PROMO: UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA – Projekt “Budi moje oči” od velikog značaja za slijepe osobe

Datum objave: 08. 9. 2020. | Kategorija: Promo

PLETERNICA – U sklopu poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. provodi se projekt „Budi moje oči“ koji korisnicima omogućuje prijevoz, pratnju i asistenciju u svakodnevnom životu. Nositelj projekta je Udruga slijepih Šestočka, a financirao ga je Europski socijalni fondu u 100%-tnom iznosu od 494.440,00 kn.

Cilj projekta je stvoriti preduvjet za kvalitetniji i lakši život slijepih osoba te poticanje njihovih društvenih, kreativnih, edukativnih i drugih aktivnosti. Projektne aktivnosti usmjerene su jačanju socijalnog uključivanja slijepih osoba, tako da im videći pratitelj pomaže u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, sudjelovanja u društvenoj participaciji te poboljšanju sveukupne kvalitete života.

“Udruzi slijepih Šestočka ovo je prvi projekt financiran od strane Europskog socijalnog fonda, ali se nadamo da nije i zadnji. Za osobe s invaliditetom ovo je veli pomak što se tiče skrbi o njima. Osobe s ovakvom vrstom invaliditeta su u najvećem djelu ovisne o drugoj osobi i to ponekad zna predstavljati problem, pogotovo kada dođu u stariju dob i kada se više nema tko o njima brinuti. Kroz ovaj projekt nadam se da smo bar malo pripomogli da slijepe osobe „vide“ ili bolje rečeno osjete da netko brine o njima,” rekao nam je predsjednik udruge Marinko Zeljko.

Inače se projekt provodi već godinu dana na kojemu su zaposlene dvije videće pratiteljice. “Videći pratitelj pruža korisnicima usluge: pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima (odlazak k liječniku, stomatologu, u ljekarnu, trgovinu, poštu, banku, kulturno-zabavne institucije i slično.), te ovisno o potrebi slijepe osobe – obuka za obavljanje kućanskih poslova; pomoć pri obavljanju administrativnih poslova slijepim osobama koje žive same i nemaju obveznika uzdržavanja niti članova obitelji u bližoj okolici – čitanje (dokumenata, pošte, uputnica, doznaka, recepata, uputa za korištenje itd.) i pisanje po potrebi. U ovih godinu dana zaista sam imala puno lijepih iskustava. Pomaganje drugima je nešto što te može ispuniti i što ostaje u lijepom sjećanju. Često se slijepe osobe podcjenjuje da ne mogu ništa raditi, ali to baš i nije tako. Potrebno ih je možda malo potaknuti i pripomoći te prilagoditi tempo, ali ne možete ni vjerovati koliko toga mogu napraviti svojim rukama, uz malu pomoć,” istaknula je videća pratiteljica Katarina.

Ovaj projekt je od izrazitog značaja za slijepe osobe jer doprinosi njihovom uključivanju u lokalnu zajednicu, olakšava im svakodnevni život i povećava mobilnost. Korisnik usluge videćeg pratitelja Ivan se zahvalio što je uključen u ovu podršku koju pruža Europska unija. Velika su mu pomoć odlasci u ljekarnu, trgovinu ili prijevoz do liječnika. Do sada se većinom sam snalazio i kretao u prostoru koji poznaje. Sada su mu najdraže šetnje do trgovine koje mu pomažu u rekreaciji. Ističe da mu je i ovako uz pomoć videćeg pratitelja katkad teško hodati i snalaziti se u prostoru, a zamislite samo kako je živjeti u mraku. Volio bi da mu se ova pomoć nastavi pružati i dalje, ali i da se pronađe dugotrajno rješenje za ovakve slučajeve.  U projekt je uključeno 20 slijepih osoba s područja Požeško-slavonske županije, od čega je samo četiri ženske osobe. Najstariji korisnik ima 78 godina, a najmlađi 32 godine.

(Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. 

TEKST: Promo     FOTO: Promo

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn