PROMO-Tomislav Šimota, uzgajivač šarplaninaca: Tražite li odanog i iznimno inteligentnog psa, upoznajte šarplaninca

Datum objave: 05. 8. 2014. | Kategorija: 034, Promo

N

NOVA GRADIŠKA – „Što više upoznajem ljude, sve više otkrivam da veoma volim pse“, mudra je izreka Charlesa de Gaullea, s kojom će se složiti svi oni koji pse smatraju najboljim čovjekovim prijateljem.  Kada toj ljubavi uspješno pridružite i posao, zadovoljstvo je još veće. Jer, svaki trenutak pažnje poklonjen psu, višestruko se vraća. Spajajući dječačku ljubav prema psima, natjecateljsku strast, znanje, iskustvo i entuzijazam, Tomislav Šimota iz Nove Gradiške kroz godine je postao prepoznat kao jedan od uspješnijih hrvatskih uzgajivača šarplaninaca, stručnjak čije pse s interesom prepoznaju i u Francuskoj.

Prema jednoj biheviorističkoj teoriji, pse nesvjesno ili podsvjesno biramo u sladu s vlastitim karakterom, a oni nam, s vremenom, počinju i nalikovati. U skladu s karakterom psa, tvrde i kinolozi, potrebno je prilagoditi i odgoj i dresuru. U svakom slučaju, kada je riječ o odgoju pasa, bez ogromnog truda, strpljenja i ljubavi, nema ni krajnjeg rezultata. A, šarplaninci, znaju svi oni koji su imali zadovoljstvo upoznati ovu jedinstvenu pasminu, zahtijevaju i  jedinstven pristup. Riječ je o čvrstom, grubom, borbenom psu ,odličnom čuvaru psu koji bez greške obavlja svoj dio posla ili na čuvanju stada ili imovine svog vlasnika. Visok stupanj inteligencije omogućuje mu iznimnu samostalnost.

Riječ je, kaže Tomislav Šimota, vlasnik uzgajivačnice šarplaninaca,  o iznimno mirnom psu, dobroćudnom ali i vrlo oštrom, ukoliko se za to ukaže potreba. Šarplaninci su hrabri, spremni suprotstaviti se i mnogo jačem protivniku , ne bi li obranili svoga gospodara ili ono sto im je povjereno na čuvanje, čak i po cijenu vlastitog  života. Riječ je o psu koji je čuvar po instinktu, te mu  nije potrebna klasična dresura. Jedna od njegovih odlika je i da nikada ne laje bez razloga. Odan  je svom gospodaru, a nepovjerljiv prema strancima. Odlikuje se visokim stupnjem inteligencije, tvrdoglavošću i dominantnošću, ali je i pas od kojega ne trebate očekivati  izvođenje cirkuskih vještina ili poslušnost . Pogrešno je mišljenje da je Šarplaninac glup pas jer se jako teško dresira. On je samo pas koji misli svojom glavom i većinu stvari radi po instinktu. Ono sto jednom nauči pamti cijelog života. Štene je potrebno početi odgajati u startu, zato sto se napravljene greške jako teško ispravljaju, a loše navike teško iskorjenjuju. Upravo zbog toga, ljubav i predanost prema psu, kao i potpuno poznavanje specifičnosti njegovog karaktera, najvažnije su komponente u uzgoju šarplaninaca, kaže Tomislav Šimota, zaljubljenik u svoje pse, ali i u izazove natjecanja, što potvrđuju brojne domaće i inozemne nagrade.

NN

Upravo to je, kao i iskustvo dugo 20 godina,  razlog prepoznatljivosti šarplaninca i ove jedinstvene uzgajivačnice, službeno registrirane 2008.godine u Svjetskoj kinološkoj organizaciji pod nazivom “od Slavonske ravnice” F.C.I. 161/08! Uz uspjehe koje je teško i nabrojati, osobno najdraži vlasniku, ali i profesionalno najvredniji,  svakako je onaj  iz Budimpešte lanjske godine, kada je njihov pas Cezar postao Svjetski prvak! Zaljubljen u ovu jedinstvenu pasminu koja porijeklo vuče s makedonske Šar planine, Tomislav Šimota kaže kako su šarplaninci, odlučite li se za psa, iznimni prijatelji i puno više od toga, istinski članovi obitelji.  Iako su veliki , mogu se držati i u stanu, mada im to može predstavljati mučenje ukolio im ne osigurate dovoljno kretanja i mjesto na koje će se moći skloniti kada to poželi. U prilog mu ide i iznimna čistoća, jer kažu kako su šarplaninci psi koji posebno drže do osobne higijene. Njegovo krzno, osim toga,  ne zahtjeva često četkanje i dovoljno ga je kupati samo jednom .Odlučite li, zbog svega toga, živjeti sa šarplanincem, defintivno ćete dobro izabrati.. I spoznati vjernost i ljubav kakvu ljudi, na žalost, vrlo često nisu spremni pružiti.Jer, nije slučajan  slogan u koji čvrsto vjeruju svi vlasnici i zaljubljenici u šarplaninca, a koji kaže “Šarplaninac je hrabar pas, borac do smrti u obrani Vas i vaše imovine! Odgajajući štene šarplaninca stječete sigurnost, ali i vjernog prijatelja do kraja života. Novogradiški šarplaninci uzgojeni s puno znanja i iskustva, čekaju vas u ulici Baruna Trenka 141.

https://www.facebook.com/tomislav.simota

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Tomislav Šimota (privatni album)

 

 

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn