PROMO: POČETNA KONFERENCIJA – “Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi”, projekt koji spaja tri županije

Datum objave: 09. 2. 2021. | Kategorija: Promo

PLETERNICA – Grad Pleternica kao nositelj projekta u partnerstvu s Hrvatskim ženskim društvom Pleternica, Udrugom Ždralice iz Daruvara i Udrugom Most 352 iz Oriovca provodi projekt„Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi” čija je ukupna “ vrijednost 1.498.524,00 kuna i financiran je EU sredstvima. U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica održana je početna konferencija i promocija projekta.

Projekt je predstavila voditeljica Odjela za projekte sufinancirane iz Europskog socijalnog fonda Barbara Rudež. Provedba projekta počela je u srpnju prošle godine, a trajat će 24 mjeseca. Cilj projekta koji Europska unija financira u stopostotnom iznosu povećanje je socijalne uključenosti starijih osoba i jačanje kvalitete njihova života. Time bi se uspostavila i širila mreža socijalnih usluga na području Grada Pleternice i Daruvara te Općine Oriovac.

“Ciljane skupine su osobe u dobi od navršenih 65 i više godina života. Namjeravamo uključiti minimalno sto starijih osoba iz tri županija, članove obitelji te stručnjake koji rade sa starijom populacijom. Kada smo krenuli s idejom za ovaj projekt, utvrdili smo koji su postojeći problemi kako bismo mogli osmisliti što bolje i kvalitetnije aktivnosti koje će odgovoriti toj problematici. Usamljenost, bolest, nepokretnost, ograničene društvene aktivnosti, izoliranost, udaljenost mjesta stanovanja od liječnika, bolnice, banke i dr., utječe na pad kvalitete života osoba starije životne dobi i neophodna im je pomoć drugih. Velik dio njih u nemogućnosti je sam brinuti za sebe te su ovisni o drugim članovima obitelji. Stoga projektom „Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi“ prepoznajemo ove probleme i nastojimo riješiti poteškoće pojedinca i obitelji,” naglasila je Rudež.

“Zbog velikog broja prigradskih naselja, starije osobe često nemaju mogućnost uključivanja u život zajednice te su prepuštene same sebi. Zato dosadašnji uspješni model provedbe dnevnog boravka želimo preslikati na okolna naselja i susjedne županije (Bjelovarsko-bilogorska i Brodsko-posavska) i uspostaviti funkcionalni model putujućeg dnevnog boravka. Projektom ćemo obuhvatiti sva prigradska naselja Grada Pleternice tako da ćemo aktivnosti provoditi u 7 većih prigradskih naselja: Drenovac, Zagrađe, Buk, Gradac, Ratkovica, Frkljevci, Blacko, te na području Grada Daruvara i Općine Oriovac,” zaključila je Rudež. Aktivnosti projekta su različite kreativne radionice, psihosocijalna pomoć, zdravstvene edukacije i tjelesne aktivnosti, uz edukacije za članove obitelji i stručnjake.

Očekivani rezultati projekta su veća dostupnost socijalnih usluga u zajednici,veća uključenost starijih osoba u život lokalne zajednice, stečene socijalne i komunikacijske vještine starijih osoba, smanjena socijalna izoliranost starijih osoba, bolja kvaliteta života starijih osoba, starije osobe ostat će u svojim domovima i stvorene su nove navike koje bogate život korisnika te uspostavljena je ravnoteža između obiteljskog i poslovnog života za članove obitelji starijih osoba. Nabavljeno je i prijevozno sredstvo koje pozitivno utječe na daljnji nastavak i održivost rezultata projekta, a održano je već i nekoliko radionica uz animaciju potencijalnih korisnika za koje su sve aktivnosti besplatne.

Početnoj konferenciji prisustvovali su zamjenik gradonačelnice Grada Pleternice Domagoj Katić, predsjednica Hrvatskog ženskog društva Pleternica Dorotea Valenta, u ime partnerske udruge Ždralice iz Daruvara Suzana Lipovac, te Karlo Tomljenović iz udruge Most 352 iz Oriovca.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravila predsjednica Hrvatskog ženskog društva Pleternica Dorotea Valenta izražavajući zadovoljstvo zbog još jednog projekta koji podiže kvalitetu života u lokalnoj zajednici. “Sretna sam zbog toga i ne znam ima li još negdje takav sličan projekt u ovoj našoj domovini jer je doista vrijedan svake hvale.” naglasila je.

“Udruga Ždralice iz Daruvara osnovana je s ciljem okupljanja dugotrajno nezaposlenih žena i bilo je logično da se uključimo u ovaj projekt jer i neke naše članice su starije od 65 godina. U Daruvaru je brojno starije stanovništvo i nadamo se kako ćemo kroz naše aktivnosti, ponajprije kreativne radionice, podići kvalitetu života i socijalnu uključenost upravo toj populaciji.,” rekla je Suzana Lipovac iz udruge Ždralice. Riječi hvale uputio je i Karlo Tomljenović iz oriovačke partnerske udruge.

Prigodnim riječima u ime nositelja projekta Grada Pleternice, nazočne je pozdravio zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić. “Ovo je hvale vrijedan projekt koji spaja tri županije i preko stotinu uključenih aktera. Stoga posebne pohvale treba uputiti svima koji su radili na pripremi projekta te našim partnerima koji su imali povjerenja u Grad Pleternicu. A kada je riječ o samom projektu, uz zadovoljstvo što možemo pomoći starijim sugrađanima, to je i naša određena obaveza jer upravo su te starije osobe nas, danas radno aktivno stanovništvo, podigle i odgojile.Nadam se kako ćemo u ovoj međugeneracijskoj interakciji koju pruža projekt kroz svoje aktivnosti imati priliku jedni od drugih još puno naučiti i još više učvrstiti zajedništvo u našoj lokalnoj sredini,” zaključio je Katić.

TEKST: S. Pok            FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn