PROMO: Ribarnica Som – Jedite ribu, riba je zdrava
POŽEGA – Svi ljubitelji ribe i ribljih delicija znaju svoju destinaciju za nabavu svježe ribe. To je jedina Ribarnica u gradu u Sokolovoj ulici 32 – Ribarnica Som. 14 godina duga tradicija bavljenja ribolovom i ribarstvom garancija je kvalitete i dobre usluge. Čišćenje, rezanje i filetiranje ribe je besplatno kao i dostava na području Požege. Više o svemu nam je rekao vlasnik ribarnice Mario Budaj – Šiljo.
Gdje nabavljate ribu i koje sve vrste ribe imate u ponudi?
Riječnu ribu nabavljam iz mjesta Marino selo pored Garešnice. Od riječne ribe svaki dan je u ponudi pastrva, šaran som, i amur. Morska svježa riba nam dolazi četvrtkom i petkom, a koja vrsta ribe će biti u ponudi se zna tek u srijedu kad me nazovu s mora što ovisi o ulovu i vremenskim uvjetima.Lignje,hobotnice i ostale plodove mora imamo svaki dan smrznute i očišćene a za svježe primamo narudžbe do srijede pa u četvrtak i petak stigne.
Kakva je učestalost kupovanja ribe u Požegi?
Većinom su to stariji ljudi kojima je doktor rekao da trebaju jesti ribu pošto je zdrava. Slabije je nego prije ali imamo prometa. Najjači kupci su ljudi sa sela, to su velike obitelji.Konkretno posao je otpao jedno 60 do 70 posto što se tiče prodaje i konzumacije ribe, ali čovjek mora razmišljati pozitivno.
Zašto ime som, a ne recimo šaran?
Ime šaran jako je često pa sam ja eto stavio soma.
Koja je kod nas najčešća riba koju ljudi kupuju?
Šaran je kroz cijelu godinu riba koja se najviše konzumira, bez obzira bio Božić, Uskrs, radni dan ili vikend.
Razlika između mesa i ribe. U čemu riba prednjači?
Riba je bogata omega 3 kiselinama, pogotovo šaran ili pastrva koje su tu tu domaća riječna riba. Morske ribe kao što su srdela, tuna, skuša one su jako zdrave i ukusne. Ljudi žele što manje kostiju u ribi, a ja dajem i uslugu besplatnog čišćenja.
Kod nas, je li traženija riječna ili morska riba?
Riječna riba se općenito u Slavoniji konzumira više i to najčešće šaran, pastrva i som.
Je li kod vas petak dan kada prodajete najviše ribe?
Najviše četvrtkom i petkom imamo prometa. Zavisi kako ljudi rade. Radim dvokratno da ljudi koji rade petkom mogu četvrtkom popodne pripremiti ribu za petak. Imamo dosta prometa i subotom.
Koji je po vama razlog zašto bi ljudi trebali jesti više ribe?
Najviše zbog zdravlja. Preporuka je i liječnika kako bi u tjednu trebalo konzumirati ribu najmanje dva puta. Primjerice, mladi roditelji dolaze i za svoju djecu od 3,4,5 mjeseci do godinu dana, kupuju pastrvu, zato što je to bijelo meso, nema kostiju. Riblje meso ima puno omega 3 kiselina koje smanjuju mogućnost za karcinome, tumore i općenito djeluju pozitivno na zdravlje organizma.
Sudjelujete li na Fišijadi u Požegi?
Ne sudjelujem osobno, ali odrađujem pripremu za natjecatelje preko Turističke zajednice grada Požege, brinem se za količinu ribe za natjecateljske potrebe. To je oko 350 do 400 kg ribe, narezane i pripremljene za fiš-paprikaš.
Kako biste naglasili kvalitetu usluge, zašto da ljudi dođu u Ribarnicu Som?
Zadnjih 5 – 6 godina jedini u Požegi imam ribarnicu. Mušterije su zadovoljne svježinom i okusom ribe i vraćaju se što je dokaz kvalitete.
Čišćenje, rezanje i filetiranje ribe je besplatno?
Čišćenje ribe, rezanje i filetiranje je besplatno. Samo za neku veću količinu potrebno je dan unaprijed naručiti. Pogotovo kada su blagdani, dan ranije. Riba se može naručiti na broj 098/9746954, Lokacija Sokolova 32 – preko puta tržnice. Mogućnost dostave ribe u krugu Požege.
Što biste poručili čitateljima Slavonskog.hr?
Jedite ribu, riba je zdrava
Radno vrijeme:
Pon, uto -08.00 – 13.00h
srijeda – 08.00 – 13.00, 17.00 – 19.00
čet, pet – 07.00 – 13.00, 17.00 – 19.00
subota – 07.00 – 13.00
mobitel – 098/9746954
TEKST: T. Milanović FOTO: T. Milanović