PROMO: PROJEKT ZA BUDUĆNOST – Reciklažno dvorište Kutjevo početkom veljače otvara vrata

Datum objave: 25. 1. 2022. | Kategorija: Promo

KUTJEVO – Reciklažno dvorište Kutjevo, projekt ukupne vrijednosti 4.054.831,33 kuna, od čega čak 85 posto EU sredstava, početkom veljače otvorit će svoja vrata građanima. Riječ je o petom reciklažnom dvorištu na području Požeštine koje će osnažiti kapacitete gospodarenja otpadom, rečeno je na završnoj konferenciji projekta na kojoj su bili gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir i predstavnik Komunalca d.o.o. Požega Nikola Banožić.

Projekt ˝Reciklažno dvorište Kutjevo˝ obuhvaća izgradnju i opremanje funkcionalnog reciklažnog dvorišta te provođenje informativno-edukativnih aktivnosti i predavanja o odvajanju otpada i odlaganju otpada na za to predviđeno mjesto. Provedbom projekta podiže se razina svijesti stanovništva što doprinosi očuvanju okoliša i povećanju kvalitete života stanovništva.

Ukupna vrijednost projekta je 4.054.831,33 kuna, a EU sufinanciranje projekta je 3.350.234,20 kn (85%) dok je razdoblje provedbe: 03.11.2020. – 03.02.2022. (15 mjeseci). Reciklažno dvorište je izgrađeno pokraj gospodarske zone Kamenjača. Cilj projekta je jačanje kapaciteta za gospodarenje otpadom, informiranje i edukacija stanovništva radi povećanja stope odvojeno prikupljenog otpada i smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagalištima, naglasio je gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir.

“Sretan sam i ponosan što se nalazimo na završnoj konferenciji projekta Reciklažnog dvorišta u Kutjevu, projekta čija je provedba započela 3. studenoga 2020. godine, nakon što je potpisan ugovor o sufinanciranju s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te traje do 3. veljače 2022. godine. Upravljanje projektom provodila je Razvoja agencija grada Kutjeva ERA kojoj se zahvaljujem na kvalitetnom provođenju i privlačenju EU sredstva za naš grad. Glavne aktivnosti ovog projekta su pri kraju. Izgradnja i opremanje su završeni, obavljen je tehnički pregled, dobili smo uporabnu dozvolu, u tijeku su edukacije po naseljima o korištenju i mogućnosti reciklažnog dvorišta, a na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Kutjeva koja će se održati ovaj tjedan, donosimo i odluku o davanju reciklažnog dvorišta na upravljanje Komunalcu Požega. Nakon toga očekujemo da će početkom veljače biti u funkciji za sve naše građane,” naglasio je gradonačelnik.

Svoje zadovoljstvo projektom izrazio je i voditelj Odjela za javnu čistoću i tržnicu Komunalca Požega, d.o.o. Nikola Banožić. Reciklažno dvorište u Kutjevu peto je na području Požeštine. Grad Kutjevo priključuje se tako društvu otvorenih reciklažnih dvorišta koja već djeluju u Požegi, Pleternici, Jakšiću i Velikoj.

“Komunalac već ima dobro iskustvo i praksu s reciklažnim dvorištima. I ovo kutjevačko ima sve potrebne elemente za normalno funkcioniranje i rad, a grad Kutjevo njime će zasigurno unaprijediti standard i podići postotak odvojenog sakupljanja korisnog otpada,” naglasio je Banožić. Dodaje kako su u Komunalcu zadovoljni rezultatima koja pokazuju postojeća dvorište “Ekološka svijest u građanstvu je sve snažnija, to je proces koji ne dolazi preko noći, ali pomaci su vrlo vidljivi. Uvijek može bolje, no potrebno je još raditi na edukacijama posebice najmlađih tako da smo uvjereni kako će i ovo reciklažno dvorište u Kutjevu doista opravdati svoje postojanje.”

“Zasigurno ovim projektom podižemo razinu komunalnog standarda u našem gradu, smanjujemo problem divljih odlagališta i povećavamo odvajanje korisnog otpada, koji, ako se pravilno ne odlaže, postaje problem ne samo na lokalnoj već i na široj razini.” zaključio je gradonačelnik Budimir.

 

TEKST: S. Pok              FOTO: S. Pok/ Grad Kutjevo

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn