da se dobro ovdje pripremaju projekti svjedoči i podatak da je osam od 30 projekata u energetskoj obnovi javnih ustanova u cijeloj Hrvatskoj završilo u našoj županiji. To svjedoči kvalitetnom radu i kandidiranju projekata uz podršku koju pružamo u Ministarstvu kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Novi natječaj za ovu vrstu projekata je u pripremi, tako da pozivam sve javne ustanove neka se pripremaju i uče od postojećih korisnika sredstava kao što je Đački dom”, između ostalog rekao je zamjenik ministrice Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Davor Huška.

h

Đački dom Požega je ustanova u djelatnosti srednjeg školstva u kojoj se učenicima osiguravaju odgojno-obrazovni rad, smještaj i prehrana tijekom pohađanja srednjoškolskog obrazovanja. Dom je mješovit i u njemu se nalazi 125 učenika, a zaposlena su 22 djelatnika. “Kako smo iznutra stvorili dobre standarde, tako je za funkcioniranje Đačkog doma bila potrebna i vanjska energetska obnova. Smatram kako ne treba stati, kako treba dalje raditi. Mi smo mala županija, a dom je na tržištu i mogu reći da je naš plan doći do 140 učenika u domu. Radimo i mislim da smo za današnje i buduće generacije stvorili našem gradu optimalne uvjete za naše učenike i djelatnike, a zajedno se možemo dalje boriti i izboriti za osnovnu djelatnost”, rekao je ravnatelj Đačkog doma Josip Matuha.

Senka Horvat, ravnateljica Razvojne agencije Panora je rekla kako joj je iznimno zadovoljstvo staviti još jednu “kvačicu” na jedan od projekata koji su uspješno završili.”Na ovaj pilot-projekt energetske obnove prijavilo se na razini Republike Hrvatske 209 projekata. Od toga 30 je prihvaćeno, a od tih 30, osam je u Požeško-slavonskoj županiji. Iznimno smo zadovoljni takvim rezultatom, a svima koji su bili dio tima se zahvaljujem”, zaključila je direktorica Horvat.
cerovacSKOLADOLLJE

TEKST: B. Miščević     FOTO: B. Miščević

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn