PROMO: VELEUČILIŠTE U POŽEGI – Dodijeljeni certifikati prvim studentima iz Japana i osnažena međunarodna suradnja

Datum objave: 17. 2. 2020. | Kategorija: Promo

POŽEGA – U sklopu suradnje s Nagasaki Croatia Friendship Association prvi studenti iz Japana, Kazuki Hashimoto i Tomoya Sadamoto, odslušali su na Veleučilištu u Požegi jednogodišnju nastavu iz vinogradarstva i vinarstva te su im danas dodijeljeni certifikati. Još jedna je to potvrda razvijene međunarodne suradnje i uspješne razmijene studenata i nastavnika po kojoj je požeško Veleučilište postalo prepoznatljivo i izvan europskih granica.

Veleučilište u Požegi prema zadnjim izvještajima reakreditacije Agencije za znanost i visokoobrazovane pripada među najbolja hrvatska veleučilišta. Dokaz tome je i razvijena međunarodna suradnja kao standard kvalitete i mogućnosti razmjene studenta i nastavnika koje se realiziraju preko 40 partnerskih institucija na 5 kontinenata. Nakon jednogodišnje suradnje s Nagasaki Croatia Friendship Association i gđom. Jelenom Yamasaki, studenti Kazuki Hashimoto i Tomoya Sadamoto iz Nagasakija odslušali su nastavu od ožujka 2019. godine iz vinogradarstva i vinarstva.

Danas su im na prigodnoj svečanosti u nazočnosti prodekana za razvoj doc.dr.sc. Berislava Andrlića, prodekanice za nastavu dr.sc. Brankice Svitlice, pročelnika Poljoprivrednog odjela mr.sc. Josipa Mesića i profesora Stanka Zrinščaka i Valentine Obradović dodijeljeni certifikati koji potvrđuju i njihov i trud njihovih nastavnika i mentora.

“Velika mi je čast što su Kazuki i Tomoya bili s nama godinu dana. Postali su dio nas i obogatili Veleučilište tako da su osnažili našu međunarodnu suradnju i svojim dolaskom otvorili za nas još jednu zemlju s kojom surađujemo te ukupnu ocjenu Veleučilišta u Požegi učinili izvrsnom. Naime, Veleučilište u Požegi je trenutno jedno od najboljih veleučilišta prema ocjeni Agencije za znanost i visoko obrazovanje i u tom duhu vjerujem da je i ove suradnja podigla stepenicu više. Nećemo na tome stati, Veleučilište će i dalje surađivati s institucijama iz Japana te ćemo, pomoću ovog projekta i ovog iskustva, prijaviti iduće godine jedan Erasmus projekt te tako pokušati neke buduće studente i profesore dovesti u Požegu, ” naglasio je prodekan Andrlić.

Riječi hvale za studente iz “Zemlje izlazećeg Sunca” imala je i prodekanice dr. sc. Brankica Svitlica. “Sretni smo da su cijelu jednu studentsku godinu proveli na Veleučilištu u Požegi i da su s gotovo drugog kraja svijeta odlučili odabrati upravo ovo veleučilište za svoju edukaciju na polju vinogradarstva i vinarstva,” rekla je Svitlica.

“Nadamo se da smo vam pružili dovoljnu količinu znanja te da ćete po povratku u svoju zemlju uspjeti realizirati ono što ste ovdje naučili. Nadam se i da ćete pamtiti Veleučilište u Požegi i Hrvatsku kao zemlju u kojoj ste boravili, u jednom lijepom i prijatnom svijetlu,” poručila je svojim studentima Svitlica.

Pročelnik Poljoprivrednog odjela mr. sc. Josip Mesić naglasio je kako se nada da su ovdje naučili sve što su i očekivali vezano uz agrikulturu općenito, ali i uz, kako je naglasio “čaroliju” proizvodnje vina. Za to su imali dobre temelje, jer kako je rekao profesor Stanko Zrinščak, sa svojim domaćinima i profesorima zasadili su i jedan mladi vinograd o čijem će razvoju biti informirani i u dalekom Japanu.

“Početkom svibnja s ovim krasnim dečkima zasadili smo 1,5 hektara vinograda, zabavili smo se, počastili, upoznali ih s našom tradicijom. Vezali smo potom taj vinograd, sve ono što se u prvoj godini u vinogradu mora odraditi i naša suradnja tu ne prestaje. Kada se vrate u Japan, sljedeće tri, četiri godine slat ću im fotografije kako taj njihov vinograd koji su u Hrvatskoj posadili napreduje. Tu su se na praktičnom primjeru mogli naučiti kako se sadi vinograd, kako se određuju razmaci, kako se pripremaju cijepovi, ali i koliko je bogata naša tradicija i baština vezano uz vinogradarske poslove. Nikad ih neću zaboraviti doista su mi uljepšali život, nadam se i ja njima,” rekao je profesor Zrinščak. A da u daleku zemlju nose nezaboravne uspomene potvrdili su nam i sami studenti.

“Kad sam došao ovdje bio sam uzbuđen ali i uplašen. Znao sam engleski, ali nisam znao hoće li to biti dovoljno za praćenje nastave o vinogradima i vinu. Ali sada, ponosno mogu reći da sam stekao vrijedna znanja, lijepa iskustva. Hvala svima koji su nas naučili toliko puno, Hrvatska će mi ostati u nezaboravnoj uspomeni, rado ću se opet vratiti i radujem se ponovnom susretu,” rekao je Tomoya Sadamoto.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn