PROMO: U SKLOPU PROJEKTA “PUK50” – Dodjela uvjerenja o osposobljavanju i svjedodžbi o znanju stranog jezika

Datum objave: 13. 12. 2021. | Kategorija: Promo

POŽEGA – U sklopu projekta „PUK50“ čiji je nositelj Grad Požega omogućeno je dodatno obrazovanje pripadnicama ciljne skupine s ciljem povećanja znanja i vještina kako bi po završetku projekta bile konkurentnije na tržištu rada. Pripadnice ciljne skupine pohađale su programe osposobljavanja za njegovateljice i računalnog operatera te tečaj njemačkog jezika.

Svečana dodjela uvjerenja o osposobljavanju te svjedodžbi o znanju stranog jezika održana je 13. prosinca 2021. godine u Poduzetničkom inkubatoru Požega. Grad Požega je u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Obris proveo programe osposobljavanja za operatera na PC računalima te za njegovateljice. Shodno tome, 24 pripadnice ciljne skupine su stekle Uvjerenje o osposobljavanju za poslove operatera na PC računalima a 10 žena je steklo Uvjerenje o osposobljavanju za poslove njegovatelja starijih i nemoćnih osoba. U suradnji s Ustanovom za obrazovanje odraslih Grad Požega proveo tečaj njemačkog jezika te je 12 pripadnica steklo Svjedodžbu o znanju stranog jezika, njemački jezik A1 stupanj.

Na dodjeli su prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege Andreja Menđel, Suzana Aleksić ispred Pučkog otvorenog učilišta Obris za računalni operater i njegovateljice,  Ivan Stojaković ispred Ustanove za obrazovanje odraslih Maestro za tečaj njemačkog jezika te koordinatori projekta Vjekoslav Pišmiš i Ružica Jeleč. “Programi osposobljavanja će uvelike utjecati na radnu aktivaciju žena te na povećanje njihove zapošljivosti i nakon završetka projekta. Navedeni programi su verificirani od strane nadležnog tijela te se završena zanimanju upisuju u e-radnu knjižicu,” naglasila je koordinatorica projekta Ružica Jelač.

“Želim vam zahvaliti na vašem radu, zalaganju i doprinosu. Ovo sve dio je nečeg većeg – i same ste svjesne da  vaše plaće možda nisu bile u skladu s  onim što ste odrađivale gdje je trebalo uložiti i emocinalne snage i empatije te dio sebe. Ono što nas sve zanima jest nova faza projekta. Prema najava iz resornog Ministarstva rada, radi se na okviru novog programa koji bi do kraja ove godine trebao biti odobren od strane Europske komisije, a skladu s kojim će se ići u raspisivanje novih natječaja na koje se Grad Požega planira prijaviti i nastaviti dalje sa sličnim projektima. U međuvemenu, s ovom edukacijom ste postale konkurentije na tržištu rada tako da se nadamo da će neke od vas, ako ne i sve uspjeti pronaći posao.” rekla je pročelnica Menđel.

Podsjetimo, projekt „PUK50“ Grad Požega, zajedno sa partnerima Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područni ured Požega i Centrom za socijalnu skrb Požega, provodi kroz 18 mjeseci, od 18. lipnja 2020. do 18. prosinca 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta je 4.611.310,00kn te je u ukupnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske unije, Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, a prijavljen je u sklopu otvorenog poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“.

Projektom je zaposleno 50 nezaposlenih žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem koje su prijavljene u evidenciji nezaposlenih HZZ-a s naglaskom na teže zapošljive skupine u lokalnoj zajednici. Žene iz ciljne skupine su bile zaposlene u vremenskom periodu od 20. srpnja 2020. do 30. lipnja 2021. godine. Zaposlene žene su pružale uslugu potpore i podrške za više od 360 krajnjih korisnika na mjesečnoj bazi, dok je projektom obuhvaćeno 456 krajnjih korisnika. Krajnji korisnici su starije i nemoćne osoba te osobe u nepovoljnom položaju s područja grada Požege. Zaposlene žene su svojim svakodnevnim radom i aktivnostima poboljšale kvalitetu života krajnjih korisnika pružajući im, primjerice pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl…), pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovor i druženje te uključivanje u društvo, pratnja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima.

Više informacija o projektu pogledajte OVDJE

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Grada Požege.

 

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn