PROMO: POČETNA KONFERENCIJA – Projekt LIPA – lokalna inicijativa za poduzetničku aktivaciju

Datum objave: 27. 9. 2018. | Kategorija: Promo

POŽEGA – Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Požega nositelj je projekta „LIPA – lokalna inicijativa za poduzetničku aktivaciju“. Projekt sufinancira Europska unija u stopostotnom iznosu od 1.225.469,67 kuna iz Europskog socijalnog fonda, iz programa Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III a u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2016. – 2020. U Hrvatskoj gospodarskoj komori ŽK Požega održana je početna konferencija projekta, kojoj su prisustvovali članovi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Požeško-slavonske županije.

Potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, 14. svibnja 2018. godine, počela je provedba ovog 30 mjeseci dugog projekta. Cilj projekta je utjecati na povećanje zaposlenosti aktivacijom poduzetničkih potencijala nezaposlenog stanovništva Požeško-slavonske županije. U tu svrhu provest će se niz aktivnosti za čiju su provedbu zaduženi nositelj projekta i projektni partneri: Grad Požega, Lokalna razvojna agencija – Poduzetnički centar Pakrac d.o.o., Poduzetnički centar Pleternica d.o.o., Pučko otvoreno učilište Obris, Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije i Veleučilište u Požegi.
“Glavna ciljna skupina projekta su nezaposlene osobe, njih osamdeset i sedam za koje se nudi niz mogućnosti poput osposobljavanja za pčelara/ku, računalnog operatera/ku, programera/ku web aplikacija, edukacije o financijskoj pismenosti te prekvalifikacije za zanimanje vozač/ica sa stjecanjem C kategorije. Predstavnici projektnih partnera čine mobilni tim koji će provesti kampanju promoviranja poduzetništva pod nazivom „Pokaži potencijal“. Kroz kampanju će biti održana motivacijska predavanja o poduzetništvu u šest većih mjesta u županiji. Zainteresiranim nezaposlenim osobama će se projektom zatim omogućiti stručna individualna savjetovanja kako bi testirali svoju poduzetničku ideju,” predstavila je voditeljica projekta Martina Keller, Rukovoditeljica odjela za provođenje projekata HZZ PU Požega.

Veliku važnost u projektu ima Lokalno partnerstvo za zapošljavanje koje je osnovano u Požeško-slavonskoj županiji 2011. godine i trenutno broji 22 člana. Dio sredstava projekta je namijenjen za jačanje Lokalnog partnerstva kako bi uspješnije radilo na provedbi mjera iz Strategije razvoja ljudskih potencijala Požeško-slavonske županije 2016.-2020. te osmišljavalo nove međužupanijske projektne ideje s ciljem razvoja ljudskih potencijala. Iz perspektive Lokalnog partnerstva za zapošljavanje nositelj razvoja svoga kraja jest lokalno stanovništvo. Poduzetničke ideje nezaposlenog stanovništva Požeško-slavonske županije predstavljaju potencijal koji može pridonijeti njihovom zapošljavanju, a time smanjenju iseljavanja radno aktivnog stanovništva iz županije te boljem korištenju prirodnih resursa i pogodnosti prostora.

Za HZZ Područni ured Požega ovo je sedmi projekt koji provodi kao nositelj, naglasila je predstojnica PU Požega Jasminka Antunović pozdravljajući nazočne. “Od šest završenih projekata čak tri su bila namijenjena razvoju lokalnog partnerstva za zapošljavanje i stoga nam je drago što je Europska unija opet i ovim natječajem prepoznala rad lokalnog partnerstva za zapošljavanje kao nešto vrijedno ulaganja. Puno vremena proveli smo u zajedničkom radu, došli smo do puno ideja i rješenja još do 2011. godine kada smo krenuli u rad s projektima. Želim svima uspješnu još jednu provedbu.”
Grad Požega veliku podršku pruža projektima ove vrste i stoga je jedan od partnera, a dobar vjetar u leđa u predstojećem dvogodišnjem razdoblju poželio je svima gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

“Drago mi je da smo se svi uključili u ovu dobru priču. U gradu Požegi trenutno je u izgradnji završna faza Poduzetničkog inkubatora, Pakrac i Pleternica sa svojim inkubatorima već su pokazali kako to može dobro funkcionirati. Mi radimo i jednu Poduzetničku zonu što je trenutno dobro za poduzetništvo, ali u ovom dijelu Grad Požega sudjeluje u projektu za budućnost, budućnost za četiri osnovne škole na našem području, za mlade koji tek trebaju razmišljati o poduzetništvu i postati poduzetnici. Moramo raditi na tome da mladim usadimo ideju kako nije teško postati poduzetnik, moramo ih educirati i razviti u njima onaj tradicionalni duh poduzetništva koji je Požega ima kao poznati obrtnički grad s puno kvalitetnih obrtnika i poduzetnika. Mladi trebaju željeti, htjeti i moći a mi ćemo im i kroz ovaj projekt pokazati kako – to je ono što je naš cilj, jer lokalna samouprava mora se potruditi da taj duh poduzetništva ponovo zaživi u punoj snazi,” rekao je gradonačelnik.

Provedba projektnih aktivnosti trajat će do 13.11.2020. godine. Više informacija o projektu može se dobiti od voditeljice projekta gđe. Martine Keller, Rukovoditeljice odjela za provođenje projekata HZZ PU Požega pri kojem se obavljaju poslovi tehničkog tajništva LPZ-a, na telefon 034 638 370 ili putem e-maila martina.keller@hzz.hr.

Projekt sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Požega.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn