PROMO: POGLED NA 2020.GODINU- Trendovi registracija domena 2020. godine

Datum objave: 08. 2. 2021. | Kategorija: Promo

Iako je 2020. godina po mnogočemu bila izazovna, Internet prodaja i online prisutnost su buknuli, a mnogi su se prebacili na online sastanke pa čak i treninge i rad od kuće. S obzirom na to da je sve veći broj ljudi odlučio prijeći na online poslovanje, za to im je bila ili će biti potrebna i domena pa je Plus Hosting odlučio za svoje korisnike sažeti trendove u svijetu domena iz 2020. godine.

Koje domene su bile najprodavanije u svijetu, u Hrvatskoj, u Europi ili u Plus hostingu te koji trendovi se predviđaju u 2021. godini, dobro je znati za svakoga tko ima namjeru unaprijediti svoje poslovanje.

Pogledajmo kakvi su trendovi u svijetu po pitanju registracije generičkih TLD-ova:
1. .COM
2. .XYZ
3. .CLUB
4. .SITE
5. .NET
6. .INFO
7. .ONLINE
8. .ORG
9. .LIVE
10. .ICU
Izvor: https://www.namecheap.com/guru-guides/domain-name-trends-2020/

Kao što možemo vidjeti, com TLD je i dalje najpopularniji na svijetu, a na drugom mjestu je .xyz tld. Zašto je xyz toliko popularna domena? Navedenu domenu je registrirala Google-ova sestrinska firma – Alphabet, Inc. (abc.xyz) i od tada je popularnost naglo porasla.Također, domena je lako dostupna, nema ograničenja prilikom registracije, a xyz su zadnja 3 slova engleske abecede.
Na trećem i četvrtom mjestu su novi TLD-ovi .club i .site čime su već sada „starije“ domene net i info prebačene na peto i šesto mjesto.
Kakva je situacija po pitanju country code TLD-ova (ccTLD)
1. .CO
2. .US
3. .ME
4. .IO
5. .PW
6. .CA
7. .DE
8. .CC
9. .UK
10. .IN
Izvor: https://www.namecheap.com/guru-guides/domain-name-trends-2020/

Na prvom mjestu je Kolumbijska nacionalna domena koja je kratka, lako pamtljiva i zvuči kao „company“ (tvrtka).
Nacionalna domena Crne Gore je došla na impresivno treće mjesto, a glavni razlog je njena komercijalizacija zadnjih nekoliko godina i dobra uklopljenost u cijeli naziv domene, npr. Find.me, love.me, workwith.me itd.
Koje domene su najpopularnije kod nas u Plus Hostingu 2020. godine?
1. .HR – 27,79%
2. .EU – 25,53%
3. .COM – 25,10 %
4. .COM.HR – 5,51%
5. .RS – 2,79%
6. .NET – 1,74 %
7. .DE – 1,15%
8. .ORG – 1,05%
9. .INFO – 1,02%
.hr domena je već dulji niz godina najprodavanija domena, a razlog tome je i što je naša nacionalna domena. Na drugom mjestu je domena Europske Unije .eu čija popularnost raste iz godine u godinu i svakako je preporučujemo ako želite svoje poslovanje proširiti van granica Hrvatske.

Što nas očekuje u ovoj godini?
Obzirom na nepredvidivost događaja, teško je reći što bi mogli očekivati od 2021. godine, ali ono što preporučujemo je da što više svog poslovanja prebacite online. Za početak odaberite odgovarajuću domenu i hosting paket koji su temelj vašeg online poslovanja. Našu ponudu hosting paketa i domena provjerite na: https://www.plus.hr/

IZVOR: Promo

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn