PROMO: PREDIZBORNI SKUP HDZ OPĆINE BRESTOVAC – Načelnik Mandić: Uspješan i predan rad bit će nastavljen i u idućem mandatu!

Datum objave: 08. 5. 2017. | Kategorija: 034, Promo

n

IVANDOL – Hrvatska demokratska zajednica Općine Brestovac večeras je u Vatrogasnom domu u Ivandolu održala predizborni skup kako bi javnosti predstavili program i kandidate na listi za Općinsko vijeće te Županijsku skupštinu. Brojne projekte koji su zacrtani, nastavit će i u idućem razdoblju, naglasio je načelnik Zdravko Mandić koji ide po sedmi mandat.

Uvodnim riječima brojne okupljene sumještane pozdravio je predsjednik Općinskog odbora HDZ i zamjenik načelnika općine Jozo Buće koji je podsjetio na slavne dane stvaranje stranke u Hrvatskoj, ali i na činjenicu kako je upravo Brestovac kolijevka i najsnažnija tvrđava HDZ-a na ovom području “1990 HDZ u Zakorenju je održan drugi inicijativni odbor na području bivše općine Požega. Od tada tvrdim da je Brestovac kolijevka HDZ-a bio i ostat će. U to vrijeme bili smo “stranka opasnih namjera”, bili smo “Tuđmanova paravojska”. Međutim, mi smo imali svoj cilj, znali smo što moramo i što trebamo i što ćemo u budućnosti napraviti. Sve ostalo što se desilo je povijest. Godine 1993. uspostavom općina i županija, na prvim izborima HDZ uvjerljivo osvaja pobjedu i za načelnika postavlja Zdravka Mandića, u to vrijeme najmlađeg načelnika u Republici Hrvatskoj. I gle čuda, nakon 24 godine, gospodin Mandić u krilu Hrvatske demokratske zajednice za dva tjedna ulazi u svoj sedmi mandat. Gospodo, sedmi mandat! Znate što znači sedam mandata puta četiri godine? Trebate osvojiti jedan, dva, tri, trebate ostati na vrhu. A zašto je to tako? Zbog toga što HDZ i općina Brestovac rade u kontinuitetu, ne radi se od izbora do izbora. Gospodo, za nas 22. svibnja počinje izborna kampanja za 2021 godinu, nema čekanja mjesec – dva prije izbora. Kampanja se vodi od izbora do izbora, ove godine polažemo račune za 24 godine jer povjerenje koje smo stekli u proteklom razdoblju da dobijemo ovakav broj glasova, da uspijemo održati vlast na razini ove naše općine, daje nam pravo i zalog da ovdje pred vama mogu slobodno ustvrditi kako je Brestovac najtvrđa utvrda HDZ-a u našoj županiji. Tako je bilo, tako će biti i tako će ostati, dok budemo radili na ovakav način,” naglasio je predsjednik Općinskog odbora HDZ-a i zamjenik načelnika općine Jozo Buće.

nn

Buće je naglasio kako je snaga HDZ- a ne samo u kontinuiranom i predanom radu već ponajprije u brojnom i odanom članstvu koje će zasigurno i u ovim izborima odigrati ključu ulogu u konačnoj pobjedi .” Dok imamo ovakve rezultate, nema te sile i snage koja će nas smijeniti, ne samo u općini Brestovac, ne samo u Županiji već i u Republici Hrvatskoj,” zaključio je Buće, a kandidatima na listi za Općinsko vijeće i Županijsku skupštinu je poručio: “Dobili ste veliko povjerenje i čast ali i odgovornost koju vam je dala Hrvatska demokratska zajednica da opravdate to što ste na listi jedine istinske domoljubne stranke u Republici Hrvatskoj. Svojim ponašanjem, svojim zalaganjem, svojim radom i trudom opravdajte to povjerenje. Budite na ugled i HDZ-u i općini i Županiji kojoj pripadate”. Uz Zdravka Mandića na listi za općinsko vijeće nalaze se: Tomislav Čočić iz Brestovca, Tomo Vrhovac iz Donjih Gučana, Jozo Ilić iz Pavlovaca, Domagoj Stojaković iz Jaguplija, Darko Markanjević iz Daranovaca, Ivan Kovačević iz Ivandola, Josip Pavić iz Orljavca, Zvonko Rodić iz Nurkovca, Tihomir Despot iz Završja, Zdenko Petrović iz Skenderovaca, Siniša Dragaš iz Orljavca i Ivan Đurčević iz Brestovca.

Svojim biračima obratio se i načelnik Zdravko Mandić koji ide po novi, sedmi po redu mandat. “Svi smo se kada su općine ustrojene učili raditi, početak je bio težak i samo za ilustraciju reći ću kako je prvi proračun općine bio 400 tisuća kuna, a sada je sedma milijuna kuna. Dakle, lokalna samouprava je rasla i mi tek sada, možda u zadnjih desetak godina, pogotovo mi koji smo proglašeni područjem od posebne državne skrbi, mogli smo provoditi sve svoje lokalne projekte i aktivnosti. Sada smo u poziciji da provodimo i kapitalne projekte na području općine Brestovac, naglasio je Mandić uz osvrt na proteklo četverogodišnje razdoblje, te prezentaciju već pripremljenih planova i programa.

nn1

“Posebno sam ponosan na projekt geodetske izmjere. Mi smo područje gdje nikada nisu bile komasacije i stanje zemljišnih knjiga i katastra bilo je katastrofalno. U proteklom razdoblju završili smo geodetsku izmjeru za naselja Skenderovci i Jaguplije. To su veliki projekti, puno koštaju, ali naša je želja i određenje da to uradimo. Ukupna vrijednost je 2,4 milijuna kuna.Mi smo to financirali sa 60 posto, a Državna geodetska uprava osigurala je ostatak.Naravno, nastavljamo s izmjerama u Daranovcima i Zakorenju. Vezano uz vodovod i kanalizaciju, u proteklom četverogodišnjem razdoblju izvršeno je radova u vrijednosti sedma milijuna kuna. Izgrađen je spojni vodovod između Sloboštine i Pasikovaca u vrijednosti milijun i sto tisuća kuna. Izgrađena je vodovodna mreža naselja Skenderovci i Jaguplije u vrijednosti dva milijuna kuna, pokrili smo vodovodnom mrežom najveći dio općine i preostali su tek manji produžeci vodovodnih mreža u naseljima. U izgradnji kanalizacijske mreže završen je Nurkovac, Brestova i Dolac, a u prošlogodišnjem razdoblju uloženo je oko 3,7 milijuna kuna. Taj cijeli projekt je pri samom kraju i izgrađeno je oko 90 posto kanalizacijske mreže i preostaje samo naselje Nurkovac, sve ostalo veće je u uporabi. Cijelo ovo četverogodišnje razdoblje možemo podijeliti na dva razdoblja – prve dvije godine mandata za vrijeme SDP-ove, Milanovićeve vlade kada su nespretno i nesretno poreznim reformama nama onemogućili da imamo proračune iz prethodnih godina tako u te dvije godine nismo mogli ostvariti sve zamišljene programe. Drugo razdoblje je razdoblje vlade HDZ-a gdje se odmah vidjela promjena.Ministar financija shvatio je značaj lokalne samouprave i naši proračuni ostali su na određeni način netaknuti,ostali su nam prihodi da možemo planirati i raditi.Prve dvije godine nije bilo ni natječaja ni da bi to na neki način amortizirali, prihvatili smo program s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Provodili smo dva projekta, 2014. i 2015. godine – jedna je program ugradnje i korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima na temelju kojeg je na području općine Brestovac ugrađeno 42 sustava obnovljivih izvora energije, a drugi program je bio program povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. Sveukupna vrijednost je bila 2,5 milijun kuna, pri čemu je Fond sufinancirao s 80 posto. Značajan iskorak napravljen je i u obnovi mjesnih domova.Preduvjet smo ostvarili tako da smo sve te građevine legalizirali te smo se mogli javiti na natječaj i koristiti sredstva Ministarstva regionalnog razvoja. Tako smo u protekle tri godine obnovili mjesne domove u Jaguplijama, u Ivandolu, a trenutno se rade radovi na mjesnom domu u Vilić Selu,” rekao je načelnik Mandić.

Dodaje kako su već pripremljeni planovi za nastavak rada. “Ono s čime nastavljamo, to su programi koji su u tijeku ili pred završetkom poput kanalizacijski sustav Završje – Brestovac, završetak u samom naselju Nurkovac a dalje ćemo planirati razvoj sustava odvodnje i u ostalim selima. Slijedi i izgradnja mostova čiji su nositelj izgradnje Hrvatske ceste, a ono što ćemo pokrenuti ove godine to je adaptacija naše općinske zgrade u Brestovcu koja je u jako lošem stanju. Ono što je najbitnije za razvoj natječaji su Ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014-2020.Pred kraj prošle godine su krenuli natječaji i mi imamo prijavljenih projekata u vrijednosti 15 milijuna kuna. Tu je primjerice Planinarski dom u Orljavcu, odnosno zgrada osnovne škole koju želimo urediti za Planinarski dom, a kroz vrijeme ćemo namjenu te zgrade i proširiti. Vrijednost tog ulaganja je 7 milijuna kuna. Imamo prijavljen i projekt rekonstrukcije Vatrogasnog doma u Brestovcu, a ukupna vrijednost je 6 milijuna kuna. Slijedi i nastavak geodetskih izmjera i to za kastarsku općinu Daranovci i Zakorenje, a procijenjena vrijednost je 3,8 milijuna kuna. Nastavljamo i s uređenjem mjesnih domova i u Boričevcima, Skenderovcima, Pavlovcima, Orljavac, Nurkovac i Dolac. Ako se nastavi ovako sufinanciranje od strane Ministarstva ruralnog razvoja i neka se otvore svi ovi natječaji, doista se ne moramo bojati za izvor financiranja za ove ostale domove.Naša najveća obveza kao lokalne samouprave je ipak komunalno gospodarstvo, a jedan od tih aspekata je javna rasvjeta. Mi smo pokrili sva naselja javnom rasvjetom, ostala su samo tri naselja koja nemaju javnu rasvjetu, kako tehnologija napreduje, planiramo već tu rasvjetu zamijeniti s led rasvjetom koja je znatno štedljivija. Naravno da ćemo raditi i na poboljšanju komunalnih usluga kao i komunalnih objekata, podupirat ćemo i dalje rad naših udruga,” izložio je načelnik Mandić te zaključio kako je vidljiva dobra perspektiva razvoja cijelog područja općine Brestovac na kojem će se provoditi i veliki županijski projekata poput brze ceste i akumulacije Kamenska.

nnn

“Ovo je prvi službeni skup, i kampanju krećemo baš iz Brestovca što mi je drago,” rekao je Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Znamo što nam je cilj – za 14 dana čestitati jedni drugima. Nastavljamo s pobjedama jer mi znamo i hoćemo biti na usluzi hrvatskom narodu. Na razini Županije imali smo brojne probleme, jer još uvijek ima skupina ljudi koji nisu željeli Hrvatsku i spremni su kočiti, kako je to bilo prve dvije godine ovog mandata. S promjenom vlasti dobili smo vjetar u leđa. Tu su tri važna kapitalna projekta koja se vežu za općinu Brestovac. Kroz projekt Slavonija, Slavonija se mora probuditi i mi očekujemo kako će ti projekti biti realizirani – brza cesta, akumulacija Kamenska, odmaralište Zvečevo. I to je 300 milijuna kuna cesta, 250 milijuna akumulacija, 200 milijuna odmaralište. To je vrlo značajno za daljnji razvoj ovog kraja, za podizanje životnog standarda,” naglasio je župan dodajući kako je županija puno radila i na području zdravstva te su pripremljeni brojni projekti vezani uz proširenje pedijatrije, opremanje Doma zdravlja i Hitne pomoći, uz sanaciju bolnica. Uspjesi su postignuti i na području školstvu gdje je 15 škola obnovljeno uz energetsku učinkovitost i sve to uz skromni županijski proračun.

“Uspjeli smo unatoč financijskim poteškoćama pronaći izvore sredstava, pripremaju se timski kako bi sutra mogli uputiti poruku mladima- ostanite u svojoj Slavoniji. Važno je stoga imati vertikalu vlasti, suradnju s ministarstvima i ovaj trenutak moramo iskoristiti. Važno je zajedništvo koje je garancija opstojnosti i razvoja. Svjesni smo da gospodarstvo može dati bolje rezultate upravo uz potporu ljudi koji rade u općinama i županiji, moramo raditi i biti na usluzi upravo naših gospodarstvenika i poljoprivrednika. Zvečevo i Orljava ne smiju propasti , a Kutjevo d.d. mora ponovo postati nukleus poljoprivrednog razvoja. A da bi gospodarstvo i politika uspješno djelovali moraju surađivati sa znanošću – želimo da naše škole budu funkcionalnije s prilagođenim programima kako djeca s izučenim zanatom ne bi odlazila na zavod za zapošljavanje već na radna mjesta. Budućnost mora biti čista, jasna i pobjednička da s ovih prostora ne odlaze ljudi već da ostaju na ognjištima svojih otaca i djedova.Radili smo, a želimo raditi i naredne četiri godine, privući sredstva, ostvariti planirano na dobrobit zajednice. Imamo znanje, imamo srce i dušu, vrijedne ruke i svi zajedno možemo podići životni standard na ovom prostoru. Kampanja je živjeti s ljudima, nemamo rezervni dom i rezervnu domovinu, ovo je naše i tu želimo ostati,” rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

nnnn

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i predsjednik Županijskog odbora HDZ i saborski zastupnik Franjo Lucić.”Slušamo ovih dana razne kandidate, ljudi koji se prikazuju kako znaju i kako mogu i kako bi rado smijenili vašeg načelnika koji iza sebe ima godine rada i djela. Oni imaju pusta obećanja, a da uopće ne znaju kako ostvariti bilo koji projekt. Mi se u Hrvatskoj demokratskoj zajednici ne služimo lažima i vrijeđanjima, nas zanimaju projekti koji su planirani. To su projekti koji su od iznimnog značaja za naše lokalne sredine. Načelnik je govorio o brojnim, hvalevrijedni projekti, napravljeni s malo proračunskog novca ali s puno truda i kreativnosti. Stoga ste važni vi koji ćete dati podršku načelniku Mandiću da i sutra nastavi s takvim radom i s novim, značajnim projektima. Jer, da nije vašeg zajedništva sigurno ne bi bilo ni rezultata. Jer, svi koji prolaze kroz ovo područje mogu vidjeti koliko je učinjeno, a to je vrijednost i vas i Hrvatske demokratske zajednice. Vlada RH bit će stabilna za dobrobit svih nas, a kroz njenu stabilnost ostvarit ćemo i sve projekte, ali samo zato što ćete vi dati povjerenje našim kandidatima za načelnika, za župana, za općinsko vijeće i Županijsku skupštinu jer to su ljudi koji vas neće iznevjeriti,” rekao je Lucić dodajući kako je siguran u izbornu pobjedu najjače opcije – Hrvatske demokratske zajednice.

nnnnnn

Uz Zdravka Mandića na listi za općinsko vijeće nalaze se: Tomislav Čočić iz Brestovca, Tomo Vrhovac iz Donjih Gučana, Jozo Ilić iz Pavlovaca, Domagoj Stojaković iz Jaguplija, Darko Markanjević iz Daranovaca, Ivan Kovačević iz Ivandola, Josip Pavić iz Orljavca, Zvonko Rodić iz Nurkovca, Tihomir Despot iz Završja, Zdenko Petrović iz Skenderovaca, Siniša Dragaš iz Orljavca i Ivan Đurčević iz Brestovca.

TEKST: S. Pok     FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn