PROMO: VELIKO PREDIZBORNO ISTRAŽIVANJE UOČI LOKALNIH IZBORA – HDZ ponavlja pobjede, SDP unatoč drastičnom padu i dalje drugi, potop nezavisnih lista

Datum objave: 19. 5. 2017. | Kategorija: Promo

TABLICA 1

POŽEGA –  Porast popularnosti Andreja Plenkovića nakon razlaza s Mostom, ambiciozni Projekt Slavonija, i prethodni rezultati najjači su razlog HDZ-ovih odličnih rezultata. SDP je ostao druga politička snaga u Županiji i većini gradova i općina, ali sa izrazitim padom potpore.Većina građana ne podupire nove izbore i političke eksperimente, pa gledano iz tog kuta rezultat koji ne daju nikakav prolaz nezavisnim listama je u stvari logičan.

Veliko istraživanje  provedeno je na području Požeško-slavonske županije na uzorku od  tisuću ispitanika  stratificiranom  po gradovima i općinama, te gradskim i općinskim naseljima. Rezultati prate trendove biračkih preferencija sa nacionalne razine, odnosno, okretanje birača ka etabliranim političkim strankama, ili u manjem postotku hit strankama. Nezavisne liste nemaju prolaza.straživanje je u periodu od 10-18. svibnja provela agencija Via suprior iz Zagreba na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika stratificiranih po dobu, spolu, obrazovanju, zaposlenju i izbornim jedinicama. U obradi rezultata istraživanja korišten je Hi²-test kako bi se ispitala statistička značajnost razlika u dobivenim rezultatima (frekvencijama) – te su razlike značajne u svim prikazanim rezultatima te su u skladu s time i interpretirane.

Po svemu sudeći nedavna, i još uvijek aktualna, zbivanja u Hrvatskom saboru i vladi kod građana pobuđuje želju za političkom stabilnosti. Birači po svemu sudeći Most nezavisnih lista smatraju krivcem za pokušaj destabilizacije u državi. Većina građana ne podupire nove izbore i političke eksperimente, pa gledano iz tog kuta rezultati koji ne daju nikakav prolaz nezavisnim listama je u stvari logičan. Ako tome dodamo da se kampanja nezavisnih lista u potpunosti svela na negativne konotacije i kritike sa vrlo diskutabilnim argumentima tada ne čudi reakcija birača koji takvu političku psihozu miču sa scene. HDZ i njegovi kandidati za župana, gradonačelnike i načelnike očekivano su  u velikoj  prednosti. Pored potvrde svih funkcija izvršne vlasti imaju stabilnu većinu u županijskoj skupštini, gradskim i općinskim vijećima.
Porast popularnosti Andreja Plenkovića nakon razlaza s Mostom, ambiciozni Projekt Slavonija, i prethodni rezultati najjači su razlog za takve HDZ-ove trendove. SDP je ostao druga politička snaga u Županiji i većini gradova i općina, ali sa izrazitim padom potpore. Nesnalaženje Davora Bernardića na poziciji lidera oporbe, politički štetna dugovječnost Zdravka Ronka koji je SDP doveo u poziciju da nisu u stanju čak više ni  ponuditi kandidate i kandidacijske liste u cijeloj županiji ostavlja vidnog traga na lijevu opciju. Vijećničkom statusu, po rezultatima istraživanja, mogu se nadati još Most, Živi zid, Hrvatska stranka umirovljenika i HSS. Mostovi rezultati su slabiji u odnosu na prethodne izborne cikluse, a Živi zid se u tom pogledu stabilizirao. Pad popularnosti osjeti se i na rezultatima HSSSB-a i HSS-a. HDSSB se podijelio na Glavaševu i Šišljagićevu struju što je dovelo do nestajanja dobrog dijela stranačkih ogranaka. HSS zbog naglih svjetonazorskih stavova vodstva također doživljava velike potrese u bazi, a birači zbog nejasne i nedefinirane politike okreću glavu od njih.

TABLICA 1
Alojz Tomašević već u prvom krugu potvrđuje još jedan mandat župana. Očekivano.  Omiljen je u širem biračkom tijelu, te politički i poslovno orijentiran zahtjevima s terena. Svakodnevni obilasci gradova i općina, razgovori s običnim ljudima, i zastupanje njihovih interesa donose mu naslov narodnog župana. Pobjedu već u prvom krugu Tomaševiću je osigurala i činjenica da praktično nije imao pravog protukandidata. Zdravko Ronko gurnuo je u prvi plan Željka Samardžiju koji je svoju kandidacijsku rolu tek odradio da se ne zamjerio stranačkom šefu. Ostali kandidati su vjerojatno kandidature istakli kako bi nekom sinergijom pogurali svoje kandidacijske liste svjesni da im je politički značaj nedovoljan da ugrozi aktualnog župana.
Za Županijsku skupštinu HDZ-ova široka koalicija osvaja dovoljan broj mandata za skupštinsku većinu. Oporbenu scenu u sljedeće četiri godine činit će SDP, Most i Živi zid. HSS također osvaja skupštinske mandate, ali obzirom da je dožupan iz redova HSS-a za očekivati je da će se prikloniti skupštinskoj većini.
TABLICA 2

GRAD POŽEGA
Darko Puljašić također bi mogao postati gradonačelnik Požege već u prvom krugu. Energičan, retoričan i jasnom vizurom razvoja grada, te snažnom potporom stranačke organizacije uspio je pridobiti  šire biračko tijelo. Pokušaj Zdravka Ronka da se vrati na požeški tron završit će neslavno po njega. U odnosu na HDZ-ovog mladog kandidata kojega podupire i Hrvatska stranka umirovljenika politički isluženi Zdravko Ronko i nije imao nikakvih šansi.TABLICA 3

Što se tiče Gradskog vijeća HDZ i HSU imaju 50% potpore i osiguravaju stabilnu većinu. Oporba teško da će biti jedinstvena jer ju čine SDP, Živi zid i Koalicija HSS-HNS-HL.

TABLICA 4

PLETERNICA
Antonija Jozić još jednom ostvaruje jedan od najboljih izbornih rezultata u državi. Pleternička gradonačelnica nizom projekata dnevno mijenja sliku svoga grada obilato koristeći bespovratna sredstva Europskih i državnih fondova po čemu je priznata u cijeloj Hrvatskoj. Za te rezultate i ogroman rad za njihovo postizanje birači u Pleternici je skoro plebiscitarno honoriraju svojim glasovima. Proutukandidati su pokušavali negativnom retorikom i prizemnim spinovima ugroziti njen status i očito baš zbog takvog načina vođenja psihotične kampanje ostvarili mizerne rezultate.

TABLICA 5

 

Osim gradonačelnice HDZ će u Pleternici osigurati i stabilnu većinu u Gradskom vijeću.
TABLICA 6
KUTJEVO:
Josip Budimir zbog dobro određenih tri godine mandata poslije vanrednih izbora nakon čega je postao najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj nastavit će svoj put na istoj poziciji. Premoćnu pobjedu može zahvaliti i činjenici da je ove godine u predizbornoj koaliciji s HDSSB-om i njihovom čelnicom Josipom Miličević, te u Kutjevu oporba, zbog SDP-ove bezglavosti, praktično ne postoji.:
TABLICA 7

TABLICA 8

JAKŠIĆ
Unutarstranačke podjele, raspad stranaka, besciljno lutanje čelnika stranaka, loša stranačka kadrovska politika svoj drastičan oblik dobivaju u Općini Jakšić. Tamo su stranke koje su još nezadugo ostvarivali solidne rezultate u potpunosti nestale s jakšićke političke scene. Mandat od birača zatražila je Koalicija HDZ-HSS, te tri nezavisne liste.

TABLICA 9

U Jakšiću je nestao SDP  koji je jedva sastavio listu za Općinsko vijeće, HDSSB,i  druge političke stranke koje  parlamentarni status imaju na nacionalnoj razini. Tako je ta činjenica vjerojatno uvelike doprinijela odličnom rezultatu Ivice Kovačevića za načelnika te Koalicije HDZ-HSS za Općinsko vijeće. U nedostatku drugih političkih opcija iako nisu predstavili nikakav program u Vijeće bi mogle ući dvije nezavisne liste koje prate rezultate svojih nositelja za načelnika. Lista koju predvodi Mladen Raguž definitivno je potonula nakon što je  javnost informirana da je osuđen zbog pokušaja iznuđivanja i ucjene. Kao posljedica gašenja nekih političkih opcija kao i u Kutjevu i u Jakšiću je veliki broj onih koji su svoj izbornu odluku svrstali u kategoriju ne znam ili nisam siguran.
TABLICA 10

TEKST: promo   FOTO: promo

 

 

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn