PROMO: Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi u 2021.g – prepoznatljiv projekt za kvalitetniji život starijih sugrađana

Datum objave: 30. 12. 2021. | Kategorija: Promo

PLETERNICA – Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi, projekt čiji je nositelj Grad Pleternica,  u 2021. godini bilježi provedene brojne projektne aktivnosti. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u punom iznosu, kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a vrijedan 1.498.524,00 kuna, traje od 20.07.2020. do 20.07.2022.g.

Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi projekt je čiji je nositelj Grad Pleternica i provodi ga u suradnji sa projektnim partnerima: Hrvatsko žensko društvo Pleternica, Udruga Ždralice Daruvar, Udruga Most 352 Oriovac. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u punom iznosu, kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a vrijedan 1.498.524,00 kuna, traje od 20.07.2020. do 20.07.2022.g.

Usamljenost, bolest, nepokretnost, ograničene društvene aktivnosti, izoliranost, udaljenost mjesta stanovanja od liječnika, bolnice, banke i dr., utječe na pad kvalitete života osoba starije životne dobi i neophodna im je pomoć drugih. Velik dio njih u nemogućnosti je sam brinuti za sebe te su ovisni o drugim članovima obitelji. Stoga projektom „Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi“ u Pleternici prepoznaju ove probleme i nastoje riješiti poteškoće pojedinca i obitelji.

Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi u 2021. godini bilježi provedene brojne projektne aktivnosti. Kroz projekt se osiguralo vozilo kojim su se kroz cijelu godinu prevozile osobe starije životne dobi – korisnici projekta, na različite radionice zdravstvenog i kreativnog karaktera, kod liječnika, u trgovinu i sve ostalo što im je bilo potrebno.

Tako je u 2021. g. bilo organizirano prevoženje naših korisnika na prosječno 20-ak aktivnosti mjesečno. Kroz projekt se osigurao materijal za održavanje radionica, promotivni materijal, provodile su se kreativne radionice po ograncima Hrvatskog ženskog društva, također i zdravstvene radionice na kojima su se korisnicima radila preventivna mjerenja šećera i tlaka, te ih se podučavalo o brizi za vlastito zdravlje.

Provodile su se i edukativne radionice u suradnji s liječnicima koji su održavali predavanja starijoj populaciji i članovima njihovih obitelji o tome kako spriječiti i prepoznati određene bolesti. Uz sve navedene, provodile su se i psihološke radionice kojima se željelo zaštititi mentalno zdravlje starijih osoba u ovo posebno teško vrijeme za njih. Vodili su se korisnici i u druga mjesta kao što su Daruvar i Oriovac, na druženja sa partnerskim udrugama i razmjenu kreativnih ideja i iskustava. Sudjelovalo se na više sajmova u našem gradu, zajedno s korisnicima, promovirajući važnost projekta za zajednicu i šire. Do sada se kroz projekt uključilo preko 100-tinjak osoba starijih od 65 godina, te oko 50-ak članova njihovih obitelji.

Unatoč pandemijskom vremenu, uspjele su se uz mjere opreza, održavati radionice i time se korisnicima osigurala prilika za aktivno uključivanje u društvo. Provođenjem aktivnosti projekta, Grad Pleternica doprinosi unapređenju kvalitete života starijih osoba Grada Pleternice, Daruvara i Općine Oriovac. Time se pokazuje kako Grad Pleternica kao zajednica uvijek nastoji brinuti za svoje starije članove unatoč teškim vremenima.

“Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda”
“Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Grada Pleternice”

TEKST: Promo                       FOTO: Promo

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn