PROMO : Voćarstvo Boić – Vrhunsko, stopostotno prirodno i zdravo

Datum objave: 17. 9. 2014. | Kategorija: 034, Promo

n

SKENDEROVCI – Voćarstvo Boić obiteljsko je gospodarstvo smješteno u Skenderovcima i njihove glavne tri djelatnosti su: uzgoj i prodaja jabuka, proizvodnja i prodaja prirodnog soka od jabuke i čipsa od jabuke i uslužna proizvodnja soka i sušenje voća te sortiranje. U prirodno očuvanoj okolini odlučili su iskoristiti blagodati prirode i potpuno prirodnih i vrhunskih proizvoda od jabuke. Više o svemu rekao nam je Mislav Boić, voditelj proizvodnje.

Kada ste se počeli baviti proizvodnjom jabuka?
Moj otac je vlasnik obrta a ja vodim kompleks proizvodnju sokova, jabuka i čipsa uz njegovu veliku pomoć. Obrt je registriran 2006. godine, no voćarstvom se bavimo od 1993. godine kada smo podigli prvih 0,7 hektara jabuka. To je roditeljima uz posao bio hobi. Ja sam poslije završene srednje škole upisao agronomski fakultet i onda smo odlučili podići još 2,5 hektara intenzivnog nasada jabuka na podlozi M9.

Kada ste se počeli baviti proizvodnjom stopostotnog soka od jabuke?
Planirali smo se baviti proizvodnjom konzumne jabuke prve klase i baviti se prodajom jabuka.  Godine 2008. Planirali smo podići mrežu protiv tuče ali tada se počelo komplicirati tržište jabuka vezano uz samu prodaju i cijene. Odlučili smo te novce uložiti u preradu i na taj način zaokružiti kompletan ciklus proizvodnje. Godine  2009. Podigli smo  sušaru za sušenje voća i povrća koja može obraditi  oko tonu sirove jabuke u 24 sata što je oko  100 kilograma suhe jabuke. Liniju za proizvodnju sokova podigli smo 2010 i od tada proizvodimo sokove vrhunske kvalitete jer meljemo prvoklasne jabuke. Bez dobre sirovine nema ni dobrog konačnog proizvoda.

Koja je prednost stopostotnog soka od jabuke nad onim u trgovačkim lancima?
Ovaj sok nema nikakve kemije, zaštićen je  od kvarenja pasterizacijom, pakiran pod vakumom i svi vitamini  i minerali koji se nalaze u jabuci nalaze se u tom soku. Pravimo mutni odnosno gusti sok i radimo deset posto bistrog soka. Prednosti su brojne, a  sve je 100 posto prirodno, zdravo i ukusno.

Koje još usluge nudite ?
Radimo i uslužnu proizvodnju sokova. Donesete svoju jabuku ili bilo koje voće, jabuku, grožđe, kivi, malinu, kupinu, breskvu, krušku, obrađujemo sve jezgričavo voće bez  problema. Koštičavo voće možemo raditi ali u manjoj količini. Uz jabuke te sok od jabuke nudimo i čips od jabuke.

Možete li reći nešto više o čipsu od jabuke?
Kada smo krenuli 2009. godine to je bila još nepoznanica, ali pokazao se kao  dobro prihvaćen proizvod. Proizvodimo ga u pakiranju od 50 grama. Svake godine sve više raste prodaja čipsa i polako ljudi to prihvaćaju. U inozemstvu je to još više prihvaćeno. Taj čips je puno zdraviji od krumpirovog jer čips od krumpira se prži na ulju, a ovo se suši na zraku i zadržava sva svoja važna svojstva.

Kakve su reakcije vaših kupaca?
Reakcije su pozitivne. Kupci su zadovoljni sa kvalitetom soka i čipsa. Požega nam nije glavno tržište. Glavno tržište nam je Zagreb,  ponešto i Jadran preko sezone. Sve što proizvedemo uspijemo i prodati i dokazali smo se u kvaliteti. Brinemo o higijeni i kvaliteti proizvoda tako da su naši kooperanti   zadovoljni.  Koristimo vrećice „bagin box“ koje su vrlo visoke kvalitete i omogućuju proizvodu da zadrži svoja organoleptička svojstva od prvog do 365-og dana do kada dajemo garanciju za sok od jabuke.

nn

Koja je razlika na tržištu sada i prije 5 godina?
Razlika je velika. Treba puno raditi i čovjek se ne smije predati. Oko 2000 godine mi smo jabuku prodavali  izravno iz voćnjaka –  dođe šleper , mi ga natovarimo, oni plate u roku od nekoliko  dana,ai cijena je bila 4 kune po kilogramu. Danas je 1,2 kune pa cijena jabuke u konačnici i kada se sve zbroji nije iznad 80 lipa, a trošak berbe i sortiranja je od 50 do 60 lipa. Tako da sama prodaja sirovih jabuka i nije toliko unosna, ali mi imamo preradu vrhunske kvalitete što nam omogućuje uspješno poslovanje.

Koliko tona jabuke godišnje proizvedete?
Proizvodnja jabuka nam je oko 150 tona prosječno godišnje. Ove godine će biti oko 100 tona. Ova godina lošija je i po kvaliteti i po prinosu, umanjena za 30 posto. Jabuke bubre od kiše, opadaju, trunu. Prošli tjedan smo trebali krenuti u berbu ali nismo mogli od kiše.

Koje sve vrste jabuke uzgajate?
Uzgajamo „Idared“, „zlatni delišes“, „pinklady“, „Jonagold“ i „grannysmith“. Najprodavaniji je idared, a poslije njega zlatni delišes. To su jabuke koje tržište traži i koje se prodaju.

Što bi poručili čitateljima Slavonskog.hr, zašto da dođu kod vas po vaše proizvode?
Za sok dajemo garanciju od godinu dana, radimo po visokim standardima što se tiče higijene i stručnosti. Proizvodnja nam je praćena „HACCP“ sustavom što je kontrola zdravstvene ispravnosti proizvoda. Imamo strojeve firme „Voran“  koji su prvorazredni  za proizvodnju sokova, a  80- 90 posto ciklusa proizvodnje je zatvoreno. Imamo bazen za hlađenje sokova jer sok treba što prije ohladiti da ne izgubi svoja organoleptička svojstva, a kompletna proizvodnja jabuka nam je praćena kroz sustav „GLOBALGAP“. Točno se zna kada je jabuka ubrana, tko ju je brao na kojoj tabli i koja grupa berača. Uvijek smo garantirali kvalitetu i tako ćemo i nastaviti.

http://www.vocarstvoboic.com/

TEKST: T.Milanović     FOTO: T.Milanović

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn