PROMO: SLAVONSKE RUKOTVORINE MAĐO -„Umotaj“ se u Slavoniju, jer tradicija je uvijek “in”

Datum objave: 13. 6. 2017. | Kategorija: 034, Promo

12289666_848981755214773_2313051221512705356_n

REŠETARI – Zaboraviti pretke znači biti potok bez izvora, stablo bez korijena. Mudra je to izreka koja govori o snazi i važnosti baštine, svega onoga što jesmo, našeg identiteta i kontinuiteta. Nigdje toga nisu svjesni kao ovdje, na mirisnoj crnici, u Slavoniji-kolijevci tradicije, bakinoj škrinji prepunoj bisera prošlosti. A, njih valja sačuvati i svima predstaviti. Jer, oni su brend, turistički proizvod, ali i ponos, spoj tradicije i suvremenosti. Životna je to i poslovna filozofija Obrta „Mađo“, obiteljske priče nastale 2002.godine, iz ljubavi prema Slavoniji i svemu onome zbog čega je tako posebna.

Iako je priča danas obiteljska, glavni „šef“ Slavonskih rukotvorina Mađo je Dražen Mađarević, Mađo za prijatelje, ali i sve one druge, dugogodišnji novogradiški svirac,( od one vrste koji je sa svima dobar), strastveni zaljubljenik u Slavoniju i sve slavonsko, njenu tradiciju i mirise, ponos i ljepotu, gizdavost i prostakluk,  pjesmu i nošnje i konje i tamburu. Onda se tu uplela moda i trendovi i ženske ruke, pa i sve veća svijest o značaju čuvanja tradicije, turističke promocije regije, kao i mogućnost kreativnog i jedinstvenog poslovnog poduhvata i eto obrta o čijim proizvodima „divani“ cijela Slavonija. Kako i ne bi, kad je retro in, ali i kada je riječ o istinskom komadiću tradicije upakiranom u suvremeno ruho.

mdjo

I mada su se „specijalizirali“ za „reklje“ ( u nekim ih dijelovima Slavonije zovu još i špencle i janker)-uniformu savskog graničara, prepoznatljivu plavu „jaknicu“ s crvenim trešnjicama, u Slavonskim rukotvorinama „Mađo“ stvorit će vam sve što poželite-čarobne haljine, pelerine, prekrasne, šlingane tunike, kape, šalove i bolera,jer, tako se čuva tradicija. Spajajući prošlost i sadašnjost,čuvajući znanje predaka. Poput ručnog rada, koji vrijedne ruke Obrta „Mađo“ posebno cijene. Tu je šlinganje, pa necanje, a za posebne prigode, zlatovez. Želite li, stoga na sebi ponijeti bar komadić Slavonije, odaberite prsluk, košulju, šešir, pojas, narukvicu, ogrlicu ili torbu ukrašenu čarobnim zlatnim tkanjem i budite primijećeni. Tu je, osim toga i nešto sasvim posebno- za vaše male Slavonce-dječje narodne nošnje za najsvečanije životne prigode, jer biti bećar uči se od malena! Znajući kako nematerijalna i materijalna narodna baština itekako imaju potencijal brenda, ali i kako turizma nema bez prepoznatljivih i autentičnih suvenira, u Obrtu „Mađo“ izrađuju i boce ukrašene zlatovezom, drvene čuturice, frulice, šalice, stoga ih pronađite i u prilici kada trebate originalan poklon.Spoj tradicije i suvremenosti, mode i baštine kakav nudi Obrt „Mađo“ prepoznaje i sve veći broj tamburaških sastava koji vlastiti scenski izgled kroje upravo na ovom mjestu.

15541397_1123927541053525_9001997812728710284_n

Prepoznala je to i direkcija Izbora za miss Slavonije i Baranje 2015.godine, pa najljepše djevojke regije, onako kako se priliči, obukla upravo u njihovo, ali i slavonsko „ruvo“. Obiteljsko poslovnu slavonsku priču u koju su uključeni i najmlađi članovi, onako kako to nalaže i tradicija, prate i konji, jer kakva je to slavonska avlija bez vranca, ali o tom neki drugi put. Za sada se zaustavimo na stilu. Jer, njega, bez najmanje jedne prave  reklje, nema. Stoga, želite li biti primijećeni, ili tražite poklon pred kojim će se svi ostali moći sakriti, otkrijte Slavonske rukotvorine Mađo, i saznajte zašto je tradicija uvijek in!

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: Facebook

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn