PROMO: VELEUČILIŠTE U POŽEGI – Položen kamen temeljac za zgradu studentskog doma u Požegi

Datum objave: 10. 10. 2018. | Kategorija: Promo

POŽEGA – Danas je svečano položen kamen temeljac za zgradu studentskog doma u Požegi. Projekt “Izgradnja studentskog doma u Požegi” KK.09.1.2.01.0013 ukupne je vrijednosti 32.708.529,43 kuna kojega financira Ministarstvo regionalnog razvoja, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a čiji se završetak očekuje do 15. prosinca 2019. godine.

Nakon što je u prosincu prošle godine održana početna konferencija projekta “Izgradnja studentskog doma u Požegi” danas je svečano položen kamen temeljac za zgradu doma. Svečanosti su prisustvovali ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, pomoćnik ministrice Davor Huška, zamjenik župana Požeško – slavonske županije Vedran Neferović, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Vlado Guberac, dekan Veleučilišta u Požegi Borislav Miličević te brojni drugi uzvanici.

Projekt je „Izgradnja Studentskog doma u Požegi“ KK.09.1.2.01.0013 prijavljen je u sklopu ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“ KK.09.1.2.01. Prijavitelj je Veleučilište u Požegi,, a partner Studentski centar u Požegi. Ukupna vrijednost projekta je 32.708.529,43, a iznos bespovratnih sredstava je 32.638.129,43 kuna.

Opći cilj projekta je povećati pristup visokom obrazovanju i doprinijeti povećanju uspjeha studiranja u Požeško- slavonskoj županiji.Specifični ciljevi dodijeljenog projekta su: doprinijeti smanjenju troškova studiranja u gradu Požegi kroz izgradnju studentskog smještaja, posebice za studente u nepovoljnom položaju; unaprijediti kvalitetu života studentske populacije u gradu Požegi te doprinijeti prepoznatljivosti grada Požege kao poželjnog mjesta za studiranje te time osigurati popunjenost kapaciteta studentskog doma. Ciljna skupina projekta su redovni studenti Veleučilišta u Požegi, s mjestom prebivališta izvan grada Požege, s posebnim naglaskom na studente u nepovoljnom položaju. U okviru projekta izgradit će se i opremiti studentski dom bruto površine 2.888,66 m2. koji će u svom sastavu imati sljedeće sadržaje: 110 kreveta u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s kupaonicama, od čega 62 kreveta za studente u nepovoljnom položaju; 2 kreveta za studente s invaliditetom, polivalentnu sportsku dvoranu, medijateku, opremljenu zajedničku učionicu, spremište za bicikle, čajnu kuhinju s blagovaonicom, samoposlužnu praonicu i opremljenu kuhinju s menzom za osamdeset osoba.

“Zahvaljujući Vladi RH i direktnoj podršci Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU osigurana su bespovratna sredstva za realizaciju ovog vrijednog projekta. U 20 godina rada Veleučilišta u Požegi mnoge su generacije sanjale, a evo mi smo dosanjali taj dan i dočekali početak radova na izgradnji zgrade koja će uvelike unaprijediti kvalitetu života i studiranja na Veleučilištu u Požegi, a vjerujem, samo Veleučilište posebno istaknuti na karti visokih učilišta Republike Hrvatske,” rekao je dekan Veleučilišta u Požegi Borislav Miličević.

“Zadovoljna sam što smo iskoristili sva raspoloživa sredstva kada govorimo o studentskim domovima. Sveukupno je riječ o 14 studentskih domova diljem Hrvatske za što je uloženo 1,2 milijarde kuna kako bismo unaprijedili kvalitetu života studentske populacije što nam je izuzetno važno. Do kraja ove godine planiramo uložiti dodatnih 1,2 milijarde kuna bespovratnih sredstava i to za dva velika projekta – e-škole, uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola te projekt uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Prepoznali smo važnost ulaganja u obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje te tijekom ove i prošle godine značajno potaknuli aktivnosti dodjele sredstava te ugovaranja u području znanosti i obrazovanja. Drago mi je što je prepoznata i važnost europskih fondova općenito u Požeško-slavonskoj županije. Tako je što se tiče svih operativnih programa do sada, u ovoj financijskoj perspektivi uloženo 933 milijuna kuna u projekte s područja Požeško-slavonske županije i to je nešto što svakako treba istaknuti,” naglasila je ministrica Žalac.

Idejni i glavni projekt zgrade studentskog doma izradilo je poduzeće Termoprojekt d.o.o. iz Požege, dok je projektnu prijavu izradila VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji s djelatnicima Veleučilišta u Požegi. Razdoblje provedbe Projekta je 36 mjeseci, odnosno od 15. prosinca 2016. godine do 15. prosinca 2019. godine.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn