UMREŽAVANJE IDEJA I DOBRE PRAKSE – Početna konferencija projekta “Strukovno osoposobljavanje poljoprivrednika” koji spaja tri županije

Datum objave: 29. 7. 2022. | Kategorija: Gospodarstvo

PLETERNICA – Predstavljen je projekt 1.1.2. Strukovno osposobljavanje za poljoprivrednike čiji je nositelj Poduzetnički centar Pleternica. Vrijednost ovog projekta je 152.967,93 kune, a financiran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja, udio sufinanciranja iznosi 90% iz EU sredstava i 10% RH sredstava. Provedba projekta je od 21. srpnja 2022. do 31. prosinca 2022. godine.

Specifičnost projekta je u njegovoj teritorijalnoj rasprostranjenosti i educiranju ciljane skupine s područja Požeško-slvonske, Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije. Do kraja godine godine ukupno će se provesti 21 tečaj u te tri županije, naglasila je direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Barbara Rudež. “Ciljana skupina su nam poljoprivrednici, članovi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kao i rukovoditelji i zaposlenici u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru. Svrha projekta je osigurati specifična osposobljavanja za ciljane skupine, a u svakoj županiji provest ćemo po sedam tečaja, ” rekla je Rudež.

Teme su međusobno povezane i prate jedna drugu, tako da će polaznici kroz cikluse teorijskog i praktičnog dijela steći znanja i vještine iz sljedećih područja:
1. Aspekti i pravila zadrugarstva kao oblika suradnje poljoprivrednih proizvođača
2. Kako se udružiti u zadrugu i na taj način dodatno razvijati poslovanje
3. Povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača kroz povezivanje i suradnju s drugim proizvođačima
4. Optimiziranje troškova proizvodnje povezivanjem i suradnjom poljoprivrednih proizvođača
5. Zadružni proizvod i brendiranje lokalnog proizvoda
6. Zajednički osvajamo tržište
7. Utjecaj EU fondova na razvoj suradnje poljoprivrednih proizvođača

„Navedene teme će doprinijeti povećanju korištenja novih metoda u radu gospodarstva, a polaznici će usvojiti nove metode rada i inovativne prakse. Povećanjem vlastitog znanja povećat će konkurentnost gospodarstva, informirati se o benefitima udruživanja, EU fondovima, te potporama i mjerama koje im stoje na raspolaganju. Edukacije će biti ujedno idealna prilika za umrežavanje, prilika da opg-ovci upoznaju nove poslovne partnere iz iste ili slične branše, steknu nova znanja i iskustva, ali i upoznaju nove poslovne suradnike kao i potporne institucije koje im mogu dalje pomagati u njihovom rastu i razvoju.” zaključila je dikretorica Rudež.

Svoje zadovoljstvo projektom naglasila je i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić. “Imali smo i prije projekte i prije vezano za edukacije, za savjetovanje naših poduzetnika, obrtnika i OPG-ovaca, svih onih kojima treba pomoć. Zajedno zapravo radimo na tome da za što više svojih potreba privučemo EU sredstava, ali i sredstva naših ministarstava, a da vlastiti prihod ostaje kao sredstva za nekakva nova  ulaganja u redovne aktivnosti. Ovo je iskorak dalje od svega onog što smo imali, jer osim što nudi savjetovanja i pisanje projektnih prijedloga, ovaj projekt dodatno umrežava i prenosi dobru praksu. Sve ideje pokušavamo umrežiti i pronositi dalje jer nismo dostatni sami sebi, želja nam je, a evo radimo u tri županije, jedni drugima pomoći da to više ostvarimo,” rekla je gradonačelnica.

Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Poduzetničkog centra Pleternica

 

 

TEKST: S. Pok                 FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn